Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Glasbena družina, ki je izdala že sedem albumov

THE PETERSENS

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Monika Ivančič - objavljeno 15/11/20

Družina Petersens ustvarja kakovostno krščansko in drugo glasbo

Glasba ima prav posebno moč povezovanja ljudi. Kot nevidna vez nam daje občutek, da lahko ob določeni melodiji pozabimo na marsikatero prepreko med nami. Kadar pa glasba zaživi v družinskem krogu, dobi zares edinstven zven. Takšni edinstveni, pričujoči, doživeti in dobri glasbi lahko prisluhnemo tudi v krogu družine Petersens.


Nuška Drašček

Preberite še:
Nuška Drašček: “Rada imam odkritost, ki ni enaka nesramni direktnosti”

Kdo sestavlja zasedbo?

Glasbena zasedba, po kateri so danes zelo dobro poznani, je začela počasi nastajati že v njihovih otroških letih. Družinski bend prihaja iz Združenih držav Amerike, natančneje iz zvezne države Missouri.

Zasedbo “The Petersens” tako ustvarjajo vsi štirje otroci Katie, Ellen, Matt, Julianne, mama Karen in oče Jon, v letu 2017 pa se jim je pridružil še njihov dragi prijatelj Emmett. Radi se pošalijo, da je bil njegove pridružitve najbolj vesel Matt, saj je tako med tremi sestrami pridobil nekaj dodatne moške podpore.


CVETANA PRIOL

Preberite še:
Glasbenica, ki so jo težke bolezni popeljale na pot svetništva

Korenine skupine

Kako pa se začne glasbena zgodba družine Petersens? Mama Karen in oče Jon sta že od nekdaj zaljubljena v glasbo. Ko so se njune poti združile, sta to ljubezen gojila naprej.

Ko so se jima pridružili otroci, sta znanje in ljubezen z velikim zagonom predajala vsakemu izmed otrok. Danes se tako poleg študijskih in službenih obveznosti, ki niso popolnoma povezane z umetnostjo, vsi otroci posvečajo tudi glasbenemu ustvarjanju. Vsi so se in se še vedno izpopolnjujejo v vokalni tehniki, poleg tega pa, kakor sami pravijo, radi odkrivajo nove inštrumente in jih dodajajo v glasbene priredbe.

Število inštrumentov, ki jih igrajo, se tako z leti povečuje. Slišimo lahko kitaro, klavir, banjo, mandolino, saksofon, violino, harmoniko, bobne, trobento itd. Največ se posvečajo country glasbi, saj so v njenih melodijah odraščali, veliko pa prepojejo tudi sodobne krščanske in gospel glasbe, ki jih utrjuje v krščanski veri. Pripravljajo številne priredbe že znanih pesmi, svoj repertoar pa hitro polnijo tudi z avtorsko glasbo. Do zdaj so namreč izdali že sedem albumov. Danes so tako vsi otroci aktivno vključeni v ustvarjanje glasbene zasedbe, pri tem pa si zadolžitve zelo dobro porazdelijo.


HELENA FOJKAR ZUPANČIČ

Preberite še:
Helena Fojkar Zupančič: Glasba mi pomaga odkrivati resnico o sebi

Kako delujejo?

Za vsako ustvarjanje, ki se ga lotijo, pravijo, da morajo ob ideji zastaviti tudi kakovosten načrt. Družinske vezi so jim lahko pri tem v veliko pomoč, če jih le znajo ustrezno uporabiti.

Dokler njihova glasba ni prodrla v širšo javnost, je organizacija vaj, izbira glasbene liste, dogovarjanje o prizoriščih, terminskih rezervacijah ipd. teklo veliko mirneje. Ko pa so se začeli pogosteje pojavljati na družbenih omrežjih in koncertirati zunaj domačega okolja, so so s tem začele kopičiti tudi organizacijske podrobnosti. Sedaj ima vsak član benda točno določene zadolžitve.

Pogosto povedo, da sta v veliki družini organizacija in dogovarjanje še toliko bolj pomembna, saj pripomoreta k boljšemu vzdušju in povezanosti družinskih članov. Katie Petersen je tako glasbeni vodja zasedbe in avtorica večine njihovih skladb. Ellen Petersen Haygood, ki se je letos poročila, vodi celoten marketing, zaigra pa tudi na banjo. Matt Petersen vodi tehnično poslovanje zasedbe, najraje pa v roke vzame kitaro.


TUCANO, BIRD, JUNGLE

Preberite še:
Tole vas bo popolnoma umirilo: glasovi iz narave iz najbolj skritih kotičkov sveta

Julianne Petersen, najmlajša izmed otrok, skrbi za medijsko oglaševanje, predvsem na njihovem Youtube kanalu, kjer lahko spremljate tudi vloge iz ozadij koncertov, potovanj, vaj. Emmett Franz, ki mu pravijo kar posvojeni brat za Matta, je pisec številnih aranžmajev, skladb in odlično igra na prav posebno brenkalo (imenovano dobro).

Tudi mama Karen in oče Jon imata svoje zadolžitve. Mama je kot poklicna glasbenica v veliko pomoč pri ustvarjanju harmonij, ob tem pa tudi duhovni vodja zasedbe, očeta, ki ga radi poimenujejo kot ustanovitelja zasedbe in največjo oporo, pa najdemo za klavirjem.

Sledite jim!

Vabimo vas, da prisluhnete njihovi glasbi, ki jo najdete na Youtube kanalu The Petersens, na njihovi spletni strani in družbenih omrežjih (najdete jih lahko na Facebooku, Instagramu in Twitterju). Vsepovsod so zelo dejavni in tudi v trenutnih razmerah objavljajo številne nove skladbe ter prirejajo spletne prenose koncertov v živo.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


PRIMA BALLERINA

Preberite še:
Čustven odziv primabalerine z Alzheimerjevo boleznijo na Labodje jezero


WEB 3 LEON JAGODIC

Preberite še:
Javljanje z očetovskega dopusta. “Celo pralni stroj sem naštudiral”




Preberite še:
Preprosta, sveta navada papeža Frančiška, ki jo lahko posnemamo vsako jutro

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.