Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako sem otrokom razložila pomen naše jutranje molitve

FAMILY,GRACE,DINNER

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 02/03/19

"Mami, zakaj moramo zjutraj moliti?"

V naši družini imamo navado, da skupaj molimo dvakrat na dan. Zvečer, pred spanjem, ko skupaj preberemo tudi odlomek iz otroškega Svetega pisma, in zjutraj. Pogoji seveda niso vedno idealni.

Dve minuti med zajtrkom

Včasih se nam zelo mudi, jutra so kaotična, otroci se že pri zajtrku skregajo, jaz sem še zaspana, mož v glavi že premleva službene obveznosti, ki ga čakajo tisti dan. A vseeno si vzamemo tisti dve minutki, da skupaj zmolimo Tebe ljubim, Stvarnik moj, Sveti angel in O Gospa moja. Mož pa vsakega na čelo pokriža z blagoslovljeno vodo. Vse skupaj naredimo kar med zajtrkom. Če se ne motim, namreč pregovor pravi: Ne jej, ko moliš, ampak lahko moliš, medtem ko ješ. 🙂


PRAYER

Preberite še:
Kdaj je pravi čas za molitev?

“Mami, zakaj moramo zjutraj moliti?”

Pred kratkim je debata nanesla na to našo jutranjo molitev. Otrokom je včasih odveč, malo zavijajo z očmi (predvidevam, da naša družina v tem ni edina). Zato so me zadnjič vprašali, zakaj moramo zjutraj moliti, če pa se nam itak tako mudi, da ne zamudimo v šolo, vrtec in službo. Na vprašanje sem jim odgovorila z vprašanjem: “No, kaj pa vi mislite, zakaj je jutranja molitev pomembna in dobra?”


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

“Da bomo cel dan zdravi,” je bil en odgovor. “Da bi nas Bog varoval, da se nam ta dan ne bi nič zgodilo,” je bil še en odgovor. Sin, ki je že v petem razredu in včasih v šoli ne gre vse gladko, je odgovoril: “Da bi šlo v šoli vse v redu in da ne bi dobil podpisa!” Nasmehnila sem se. “Super ste povedali, vse to je res.”

Obrniti čoln v pravo smer

Potem sem nadaljevala: “Jutranja molitev je pomembna še zaradi enega razloga. Predstavljajte si, da ste mornar v Izoli, in zjutraj stopite na svoj čoln, tam, kjer se poleti kopamo.” Izbrala sem situacijo oziroma kraj, ki ga poznajo.

“Kaj vidite daleč čez zaliv? To je Trst. Recimo, da bi radi prišli tisti dan do tja. Kot mornar morate svoj čoln pravilno obrniti, torej v smer Trsta. Če ga obrnete v napačno smer ali ga sploh ne obrnete v nobeno smer, se lahko zgodi, da vas valovi namesto v Trst prinesejo, recimo, v Piran ali Portorož. Čoln bi šel torej v čisto napačno smer, prišli bi v kraj, ki ni bil vaš cilj.”


WRITING LETTER

Preberite še:
Otroci pišejo pisma Bogu: “Gospod Bog, ne pozabi, da je v petek kontrolka iz zgodovine!”

“Naša jutranja molitev je malo podobna temu, kot če bi svoj čoln obrnili v smer, kamor želimo priti. Zjutraj se moramo naravnati proti Bogu, s čimer prosimo blagoslova, da bi, kot ste vi rekli, naš dan potekal dobro. Da ne bi čisto zašli ali zgrešili svojega cilja. Me razumete?”

Včasih so najboljše razlage tiste, ki nam pridejo na misel sproti

Po izrazih na njihovih obrazih sem videla, da razumejo. Razlaga mi je prišla na misel kar sproti – kolikokrat starši nimamo pripravljenih odgovorov na otroška vprašanja, ampak nam Sveti Duh ob pravem času položi prave besede v usta – ampak očitno je bila dobra.

Od zdaj naprej jih vedno, ko se pojavi kakšno zavijanje z očmi ob omembi jutranje molitve, spomnim na to, da bomo z njo naravnali svoj čoln. V mislih kot mama dodam še: “In da bi bila današnja ‘plovba’ čim mirnejša …!”
Preberite še:
Kako ugotoviti, kaj je Božja volja?


FRUSTRATION

Preberite še:
Bog nam v resnici nalaga bremena, ki jih ne zmoremo nositi


FRAN MIKLOŠIČ

Preberite še:
Slovenski genij, ki ga je slavil ves svet

Tags:
molitevotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.