Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Verniki naj bodo eno, kakor sta Oče in Sin eno

HEART

Shutterstock |

Marko Rijavec - objavljeno 25/05/21

Najdragocenejše, najbolj krhko

Jezusova molitev na koncu zadnje večerje – recimo ji kar oporoka, glede na to, da gre za njegove tako rekoč zadnje besede – je namenjena njegovim učencem, ker je to njegova najpomembnejša zapuščina, ki jo je pustil na svetu, resnično, to niso nauki, čudeži, zapovedi, največ, kar je Kristus ustvaril na svetu in kar mu je najdragocenejše, je namreč skupnost učencev. “Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva” (Jn 17,11).

Krhek zaklad

Verjamem, da ni pomembnejše stvari v vsem krščanstvu, kakor je edinole ta: najpomembnejša svetinja, skupnost, izročena na milost in nemilost povsem drugačnemu svetu, filozofiji, ki išče lastno korist in udobje, ki se naslanja na sebičnost in preživetje.

Zato je Jezus razumel, da je to tudi najbolj krhka stvar, ki jo pušča za seboj: “Izróčil sem jim tvojo besedo, svet pa jih je zasovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta” (Jn 17,14). Krhkost njegove skupnosti je v tem, da ta prebiva sredi sveta, ki skupnost sovraži, in ker je njeno preživetje v odločitvi posameznikov, da bodo živeli drugače.

Da je to izjemno težko, se lahko prepričamo iz prve roke, če pogledamo naše krščanske skupnosti, ki so vse kaj drugega kot družina, v kateri drug drugega spoštujemo, varujemo in si pomagamo, se pogrešamo in komaj čakamo, da se spet srečamo, v kateri so-živimo življenja drug drugega.

Bolj dajemo vtis, da smo po naključju iste veroizpovedi, da na enak način preživimo nedeljsko dopoldne, nič drugače, kakor če bi bili člani planinskega, balinarskega ali katerega koli drugega društva. Res, svet tako uničuje skupnost učencev, da jih prepriča, da drugega ne potrebujejo zares, da lahko skozi življenje najlaže pridejo sami, saj se jim tako ne bo treba posluževati ljubezni, ki je najtežja stvar naših skupnosti, odpuščanja, sprejemanja, spremljanja, opominjanja.

Varuhi skupnosti

Kristus je bil varuh te skupnosti. Dokler je bil na svetu, je skrbel zanjo, jo zbiral, z njimi delil svoje življenje. Pred smrtjo to varstvo prepušča Očetu (Jn 12,12-13). Povejmo naravnost, da to pomeni, da to skupnost preprosto izroča, jo prepušča svojim učencem, z naročilom, naj bodo eno. In odslej je torej varuh te skupnosti Oče, ki to tudi ostane, dokler so v tej skupnosti njegovi sinovi in hčere – in zato bratje in sestre med seboj. To je tudi edina možnost, da krhka skupnost ostane.

To je Jezusova prošnja: da bi bili njegovi učenci bratje in sestre. Nekoliko majave besede, vem, tudi obrabljeno že zvenijo, čeprav ne bi smele, zbuditi bi nas morale, nas spomniti, da smo vedno del istega telesa, saj “če en del trpi, trpijo z njim vsi deli, če je en del v časti, se z njim veselijo vsi” (1 Kor 12,26), da smo – ne samo po izbiri – varuhi svojih skupnosti, najdragocenejšega in najkrhkejšega, kar imamo. Kot majceno življenje vsega sveta nam leži v dlaneh, kot dojenček, za katerega vemo, da ga moramo varovati.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 70, številka 20.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.