Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Glasbenica, ki so jo težke bolezni popeljale na pot svetništva

CVETANA PRIOL

TEREZA MOHAR ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 11/08/19

Cvetana Priol je slovenska svetniška kandidatka, ki je v javnosti premalo poznana. Bila je nadarjena glasbenica. Kljub različnim težkim boleznim je ohranjala vedrino do življenja

Rodila se je leta 1922 v Mariboru kot prva od treh hčera. Veličino njenega duhovnega življenja odkrivamo šele zdaj, več kot 40 let po njeni smrti, čeprav je njena duhovnost sijala že za časa njenega življenja. Živela je precej skrito življenje, saj je bila veliko bolna in je dosti časa preživela po bolnišnicah.

Odlična glasbenica

Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Mariboru, nato pa je študij glasbe nadaljevala na srednji glasbeni šoli v Gradcu in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študirala je klavir in solopetje, igrala je klavir, harmonij, orgle in flavto. Vodila je pevski zbor, v največje veselje pa ji je bil otroški glasbeni vrtec, ki ga je ustanovila.


MAGDALENA GORNIK

Preberite še:
Kako je Magdalena Gornik videla nebesa, vice in pekel

Bila je tudi pesnica. Njene pesmi so v veliki meri verskega značaja, vsebinsko bogate in zelo melodične. Prepevamo jih še danes, ena izmed najbolj znanih je obhajilna pesem Kralj neba je na oltarju.

Številne bolezni

Med 2. svetovno vojno so Nemci vso družino preselili v avstrijski Gradec. Tam je morala na prisilno delo v tovarno tankov in hudo zbolela. Sledove te bolezni je nosila vse življenje.

Leta 1947 se je pričel križev pot njenega življenja. Bolehala je za najrazličnejšimi boleznimi (pljučnica, različna vnetja, črevesne bolezni). Dalj časa je bila popolnoma negibna, kasneje pa je zelo težko hodila. Kljub resnim boleznim je bila vedno vedro razpoložena – trpljenje je sprejemala celo z veseljem.


WEB 3 LOJZE KOZAR

Preberite še:
Lojze Kozar ‒ duhovnik neuničljivega upanja

CVETANA PRIOL
ARHIV POSTULATORJA

Duhovni dnevnik

Cvetana je bila izvrstna pisateljica. To je dokazala s svojim duhovnim dnevnikom, ki nam je dostopen tudi v knjižni obliki. Iz njenih spisov je razvidno, da je mojstrsko obvladala jezik, zelo dobro je izražala svoja najgloblja čustva in doživetja. Vsebinsko je bila zelo blizu zapisom velikih svetniških duš.

Prelomni dogodek

Prelomnico v njenem življenju predstavlja dogodek, ko se je komaj 17-letna popolnoma darovala Bogu kot žrtev ljubezni. Svoje življenje je darovala za Cerkev, duhovnike, misijone in za rešitev duš. “Bilo je lepo pomladansko jutro, ko sem se darovala tebi kot žrtev ljubezni. Neizmerno je bilo veselje dveh src, ki sta se našli za vedno: Jezus in jaz, Tvoj mali otrok.”

Evharistija je pomenila središče njenega življenja in brez obhajila ni mogla živeti. Pogosto je dejala:

Zdi se mi, da mi pota v cerkev, kratki, morda minuto dolgi obiski pred tabernakljem, dva do tri obhajila tedensko dajejo edino moč, da ne utonem v malodušju.

Njene “sestrice”

Okoli sebe je začela zbirati dekleta, ki bi se hotela posvetiti delu na župnijah. Imenovala jih je župnijske pomočnice (v svojem dnevniku pa kar “sestrice”). Cvetana zaradi bolezni z njimi pri delu ni mogla sodelovati, je pa dekleta spodbujala, glasbeno izobraževala in zanje molila.


SANTA TERESA LISIEUX

Preberite še:
Mala Terezija ‒ svetnica z vrtnicami

Podobnost s sv. Terezijo Deteta Jezusa

Cvetana je bila v marsičem zelo podobna sv. Tereziji Deteta Jezusa. Obe sta si izbrali isti poklic – poklic ljubezni. Bogu sta darovali svoje življenje, veliko sta trpeli in svoje trpljenje vdano prenašali. Obe sta bili navdušeni za misijone (Cvetana si je zelo želela v Rusijo, a ji je bilo zaradi bolezni to onemogočeno) in ohranjali preprosto, otroško vernost. Obe sta pred smrtjo obljubili, da bosta delili ljudem na zemlji milost in pomoč iz nebes.

Nenazadnje pa sta si podobni tudi po imenu. Sveti Tereziji Deteta Jezusa so rekli tudi Mala Cvetka. Zato lahko Cvetano Priol upravičeno imenujemo kar “slovenska Mala Terezija”.


MOJCA-GIACOMELLI-ZIVA-STIGLIC

Preberite še:
“Ženska postane lepa takrat, ko se zave, da je ljubljena”




Preberite še:
Cerkev na Luni? Oglejte si skoraj pozabljene načrte zanjo!


FORGIVE

Preberite še:
7 duhovnih napotkov, ki jih lahko prejmemo od svojih otrok

Tags:
Slovencisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.