Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Martin Golob: “Beton vezi Jezusa Kristusa nas povezuje v eno”

Martin_Golob_svetamasa-e1621152401342.jpg

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK

Aleteia Slovenija - objavljeno 16/05/21

Obhajamo 7. velikonočno nedeljo, nedeljo sredstev družbenega obveščanja

Vabljeni k ogledu prenosa svete maše iz župnije Grosuplje:

Evangelist Janez je mojster besede. Ta del evangelija je Jezusova duhovna oporoka, njegova velika molitev. Iz teh besed se sliši lep, edinstven odnos med Bogom Očetom in sinom Jezusom Kristusom. Jezusova beseda je kot ljubezen, ki daje Očetu poročilo, hkrati pa moli za nas, da bi bili eno.

Kaj pomeni biti eno?

Martin nam enost razloži s tremi primeri. Ste že videli ogromno nizozemsko polje tulipanov? Vse je lično, rdeči tulipani so skupaj, rumeni, vijolični – vse brez mešanja barv. Potem pa pogledaš planinski travnik, kjer so rastline v svoji mnogobarvnosti, različnosti skupaj. Vse te lepe različne rastline skupaj pod enim nebom. V različnosti se da biti eno.

Kadar živimo enost, smo kot občestvo najbolj varni. Kadar nismo enotni, med nas pride Satan in se nam začne posmehovati. V zgodovini se je na naš račun velikokrat smejal, ko smo se kregali.

Martin je povedal, da si je, ko je prevzel župnijo in je izvedel, da bodo tam trije, zadal, da se bodo razumeli. To jim uspeva, zato lahko govori o enosti. “Če smo mi eno, potem lahko tudi župnijo vodimo, da bi bili čim bolj eno,” je dodal.

V pridigi se je Martin spominjal svojega romanja v Sveto deželo. Ko so prečkali Egipt, je bila tam takrat politična napetost, zato so puščavo prečkali v konvoju. Spremljali so jih tanki. Samo tako so lahko varno prišli na cilj.

Če smo eno, potem lahko preživimo v puščavi življenja. Če pa nismo eno, se bomo posušili v odnosu do Boga, v odnosu do bližnjega. Ko smo kristjani eno, kažemo najlepši obraz Jezusa Kristusa.

Kako lahko ohranjamo enost?

Martin loči zemeljsko enost, ki je zgrajena na principu Babilona – jaz bom zdradil stolp in vsi mi boste sledili – in božjo enost, ki pa pravi: “Glejmo skupaj Boga in On nas povezuje.” Božja enost ne daje v ospredje tvojega jaza, ampak Boga stvarnika. Oltar nas povezuje, Kristus nas povezuje.

V Jezusu je možna enost. Jezus je rekel, da živi kamni gradijo cerkev – ne opeka, ki je vsaka enaka, oglata. Ne, kamni! Ker ne najdemo dveh enakih kamnov. Mi smo živi kamni, smo si različni, ampak samo mi, z betonom vezi Jezusa Kristusa, lahko gradimo enost. Enako je v zakonu, župniji, občestvu.

Satan nam vsiljuje strah

Strah je tisti, ki nam ga velikokrat vsiljuje hudi duh – strah pred tem, da nam različnost drugega lahko škoduje. Že Edith Stein je rekla, da različnost bogati identiteto. Če v različnosti izgubljaš identiteto, potem je nekaj narobe s tvojo identiteto. Kristjan je oseba, ki se ne boji. Enost je res pomembna. Zelo malo je potrebno, da se ustvari razkol. Kristjani ne smemo dati priložnosti za to. Včasih je prav, da premišljeno uporabljamo besede, ki so spoštljive, ljubeznive, hkrati pa izrazijo tudi tvojo voljo.

Če si sam, si lahko v nevarnosti, kot je avtobus sam v puščavi v nevarnosti.

“V moji suši, ko sem maševal sam, se je še potrdilo, da je sveta maša dogodek občestva.” Vsak izmed nas je drugačen, ampak skupaj postanemo eno.

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.