Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zaradi sporov z zakoncem lahko postanete boljša oseba

couple, love,

Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 01/10/21

Vaš zakonec bolje kot kdorkoli ve, na katerem področju lahko postanete še boljši – morda celo bolje kot vi!

“Draga, kolesa otrok so spet na dvorišču … in nevihta se bliža!” mi je rekel mož. Potrudila sem se, da ne bi zavila z očmi, ko sem poslala otroke, naj kolesa pospravijo v garažo. Imam slabo navado, da otrokom dovolim, da svoja kolesa pustijo na dvorišču, to pa ob pamet spravlja mojega moža.

So tudi med vami v zakonu takšna drobna nesoglasja? Mislim, da so med večino zakoncev. Ko si poročen in živiš tako tesno skupaj, postanejo že najmanjše razlike zelo očitne.

Vsi imamo trenutke, ko se prepiramo o majhnih ali velikih težavah. Najpogosteje ti prepiri niso nič drugega kot le izraz nejevolje in zbadanje. Prikrijemo jih ali pa prezremo. Kaj pa, če bi nam naši zakonski spori dejansko pomagali, da bi postali boljši ljudje?

Ne mislim le tega, da so zakonska nesoglasja priložnost za vajo v potrpežljivosti in tako naprej, čeprav to vsekakor drži. Ne, menim, da ta nesoglasja lahko spodbudijo našo duhovno rast.

Iz ljubezni do zakonca …

Nihče na tem svetu vas ne pozna bolje od vašega zakonca. Nihče nima tako dobrega vpogleda v vaše vrline in slabosti. To pomeni, da vaš zakonec bolje kot kdorkoli ve, na katerem področju lahko postanete še boljši – in to morda celo bolje kot vi sami.

Če ste pozorni na stvari, čez katere se vaš zakonec pritožuje, boste morda videli, da so del nečesa večjega. Ta majhna nesoglasja morda lahko odkrijejo vaše skušnjave – lenobo, jezo ali ošabnost. Vse te drobne stvari, ki motijo vašega zakonca, so lahko kot nekakšen zemljevid, kako postati boljši.

Če se skušamo poboljšati, s tem ne premagamo le svojih slabosti, ampak pokažemo tudi ljubezen do zakonca in družine. Splača se posvetiti pozornost tem zakonskim nesoglasjem, ko se pojavijo. (Seveda pa nič od tega ne velja, če gre za zlorabo – tu govorimo o zdravih in srečnih zakonih, kjer sta oba zakonca po naravi nepopolna.)

Ko se bo vaš zakonec prihodnjič pritoževal glede česa, kar ste storili, skušajte ravnati drugače. Namesto da bi prezrli njegovo pripombo ali bili jezni, ker vas kritizira, raje pozorno prisluhnite njegovim besedam. Je to morda področje, kjer bi se lahko izboljšali?

Morda se vam to ne zdi nič posebnega. Zakaj bi se obremenjevali zaradi takšne majhne in nepomembne spremembe? A očitno je za vašega zakonca pomembna, dovolj pomembna, da vam jo je omenil. Že samo to je dovolj velik razlog, da se skušate izboljšati – pa čeprav samo iz ljubezni do zakonca.

Rast v svetosti

Včasih se zdi, da imajo zakonci na tem svetu le malo priložnosti za rast v svetosti. Poglejmo mater Terezijo ali pa očeta Damjana s havajskega otoka Molokai – oba sta precej tvegala, da bi pomagala najranljivejšim ljudem. Morda se zdi, da v našem enostavnem in udobnem življenju nimamo takšne možnosti za duhovno rast.

In prav zato je poslušanje zakonca in učenje od njega tako zelo pomembno, saj je to način za rast v svetosti, in to prav tam, kjer nas je Bog postavil, sredi tega sveta. Vaš zakonec vas zelo dobro pozna in večinoma je njegova skrb glede vaših dejanj utemeljena in jo je pametno spoštovati.

Zato si naslednjič, ko se bo zakonec pritoževal, da ste, na primer, dovolili, da kolesa otrok ležijo vsepovsod po dvorišču, zapišite, da je to področje, ki ga lahko izboljšate. Sklenite, da se boste naslednjič bolje odrezali. Vredno je poskusiti, kajne?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.

Zaradi sporov z zakoncem lahko postanete boljša oseba
Preberite še:

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.