Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Helena Fojkar Zupančič: Glasba mi pomaga odkrivati resnico o sebi

HELENA FOJKAR ZUPANČIČ

ARHIV ZAVODA SV. STANISLAVA

Barbara Oprčkal - objavljeno 22/11/18

Ženska ženski ‒ mama, žena, zborovodkinja in glasbena pedagoginja Helena Fojkar Zupančič

Po izobrazbi je Helena Fojkar Zupančič glasbena pedagoginja in diplomirana glasbenica – solopevka. Od leta 1994 je učiteljica vokalne tehnike in zborovodkinja na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Tam vodi dva zbora, in sicer Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, s katerim je dosegla številne uspehe doma in v tujini, in (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, v katerem prepeva več kot 100 dijakov in dijakinj. Zelo uspešna je tudi z Zborom sv. Nikolaja iz Litije. Je tudi prejemnica nagrade Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva za leto 2016.


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

Glasba je vsekakor velik in pomemben del njenega življenja. O njej Helena pravi, da je dobra učiteljica, zato jo je vredno posredovati naprej.

Heleno smo k pogovoru povabili ravno na današnji dan, ko goduje sv. Cecilija, zavetnica cerkvene glasbe, in jo med drugim povprašali, kako doživlja pomen glasbe pri sveti maši.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Se zgodi! Ko se kakšno soboto, ko pred seboj nimam nobenih obveznosti, ki so povezane z mojim strokovnim delom, zbudim zgodaj zjutraj (ob 7.30 😊) in to brez budilke! Takrat vstanem z največjo lahkoto, v miru pozajtrkujem ali grem z možem na kavo in se veselim dneva, ko mi nič ni zares treba narediti, a bom z največjim veseljem in v miru ves dan opravljala čisto običajna gospodinjska, družinska in vrtna opravila. To so moji dnevi!

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Ni vedno enako. Ko sem spočita in polna energije, si rečem npr: “Pismo, stara, kol’k si pa ti fejst!” Včasih pa, ko je pred menoj težek dan, ko sem šibka, tudi: “Gospod, naj gre ta kelih mimo mene!”


MONIKA CVIRN

Preberite še:
“Moje otroštvo je bilo daleč od ideala, a sem zanj neizmerno hvaležna”

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Rada sem urejena, ker mi je všeč in se tako dobro počutim.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Težko nadaljujem ta stavek, ker mi vsiljuje odgovor, s katerim se ne strinjam v vsakem trenutku svojega življenja in je zame preveč posplošen. Materinstvo je zelo lepa vloga. Lahko rečem, da je najlepša? Toliko je lepih vlog. Iskreno lahko to zase rečem v milostnih trenutkih, ko sem hvaležna za tri zdrave, že skoraj odrasle otroke, ki so prijazni in dobrosrčni. Težko to rečem takrat, ko sem kot mati nemočna in mi je težko prepuščati, zaupati. Takrat je to predvsem težka vloga …

HELENA FOJKAR ZUPANČIČ
ARHIV ZAVODA SV. STANISLAVA

MARUSA BABNIK

Preberite še:
“Ob dogodkih, ko ti ljudje želijo slabo, si mislim, da ima palica vselej dva konca”

5. Velik del vašega življenja predstavlja glasba. Kako ta bogati vaše življenje?
Glasba je jezik, ki nagovarja mimo razuma in zato zmore “zadeti” neposredno v srce in dušo. V meni prebuja skrita hrepenenja in tudi strahove. Pomaga mi odkrivati resnico o sebi in me “slači do golega”. Uri me v občutljivosti, pozornosti, vztrajnosti, poslušanju, redu! Na ta način me uči veščin, ki jih potrebujem v tem času in prostoru in me hkrati odpira za presežno. Dobra učiteljica je! Zato jo je vredno posredovati naprej!

6. Danes je god sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe. Kako doživljate pomen glasbe v cerkvi, pri sveti maši?
Glasba je pri verskih obredih prisotna od nekdaj, tudi v cerkveno bogoslužje je vključena že od začetkov. Včasih se je pri večini molitev in mašnih delov pelo. Danes se poje manj. Beseda, ki je pripeta na melodijo, ima močnejšo sporočilno moč. Človeku seže globoko v srce in ga odpira k Bogu.

Glasba pri obredju ni mašilo, ki pomaga premostiti trenutke tišine, ali pa sredstvo za zbujanje vernikov med bogoslužjem. Glasba je pomemben del bogoslužja, pomaga, da se verniki lažje odprejo za svetost bogoslužja in za vse milosti, ki se tam v obilju razlivajo. In pri tem ni pomembno, ali gre za ljudsko petje, zborovsko petje ali sodobno, ritmično duhovno glasbo. Pomembno je, da vsak pevec, glasbenik da vse od sebe tam, kjer je, in s tem na svoj način prispeva k bogatitvi bogoslužja in župnijske skupnosti.


IRENA YEBUAH TIRAN

Preberite še:
“Nikoli se zaradi odrske vloge ne bi odpovedala vlogi matere”


MARINA RUGELJ

Preberite še:
Na turnih smučeh in v hribih, nato pa v šoli kot ravnateljica

7. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
V tišini osebne molitve, sprehoda, ob branju dobre knjige, pri delu na vrtu in med rožami.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ne gre vse po načrtih?
Rečem si: Helena, zaupaj in bodi pogumna, vse bo ok! Potem vržem skrbi Bogu v naročje in grem naprej. Pogosto deluje. 😊

9. Biti ženska je lepo, ker …?
Nekdo mi je rekel, da sem popolna v svoji nepopolnosti. Zato mi je lepo in sem hvaležna, ker sem in kakršna sem. In ker sem ženska, mi je lepo biti ženska.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

Izkušnje, misli in nasveti. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.