Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Priljubljeni TikTok profili, ki oznanjajo Boga

podcast

Syda Productions | Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 08/08/21

Sproščeni, neobremenjeni in ni jim težko javno govoriti o svojem odnosu z Bogom

Novo in med mladimi trenutno najbolj popularno spletno omrežje TikTok poleg hitrega širjenja in vse večje priljubljenosti pridobiva tudi vse več profilov, ki oznanjajo Boga.

TikTok temelji na kratkih zabavnih videih, pospremljenih z glasbo ali vnaprej posnetimi besedami, ki jih tiktokerji poustvarjajo.

Kar nekaj profilov na tem novem omrežju prinaša katoliška sporočila. Med njimi so tako posvečene osebe kot laiki, vse pa družita dve lastnosti, pomembni za novo evangelizacijo: so sproščeni in neobremenjeni, predvsem pa jim ni težko o svoji veri in svojem osebnem odnosu z Bogom spregovoriti pred drugimi.

@lifestartshere_fire

Eden izmed takšnih je ameriški duhovnik Frankie Cicero s 570 tisoč sledilci, ki nagovarja tako z zabavnimi kot globoko vsebinskimi videi. Mlade nagovarja z dnevnimi mislimi iz Svetega pisma in preprostimi resnicami o Bogu. Včasih odgovarja na vprašanja, ki mu jih zastavijo sledilci o tem, kakšen je običajen vsakdan duhovnika. Zelo rad pa tudi zapleše. Eden njegovih najbolj gledanih videov je tisti, v katerem dokaže, da je refren pesmi neke rock skupine v celoti sestavljen iz citatov Svetega pisma.

@daugtersofstpaul

Na Tiktoku najdemo tudi skupnost redovnic. To so sestre iz reda hčera svetega Pavla iz New Yorka. Drži se jih vzdevek medijske nune, saj poskušajo ljudem vero približati ravno skozi sodobne medijske kanale. Nič presenetljivega torej, da so ob koncu lanskega leta ustvarile svoj kanal na Tiktoku in v pol leta pridobile že 130 tisoč sledilcev, čeprav so do sedaj objavile le osem posnetkov.

Največ všečkov si je prislužil video, v katerem se razvrščajo po tem, ali imajo raje jutranjo ali večerno molitev. Adventni ali postni čas? Svetega Petra ali svetega Pavla (kjer vse izberejo slednjega – seveda, saj je zavetnik njihovega reda)? Pristen vpogled v njihovo vsakodnevno življenje pa ponuja še en zelo priljubljen video, v katerem med pospravljanjem posode mlada redovnica skoči iz omare in prestraši starejšo. Ogledalo si ga je že tri milijone gledalcev.

@katarzynki52

Na TikToku niso prisotne le ameriške redovnice. Tudi Poljska redovnica Paula Formela je priljubljena na tem omrežju. Pravi, da se je TikToku pridružila med karanteno, saj je opazila, da se ljudje v tem obdobju ogromno časa zadržujejo na internetu, kar je poskušala izkoristiti za oznanjevanje. Njeni videi so sproščeni, zabavni, celo navihani. Pravi, da ne želi biti pridigarska. Meni, da bo z zabavnimi vsebinami pritegnila več ljudi, ki bodo morda zato raje prisluhnili tudi kakšnemu bolj poglobljenemu videu.

@the_religious_hippie

Skoraj sto tisoč sledilcev ima mlada ameriška katoličanka Rose, ki se je na TikToku poimenovala “verski hipi”, ker so ji ta vzdevek nadeli prijatelji, med katerimi velja za malce obsedeno z vero, saj o njej govori ves čas. Spoznala je, da lahko prek kratkih videov doseže in tako evangelizira mnogo več ljudi kot v živo. Eden njenih najbolj priljubljenih in največkrat ogledanih videov je tisti, v katerem razlaga razliko med češčenjem Boga in Marije – kar je zelo pereča tema med različnimi ločinami krščanstva.

@jenniferfulwiler

S 94 tisoč sledilci je precej priljubljena tudi katoliška stand-up komičarka Jennifer Fulwiler, katere knjiga Čudovite sanje je v slovenščini izšla pri založbi Družina. Njeni TikTok posnetki, v katerih se najpogosteje norčuje iz pričakovanj, ki jih sodobna družba goji do žensk, še posebej do mater, dosegajo skoraj milijon ogledov.

Dobra stran TikToka je, da si večino vsebin lahko ogledate brez prijave v omrežje ali ustvarjanja lastnega profila.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.