Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kaj je v Lurdu tako posebnega, da ves svet roma tja?

shutterstock_151285925.jpg

Ander Dylan | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 20/05/21

Letos bo končno znova mogoče romati na ta sveti kraj

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Lurd (francosko Lourdes) je Marijino romarsko središče, ki se nahaja pod Pireneji v Franciji in velja za največje romarsko središče na svetu, ki ga vsako leto obišče več milijonov romarjev z vsega sveta.

Zgodba o nastanku romarskega središča sega v leto 1858. Takrat se je od 11. februarja do 16. julija Marija kar osemnajstkrat prikazala 14-letni Bernardki.

Romanje v Lurd s turistično agencijo Trud

Lurd z letalom iz Ljubljane
5. do 6. julij 2021
Duhovno vodstvo: g. Robert Friškovec in p. Peter Lavrih
Za več informacij kliknite tukaj.

Kdo je Bernardka?

Bernardka Soubirous je bila revna pastirica iz Lurda, ki je 11. februarja s sestro in prijateljico nabirala drva. V jami blizu Lurda se ji je prikazala Marija, ki jo je Bernardka pozneje opisala kot “čudovito mlado gospo”.

Marija se Bernardki dolgo časa ni predstavila, to se je zgodilo šele na enem zadnjih prikazovanj, ko ji je dejala, da je Brezmadežno spočetje.

Bernardki je Marija naročila, naj gre k duhovnikom in jim reče, naj na mestu prikazovanj zgradijo cerkev. Bernardka se je res odpravila k tamkajšnjemu duhovniku, ki pa ji sprva ni verjel in želel, da se gospa predstavi in da se v dokaz resničnosti dogodka zgodi čudež.

Med enim od prikazovanj je Marija dejala Bernardki, naj pije vodo iz izvira in se z njo tudi umije. Bernardka vode ni mogla zajeti, zato je začela kopati in iz zemlje je privrel studenec čiste vode.

Oglejte si 10 zanimivosti o Bernardki in Lurdu:

Bernardki se je ob obiskovanju Marije začelo pridruževati vedno več ljudi. Deklica je pozneje odšla v samostan, kjer je skrbela za bolnike. Ker je imela hude napade astme, je prosila, naj ji prinesejo vodo iz lurškega izvira, in napadi astme so izginili.

Bernardka je umrla 16. aprila 1879, ko je bila stara 35 let. Njena pričevanja so bila tudi uradno razglašena kot resnična, Bernardko pa so leta 1933 razglasili za svetnico.

Gradnja romarskega središča

Kmalu po tem, ko se je razširila vest o Marijinih prikazovanjih, so na mestu prikazovanja zgradili manjšo cerkev, pri gradnji je sodeloval tudi Bernardkin oče.

Danes na romarskem kraju stoji več cerkva, bazilika Brezmadežnega spočetja, bazilika svetega Rožnega venca, podzemna bazilika svetega Pija X. in cerkev svete Bernardke, ki je najnovejša.

Pročelje bazilike svetega Rožnega venca krasi mozaik patra Marka Ivana Rupnika, ki je bil izdelan leta 2007 in prikazuje podobe svetlega dela rožnega venca.

Tags:
Marijaromanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.