Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Poznate vse “vrste” angelov, ki jih lahko prosite za varstvo in pomoč?

ANGELS

MARJAN SMERKE | DRUŽINA

Poslikava angelov z lirami v župniji Bohinjska Bistrica.

Darja Šneberger Brežnik - objavljeno 21/02/21

9 korov angelov

Opis devetih korov angelov je povzet iz knjižice Devetdnevnica k svetim angelom, ki so jo leta 2003 izdale karmeličanke v Mirni Peči. Gre za prevod nemškega izvirnika patra Deningerja iz Welsa v Avstriji iz leta 1947. Devetdnevnico je pregledal dr. Anton Strle.

1Angeli varuhi

Najnižji kor angelov so angeli varuhi. Sveta Mehtilda je o njih zapisala: “Njihovo število je tako neizmerno veliko, da noben angel, ki je svojega varovanca spremljal v neskončno blaženost, pri nikomer od naslednjih človeških rodov ne ponovi svoje službe.”

2Nadangeli

V Svetem pismu najdemo imena treh od njih. Sv. Mihael stoji med vsemi angeli najbližje Bogu Očetu. Angeli njegovega reda stoje ob strani mučencem med njihovim trpljenjem in vsem ljudem, ki zaradi Boga trpijo preganjanje.

Sv. Gabrijel je angel za vse, ki častijo Svetega Duha. Tudi tisti, ki so v hudem duhovnem in telesnem trpljenju, naj se obračajo nanj. Je tudi priprošnjik za prisrčno ljubezen do Božje Matere.

Sv. Rafaelje pomočnik v stiskah, zavetnik spovednikov in spovedancev. Kdor ga zvesto časti, bo imel vedno dobre duhovne voditelje. Tudi zakonci naj ne pozabljajo nanj.

SAINT MICHAEL

3Moči – angeli, ki pomagajo k vztrajnosti

Te angele Bog dodeljuje tistim, ki z vso močjo volje in vztrajnostjo delajo za svoje poboljšanje. V pomoč jih prejmejo tudi spreobrnjeni grešniki. Ne izboljšajo nas namreč dobre misli same, ampak je treba imeti tudi moč – doslednost, vztrajnost in trdno voljo za njihovo izvajanje.

4Oblasti – angeli duhovnikov

Ti angeli z nekaj malega izjemami služijo le duhovnikom. Nanje naj bi se obračali zlasti pri molitvi brevirja, kajti oblasti odganjajo raztresenost pri obvezni molitvi. Duhovnik, ki ima angela iz kora oblasti, ima veliko moč nad dušami. Kakor hitro usahne njegova gorečnost, jo angel spet razvname. Te angele naj kličemo na pomoč v molitvenih suhotah, v duhovni naveličanosti in v skušnjavah za jezo in nepotrpežljivost.

5Vladarstva – angeli župnij

Vsaka župnija ima svojega posebnega angela iz kora vladarstev. Ta angel pozna vse župljane svoje cerkve in stalno prosi Boga zanje. Skrbi, da umirajoči v župniji prejmejo sveto popotnico in da so otroci krščeni. Boga prosi odpuščanja za vsako pohujšanje in mlačnost svoje župnije in časti v sveti hostiji skritega Boga, ki navadno od vseh ljudi zapuščen čaka v cerkvi.

6Gospostva – angeli za oznanjevalce

Te angele da Bog vsem, ki učijo na visoki šoli ali na prižnici, in duhovnim voditeljem. Gospostva ščitijo tudi misijonarje vseh vrst. Pomagajo vsem, ki se trudijo, da bi se širilo Božje kraljestvo na zemlji. Tudi predstojniki samostanov ali semenišč imajo takega angela, a le, če so ponižni. K njim naj molimo za širjenje Božjega kraljestva na zemlji, za spreobrnjenje grešnikov, krivovercev in nevernikov, za mlačneže in take, ki so katoličani le po imenu.

7Prestoli – angeli držav, škofij in samostanov

Vsaka škofija, vsako kraljestvo (država), vsaka samostanska skupnost ima svojega angela iz kora prestolov. Ti angeli neprenehoma prinašajo molitve svojega “teritorija” pred Najvišjega. Tudi naši domovini je Bog dal takšnega mogočnega angela, ki neprestano in zvesto skrbi za našo državo.

8Kerubi – branilci vere

Kerubi so opasani z ognjem in njihova desnica drži meč z ognjenim rezilom. So poosebljena gorečnost za božjo čast, poosebljena pripravljenost za obrambo. Pred papeškim prestolom stoje štirje kerubi. Kerub je pregnal Adama in Evo iz raja. Pred marsikaterimi prav posebno visokimi svetišči stoji kerub z mečem.

Kerube naj kličemo na pomoč v vseh skušnjavah proti veri ter da bi odločneje in brez strahu izpolnjevali svoje krščansko poslanstvo tam, kamor nas je Bog postavil.

9Serafi – angeli ljubezni

O serafih pripoveduje Ancilla: “Ta najvišji kor brez prenehanja ljubi in slavi presveto Trojico – nič drugega ne morejo – in to je njihova blaženost. Njihova ljubezen se vžiga vsak dan in vsako uro ob najvišji Ljubezni, ki ji je pridržala njihovo službo docela in edino le za hvaljenje te Ljubezni.” Tudi cilj vseh nas je, da bi vso večnost ljubeče slavili Boga.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Božje okolje, 45/4.

Tags:
angeli
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.