Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Čustven odziv primabalerine z Alzheimerjevo boleznijo na Labodje jezero

PRIMA BALLERINA

Música para Despertar | YouTube | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 13/11/20

Ganljiv odziv nekdanje plesalke je presunljiv, obenem pa pomembno pričevanje o moči glasbe

Marta C. Gonzalez je leta 1960 kot prva plesalka Newyorškega baleta stopila na tamkajšnji baletni oder. V svoji poklicni karieri pri omenjeni ustanovi je odplesala številne vloge, vključno z upodobitvijo Odette v Labodjem jezeru leta 1967.

Več kot pol stoletja pozneje, leta 2019, je Gonzalezova podlegla vedno hitreje napredujoči Alzheimerjevi bolezni, toda malce pred smrtjo je odplesala še svojo zadnjo predstavo, ki je – čeprav za ogled čustveno izjemno naporna – neverjetna priča o moči glasbe in neizmerni nadarjenosti ostarele balerine.


ROCK, SWING

Preberite še:
Zakonca, ki pri svojih letih še vedno navdušujeta na plesišču

Videoposnetek španske človekoljubne organizacije Asociacion Musica para Desperta, ki si s pomočjo glasbe prizadeva za pomoč bolnikom z demenco, prikazuje čustven odziv Gonzalezove na znane zvoke znamenitega baleta Petra Iljiča Čajkovskega. Njene krhke roke se začnejo premikati v ritmu glasbe in rezultat vas bo popolnoma očaral. Neverjetno, nekdanja plesalka se po vseh teh desetletjih še vedno spominja svoje koreografije.

Igralec Antonio Banderas se je na zadnjo predstavo Gonzalezove odzval s pomembnim sporočilom:

Pred 53 leti je bila plesalka Newyorškega baleta. Glasba Čajkovskega je uspela premagati Alzheimerja. Od tega je minilo že eno leto. Danes, ob vaši smrti, s širjenjem teh prizorov po vsem svetu prejmite zasluženo priznanje svoje umetnosti in življenjske strasti. Počivajte v miru, Marta C. Gonzalez.

Franciscan Mission of Legnano

Preberite še:
Redovniški ples na ulici, ki vam bo vzel sapo

Po zadnjem posnetem nastopu je Gonzalezova vidno ganjena in svoje občutke podeli z negovalnim osebjem. Gledalci navdušeno zaploskajo njenim prizadevanjem, kljub temu pa lahko živo občutimo njeno zadrego.

Medtem ko je videoposnetek zelo čustven, pa znova dokazuje, kakšno moč ima glasba pri obravnavi bolnikov z demenco. Omenjena človekoljubna organizacija je želela video posnetek svetu predstaviti leto po plesalkini smrti in na ta način počastiti spomin nekdanje newyorške primabalerine.




Preberite še:
Navdihujoč video plesalcev z Downovim sindromom, ki so navdušili na talentih

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


WEB 3 LEON JAGODIC

Preberite še:
Javljanje z očetovskega dopusta. “Celo pralni stroj sem naštudiral”


LUIS DE MOYA

Preberite še:
Duhovnik tetraplegik, ki je kljub invalidnosti ljubil svoje življenje




Preberite še:
Preprosta, sveta navada papeža Frančiška, ki jo lahko posnemamo vsako jutro

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.