Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako v družini z majhnimi otroki dati prednost družinski molitvi

PRAYING

FrameStockFootages | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 10/09/19

Cilj je zvestoba, ne popolnost

Pravijo, da družina, ki skupaj moli, ostane skupaj. Skupna molitev z otroki je pomembna pri uresničevanju našega poslanstva: biti prvi oznanjevalci vere (prim. KKC 1656) našim otrokom. Toda v vsakodnevni naglici – med sestanki, pomivanjem posode, razvažanjem otrok in neskončnimi zahtevami – je morda težko najti čas in prostor, da bi se kot družina skupaj zbrali k molitvi. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako dati molitvi pomembno mesto v družini, navkljub mnogim malim razposajencem, ki tekajo naokrog.


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Čas molitve naj bo umirjen in pozitivno naravnan

Najpomembnejši del družinske molitve je, da otroci vidijo, da nam vera prinaša veselje. Če želite, da bo molitev ostala umirjena, potem ne smete pozabiti na starost in razvojno obdobje otrok – tako boste lahko realni v svojih pričakovanjih. V življenju pride čas, ko lahko zmolimo vse štiri dele rožnega venca, na primer ko gremo na družinsko romanje k Mariji; pride pa tudi čas, ko malčka naučimo zmoliti eno zdravamarijo pred spanjem. Včasih prvo in drugo sovpada, včasih pa tudi ne.

Neki modri duhovnik mi je nekoč rekel: “Bog od nas ne pričakuje, da bomo v tem življenju popolni, ampak da bomo ostali zvesti.” Poskusite biti zvesti in dosledni pri družinski molitvi in ne skrbite, če ne bo šlo vedno tako, kot si želite. Bogu dajte najboljše, kar imate, prav zdaj, ta trenutek – in glejte, kakšne čudeže bo naredil iz tega.


ROSARY

Preberite še:
Nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarite krščanski dom

JAK NAUCZYĆ DZIECI MODLITWY
Shutterstock

Ne podcenjujte svojih otrok

Če otrokom govorite o Kristusu in jih spodbujate k osebnemu odnosu z njim, boste morda presenečeni nad njihovim teološkim uvidom in razumevanjem, celo ko so majhni. Če boste vztrajali v družinski molitvi, se bodo otroci navadili poslušati in sodelovati pri njej.

Shannon Wendt, ustanoviteljica Chews Life, je spregovorila o svoji izkušnji večerne molitve rožnega venca z otroki: “Mlajši otroci plezajo naokrog in čeprav niso vedno zbrani, poslušajo. Sprva je bilo vse skupaj videti zmedeno, a ker je molitev postala navada v naši družini, so se umirili in zdaj jim je všeč že to, da med molitvijo lahko skupaj sedijo, se umirijo in so drug z drugim.” Bog bo navkljub zmešnjavi opazil vašo zvestobo v molitvi in prizadevanje, da bi otroke naučili moliti.


PRAYING

Preberite še:
Zakaj morate biti kljubovalni in neposlušni, da bi lahko dobro molili

Vključite njihova čutila

Majhni otroci se najbolje učijo prek taktilnih, senzoričnih izkušenj, zato bodo lažje ohranili zanimanje, če v rokah kaj držijo ali če kaj delajo. Eden izmed načinov je, da pripravite molitveno mizo ali domač oltarček. To je priporočljivo tudi za tiste družine, ki so vključene v katehezo Dobrega pastirja. Ena izmed možnosti, kako lahko otrokom pokažete, da je molitev poseben in posvečen čas, pa je, da na začetku prižgete svečko.

Zelo živahni otroci lahko dobijo posebno zadolžitev: naokoli nosijo križ ali podobico za starejše člane družine, lahko pa pri vsaki zdravamariji pred Marijino podobo nesejo eno doma izdelano rožico – kar je lepa ponazoritev za to, kar pravzaprav delamo pri molitvi rožnega venca. Za najmlajše so primerni rožni venčki, kot jih lahko najdete tukaj. Wendtova upa, da bodo starši s svojimi otroki s pomočjo njenih izdelkov lahko molili od samega začetka: “Želimo ustvarjati rožne vence, ki bodo spodbujali kulturo življenja in bodo trajni. Izdelujemo rožne vence za vse, tudi za dojenčke od rojstva naprej.”


BABY

Preberite še:
Najtežje obdobje v zakonu je, ko so otroci še majhni

Povežite molitev s katero od dejavnosti

Da ne boste pozabili moliti, lahko molitev “obesite” na kakšno drugo dejavnost, ki jo že delate. Na primer, pri zajtrku ali na poti v šolo lahko zmolite jutranjo posvetilno molitev. Ko se peljete mimo cerkve, lahko mlajši otroci Jezusu v tabernaklju pošljejo poljubček. V mnogih družinah molijo za ljudi v stiski, ko na primer zaslišijo sireno reševalnega ali gasilskega vozila. Po večerji lahko zmolite rožni venec ali pa kot del večerne rutine otroke vodite skozi spraševanje vesti. Kadar kaj iščete, pa je hiter vzklik k svetemu Antonu odličen način, da otroke naučite, da se v času stiske vedno lahko obrnejo na Boga.


FAMILY,GRACE,DINNER

Preberite še:
Kako sem otrokom razložila pomen naše jutranje molitve

Z Jezusom se pogovarjajte kot s prijateljem

Papež Benedikt XVI. je zapisal: “Biti kristjan ni rezultat etične izbire ali plemenite ideje, ampak je srečanje z osebo, kar daje življenju nova obzorja in jasno smer.”

Pokažite svojemu otroku, kako so se zaradi vere v vašem življenju odprla nova obzorja, in mu pomagajte, da bo spoznal Kristusa in se ga naučil ljubiti tako, kot ga ljubite vi. Kadar imate priložnost, se ustavite v kapeli ali cerkvi, kjer je izpostavljeno Najsvetejše. Povejte svojim otrokom, da jih tam čaka Jezus, da pridejo k njemu na obisk. Med družinsko molitvijo lahko vprašate otroke, o čem bi se radi pogovarjali z Bogom. Pokažite jim, da je čas molitve najpomembnejši čas v dnevu in da je Bog središče vašega življenja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


Brad Ryan and grandmother

Preberite še:
Joy še nikoli prej ni videla oceana. Sedaj že štiri leta potuje z vnukom


POPE LITTLE BOY

Preberite še:
Nerodne situacije, v katerih se je znašel papež Frančišek
Preberite še:
“Gasilec mora biti električar, vodovodar, reševalec”

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.