Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Joy še nikoli prej ni videla oceana. Sedaj že štiri leta potuje z vnukom

Brad Ryan and grandmother

Screenshot/YouTube/WUSA9

Silvia Lucchetti - objavljeno 04/09/19

"Frajer si, čeprav se družiš s svojim dedkom in babico. Toliko navdiha in znanja nam lahko predajo, da se od njih lahko ogromno naučimo," pravi Brad, ki od leta 2015 potuje po ZDA s svojo 89-letno superbabico

Nekega čisto navadnega dne pred štirimi leti je Brad Ryan obiskal svojo babico Joy, da bi ji delal družbo. Starejši se večkrat počutijo osamljene in zapuščene, zato jim lahko že s preprosto gesto, kot je krajši obisk, popestrimo dan in dvignemo razpoloženje. Vendar pa se Bradu še sanjalo ni, da se mu bo v trenutku, ko bo s svojo pregovorno pristnostjo in brezskrbnostjo prestopil prag babičinega stanovanja, svet obrnil na glavo.

Nikoli prej še ni videla oceana in gora

Ob skodelici kave in ležernem klepetu o svojih dogodivščinah v naravi je Brad nekoč ugotovil, da babica še nikdar ni videla niti oceana niti gora. Vse naravne lepote je lahko občudovala zgolj na televiziji.


ERMELINDA ANDRADE

Preberite še:
Babica, ki pri 105 letih prvič obiskuje osnovno šolo

View this post on Instagram

A post shared by Grandma Joy’s Road Trip (@grandmajoysroadtrip)

Prvo skupno popotovanje

Nemudoma ji je predlagal, da gresta skupaj na izlet v gore. Babica je navdušeno sprejela vabilo, od tistega dne pa sta obiskala že 29 narodnih parkov v ZDA, spoznala 38 zveznih držav in prepotovala več kot 40.000 kilometrov, med njima pa se iz dneva v dan plete trdnejša in globlja vez.

V posnetku lahko izveste več o njuni zgodbi:

Življenja polnih 89 let

89-letnica z žarečim nasmehom in s čudovitimi sivimi kodri se je naužila prelepih razgledov in tako sama sebi dokazala, da je v družbi svojega vnuka lahko še vedno mlada po duši in zajema življenje z veliko žlico, mladenič pa je spoznal, da ni pomemben cilj, temveč potovanje in z njim vsa presenečenja na poti, pred katerimi se zaustaviš, občuduješ vse podrobnosti, preprosto uživaš v vseh neponovljivih trenutkih, ki jih poklanja narava, tako pa znova odkriješ človeka v sebi. Mogoče pa je prav to tisto doživetje, o katerem je babica sanjala.


POPE FRANCIS Suor MARIA CONCETTA

Preberite še:
85-letna babica, ki je na svet pomagala 3000 afriškim otrokom

Popotovanje babice Joy in njenega vnuka Brada lahko spremljate na njunem Instagram profilu in na Facebook strani, kjer lahko najdete tudi prekrasne fotografije, ki njuno neprecenljivo izkušnjo opisujejo veliko bolje od tega kratkega zapisa.

Česa nas lahko naučijo naši dedki in babice

Sveti oče je že velikokrat poudaril, da starejših ne cenimo dovolj. Prav to je tudi sporočilo Brada:

“Mlajša generacija se mora zavedati, da si frajer, tudi če se družiš s svojim dedkom in babico. Mislim, da nam je to malce ušlo iz glave. Toliko navdiha in znanja nam lahko predajo, od njih se lahko ogromno naučimo.”


Mamy Irma

Preberite še:
Starost ni ovira: 93-letna babica gre pomagat otrokom v Kenijo

“Blagor tistemu, ki bo razveselil moje poslednje dni”

Kako lep način preživljanja časa in spoznavanja drug drugega sta si izbrala babica Joy in njen vnuk Brad: skupaj preskakujeta vse ovire na poti, občudujeta čudesa Stvarnika, pripovedujeta si življenjske zgodbe, zaupata si sanje, želje … in se ob tem še zabavata!

Njuna edinstvena izkušnja, Bradov zagon in volja, da z babico preživi še zadnja leta njenega življenja, me spominjajo na besede, ki jih je sveti Janez XXIII. zapisal v svoji Hvalnici starejšega:

Blagoslovljen bodi, kdor me prijazno pogleda.Blagoslovljen bodi, kdor razume mojo utrujeno hojo.Blagoslovljen bodi, kdor glasno govori, da bi zmanjšal mojo gluhost.Blagoslovljen bodi, kdor mi toplo seže v moje tresoče roke.Blagoslovljen bodi, kogar zanima moja daljna mladost.Blagoslovljen bodi, kdor se ne dolgočasi ob mojih večkrat ponovljenih govorih.Blagoslovljen bodi, kdor razume mojo potrebo po ljubezni.Blagoslovljen bodi, kdor mi ponudi drobce svojega dragocenega časa.Blagoslovljen bodi, kdor se spomni na mojo osamljenost.Blagoslovljen bodi, kdor stoji ob mojem trpljenju.Blagor tistemu, ki bo razveselil moje poslednje dni.Blagor tistemu, ki mi bo ob strani ob uri moje smrti.Ko bom odšel v večno življenje, se bom pred Jezusom Kristusom spomnil nanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


MOTHER TEEN

Preberite še:
Poskrbite, da vašega desetletnika ne zasenčijo drugi sorojenci


FOOD NETWORK

Preberite še:
Duhovnik, ki tekmuje v resničnostnem šovu Najslabši kuharji Amerike
Preberite še:
Storite eno samo stvar in našli boste trajen mir

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.