Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Preprosta, sveta navada papeža Frančiška, ki jo lahko posnemamo vsako jutro

POPE-FRANCIS-WORKING-075_valicchia-notitle181003_npHgd.jpg

Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Magnús Sannleikur - objavljeno 13/11/20

Navada, s katero sveti oče začne svoj delovni dan, nam je lahko vsem v navdih

Kaj papež Frančišek stori vsako jutro, ko pride v svojo pisarno v Apostolski palači? Preveri elektronsko pošto? Pošlje tvit? Preveri svoj seznam obveznosti tistega dne? Med nedavno avdienco za italijanske karabinjerje je papež razkril zanimivo podrobnost svoje vsakdanje rutine:

Vsako jutro, ko stopim v svojo delovno sobo tule v knjižnici, se v molitvi priporočim Mariji, nato pa stopim k oknu s pogledom na Trg sv. Petra, pogledam proti mestu in tam, na koncu trga, zagledam vas. Vsako jutro vas iz srca pozdravim in se vam zahvalim.

POPE FRANCIS

Preberite še:
Kakšen je vsakdan papeža Frančiška?

Molitev in hvaležnost

Molitev in hvaležnost: ali obstaja boljši način, kako začeti delovni dan? Ko pridemo na delovno mesto, kako pogosto se za trenutek zaustavimo, da bi svoj delovni dan zaupali Bogu in priprošnji nebeške Matere? Ali se ozremo okoli sebe, da bi videli (vsaj v mislih) vse tiste, ki nas podpirajo in varujejo, svoje najbližje sodelavce, nadrejene itd., jih pozdravimo, se jim v srcu zahvalimo in zanje zmolimo?

Morda za to nismo najbolj razpoloženi; brez težav smo včasih malce godrnjavi, ko nas čaka tisoč družinskih obveznosti, delo v pisarni (ali kjer koli že), posebej takrat, ko jutranja kavica nima pravega učinka. Poleg tega se nam morda zdi, da nimamo časa … toda papež to stori vsako jutro, pa vodi vesoljno Cerkev. Če uspeva njemu, lahko uspe tudi nam!


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
4 navade uspešnih ljudi, ki lahko tudi vam izboljšajo življenje

Ta navada molitve in hvaležnosti nas bo odprla za prejemanje Božje milosti ves dan, poleg tega pa nam bo pomagala, da bomo delali s še bolj velikodušnimi in čistimi nameni, saj ne bomo nikoli pozabili, da smo nenehno v Božji navzočnosti in vedno odvisni od drugih ljudi. Nihče nikoli resnično ne dela sam in povsem neodvisen od sveta okoli sebe. Podpira nas Božja milost in nešteti ljudje okoli nas, ki skrbijo za to, da družba nemoteno deluje, od policistov do inženirjev, od električarjev do voznikov avtobusa in hišnikov. Njim namenimo svojo dobro voljo, hvaležnost in spoštovanje, četudi le z majhnimi in prikritimi dejanji.

Z Bogom začni vsako delo …

Papež Frančišek je karabinjerjem med isto avdienco tudi povedal, kako je način, na kakršnega oni pomagajo ljudem, “toliko bolj zaslužen, ko se dogaja prikrito, prek drobnih, toda pomembnih dejanj vaše vsakdanje službe. Če celo vaši nadrejeni ne vidijo vaših prikritih dejanj, pa vi veste, da Bog vidi vse in nanje ne pozabi!”

Če tega še ne počnemo, je zdaj odličen trenutek, da začnemo posnemati to vsakdanjo navado svetega očeta. Preden začnemo svoje delo, se lahko priporočimo Mariji (ali kateremu koli drugemu svetniku, ki nam je pri srcu) in Bogu. Za trenutek se lahko zaustavimo in pomislimo na vse ljudi, zaradi katerih lahko sami opravljamo svoje delo, jih pozdravimo in se jim zahvalimo (če je mogoče, kar na glas!) ter zanje molimo. Tako bomo svoj delovni dan začeli na pravi način, v Božji navzočnosti in velikodušno naravnani do vseh ljudi.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Ta jutranja navada vam lahko spremeni ves dan

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


KSENIJA MEDVED

Preberite še:
“Priznam si šibkost in prosim ‘svojo vojsko’, če lahko naredi, česar jaz ne zmorem”




Preberite še:
Ali je normalno, da se vedno znova spovedujemo istih grehov?


COUPLE FRIENDS

Preberite še:
Kako ohranjati prijateljstva, potem ko se poročimo?

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.