Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najtežje obdobje v zakonu je, ko so otroci še majhni

BABY

Olena Andreychuk - Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 24/04/19

Zakonska ljubezen gre skozi več različnih faz in če jih znamo obvladati, nam vsaka lahko ljubezen obogati in pomnoži. Eno najtežjih obdobij v zakonu je prav gotovo rojstvo in vzgoja otrok

Vzgoja otrok prinese veliko pomembnih izzivov in lahko se zgodi, da se zakonca čutita, kot bi se vse bolj oddaljevala, namesto da bi ju to zbližalo. Za takšno krizo obstaja veliko razlogov: utrujenost, ki spremlja vzgojo majhnih otrok, manj pozornosti, ki jo zakonca zmoreta namenjati drug drugemu, manj časa za skupen pogovor, težavna porazdelitev vlog v družini lahko povzročijo spore in prepire, ki včasih privedejo do razdora.

Če izzive poznamo, se z njimi lažje soočimo in jih premagamo. Ker je zakonska ljubezen nekaj, za kar se moramo nenehno truditi, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo prebroditi težavno obdobje.


Crying Child

Preberite še:
Kako ukrotiti malčka?

Počitek je pomemben

Z dojenčki in majhnimi otroki nam hitro zmanjka časa za počitek. Nujno je, da si zakonca pomagata, da vsak posebej dobi dovolj počitka. Utrujen in izčrpan človek je veliko bolj razdražljiv in običajno jo skupi oseba, ki je najbliže. Poleg vzajemne pomoči v gospodinjstvu in na delovnem področju je zelo pomembno, da se trudita za spanec in počitek, saj nam ta pomaga, da stvari vidimo jasno in mirno.

Odnos med zakoncema naj bo na prvem mestu

Ena najpogostejših napak tega obdobja je, da se vsa pozornost namenja otroku in se pozabi na sozakonca. Logično in naravno je, da svojo pozornost takrat preusmerimo, saj nagonsko želimo zavarovati najbolj nebogljene. Ravno zato moramo namensko usmerjati pozornost tudi v zakonski odnos.

Starševska ljubezen je veliko bolj naravna in nagonska kot zakonska ljubezen, ki zahteva veliko več napora in dela. V ljubečem odnosu, ki ga gojimo do otrok, ne smemo pozabiti, da najin odnos prav tako potrebuje pozornost in nežnost.


PHONE

Preberite še:
4 pozitivni pristopi, ki lahko pomagajo pri vzgoji otrok

Bodimo soodgovorni

Naj bo pri vzdrževanju gospodinjstva, služenju denarja ali vzgoji otrok, zavedati se moramo enake odgovornosti za družino. Pravična razporeditev vlog in gospodinjskih opravil v skladu s položajem vsake družine posebej nam pomaga odstraniti občutke krivde, ki v odnosu lahko povzročijo veliko škode.

Naučimo se pogovarjati

Naj bo o izražanju svojih čustev, o tem, kar nas teži ali moti, ali preprosto da povemo, kaj čutimo v svoji notranjosti, pomembno je, da se naučimo pogovarjati, da se lahko na zrel način in spoštljivo soočimo s svojimi težavami ter skupaj poiščemo realne rešitve.

Vpitje, žalitve in drugo zmerjanje nam služi le zato, da se olajšamo, in ne gradijo nikakršnega trdnega odnosa. Spomnimo, da je družina resnična šola ljubezni in da ima to, kako se v družini obnašamo, resničen vpliv na čustveni razvoj naših otrok.


UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
4 stopnje zakonske krize

Izbojujmo si čas zase

Ko se nam rodijo otroci, se zdi, da pozabimo na to, da je pomembno, da skupaj z zakoncem preživimo kakovosten čas, da se z njim povežemo. Včasih je tako zaradi prevelike utrujenosti ali zaradi strahu, da bi otroka v varstvo zaupali drugi osebi. Nujno je, da gre par znova na zmenek in goji ljubezenski odnos.

Čas zase je treba ubraniti z vsemi sredstvi, saj je to gorivo, ki poganja zakon. Vemo, da prilagajanje zaradi otrok zelo spremeni družinsko dinamiko in čeprav otroci prinesejo obilo sreče, se je včasih težko prilagoditi novim rutinam. Najpomembneje je, da se zavedamo, da je stabilnost partnerskega odnosa izjemnega pomena tudi za rast in razvoj otrok ter da se moramo z vsemi močmi truditi, da bo ljubezen v odnosu rasla.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


BOJANA IN LUKA ŠKRLJ

Preberite še:
“Brez poroke si na istem mestu, ne narediš koraka naprej”


couple cleaning

Preberite še:
Trije presenetljivi namigi, ki pomagajo, da ljubezen v zakonu raste
Preberite še:
“Nisi še izpolnil svoje naloge. Bog te bo poklical, ko bo čas”

Tags:
vzgojazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.