Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj morate biti kljubovalni in neposlušni, da bi lahko dobro molili

PRAYING

Cathopic- Dimitri Conejo Sanz

Robert McTeigue - objavljeno 15/03/19

Pomislite na tistega, ki ima edini koristi od vaših izgovorov v zvezi z molitvijo. In ta nekdo je …

Brez hrane lahko preživite tri tedne, brez vode tri dni, v ekstremnem mrazu ali vročini brez zavetja tri ure in brez zraka približno tri minute. Koliko časa pa lahko preživite brez molitve?
Preberite še:
Ko te neverni hrust šapastih dlani prosi za molitev

To vprašanje vam zastavljam zato, ker je molitev poleg posta in miloščine eno izmed treh tradicionalnih postnih opravil. Karkoli že Cerkev priporoča kot zanesljiv vir milosti, bodite gotovi, da vas bo Sovražnik želel pri tem ovirati. Nočem, da bi tole pisanje izpadlo kot nekakšno tečnarjenje v smislu “več morate moliti … in tokrat to mislim čisto zares”. To nikomur ne pomaga kaj dosti. Namesto tega na molitev poglejmo raje z vidika izgovorov, zaveze in definicij. Če jih pravilno razumemo, potem nam je to lahko v spodbudo pri molitvi.

Živeti v stalni navzočnosti Boga

Najprej si razjasnimo tole: Jezus ni rekel, naj več molimo ali bolje molimo. Povabil nas je, naj vedno molimo in se ne naveličamo (prim. Lk 18,1). Z drugimi besedami, naučiti se moramo, da moliti ne pomeni uporabiti telefon in odtipkati številko Boga. Nasprotno, moliti – gre za molitveno življenje, ne le čas molitve – pomeni učiti se, kako biti čuječi v stalni navzočnosti Boga.


JUSTIN BIEBER

Preberite še:
Justin Bieber: Bog je zvest in vaše molitve resnično delujejo

Izgovor v zvezi z molitvijo, ki ga najpogosteje slišim, je takšna ali drugačna oblika “preveč sem zaposlen”. Če je človek nekajpreveč ali nekajpremalo, je edini, ki ima korist od tega, da nismo v navzočnosti Boga prek molitve, Sovražnik, ki sovraži Boga in sovraži nas. Kaj bi rekli človeku, ki bi trdil, da je preveč zaposlen, da bi vklopil alarmno napravo, ali da ni dovolj zbran, da bi vzel odmerek protistrupa?

Najboljšo zavezo za resnično molitveno življenje sem našel, ko sem bral dnevnik neke prednice, v katerem se je spominjala svojega redovnega življenju. Napisala je, da so tri stvari, za katere je še posebej hvaležna, naslednje:

1. prvo sveto obhajilo ji je podelil blaženi Miguel Pro, tik preden je bil mučen;

2. v samostan je lahko vstopila pri petnajstih letih – v isti starosti kot sveta Terezija;

3. v 65 letih redovnega življenja ni niti enkrat zamudila molitvene ure – razen takrat, kadar je bilo to nujno zaradi ljubezni do bližnjega.

Ne vem, kako bi sploh lahko še izboljšala molitveno življenje …

“Za menoj, satan!”

Kakšna bi bila definicija molitve, ki bi nam pomagala, da bi ostali zavezani molitvenemu življenju? Lahko bi našli toliko definicij molitve, kolikor je ljudi, ki molijo, jaz pa vam ponujam definicijo, ki je verjetno še niste slišali: Molitev je dejanje kljubovanja, molitev je dejanje neposlušnosti, molitev je dejanje upora.


BOUND

Preberite še:
Kaj storiti, da bi se osvobodili grešnega življenja

Kako je molitev lahko dejanje kljubovanja, ko pa nam Jezus pravi, naj neprenehoma molimo? Molitev je dejanje kljubovanja, ko zavrnemo sodelovanje s hudičevim prišepetavanjem, zapeljevanjem in odvračanjem od molitve. Molitev je nekakšno vpitje: “Za menoj, satan!” (Mt 16,23)


VLADKA ŽELE

Preberite še:
Molitev ni vedno uslišana

Ko je Jezus svoje učence učil moliti, jih je učil, naj Boga kličejo Oče naš (Mt 6,9). Satan želi, da bi verjeli, da smo duhovne sirote – zapuščeni, zavrnjeni, zanemarjeni, nepreskrbljeni in sami. Če nam neprestana molitev ni v navadi, je takim lažem povsem preprosto verjeti. Osamljenost vodi v obup, obup pa krepi osamljenost.

Ko smo ločeni od molitvenega življenja, nam Satan lahko prišepetava: “Sam si, nihče ne ve in nikomur ni mar zate … lahko pa midva skleneva kupčijo. Poskrbel bom, da boš dobil, kar želiš, potrebuješ in sizaslužiš.” Moja pokojna mama, preprosta in modra žena, nas je že zelo zgodaj učila: “Kadar te hudič nežno boža, želi tvojo dušo.” To je opozorilo, ki bi ga morali slišati, ko razmišljamo o bližnjicah pri molitvi – kakšen pa je odgovor?

Vztrajati v molitvi

Sv. Ignacij Lojolski nam poda odgovor. Kadar smo v skušnjavi, da bi iskali bližnjice za molitev, je čas, da postanemo trmasti. Ignacij pravi, da moramo v molitvi bolj vztrajati. Bodite pozorni – bolj vztrajati v molitvi, ne pa več moliti. Ne smemo si izdelati molitvenega urnika, ki presega naše življenjske okoliščine (mama treh otrok, ki so v plenicah, na primer ne more moliti kot karmeličanka). To vodi v neuspeh in razočaranje.

Lahko pa se oklenemo svoje trdne molitvene zaveze in v duhu kljubovanja, upora in neposlušnosti okaramo hudiča, ki želi, da bi zapustili živega Boga, ki je življenjska sila naše duše. V tem postnem času se obrnimo na našega nebeškega Očeta, ki je v nas vedno navzoč in ki nas vedno želi blagoslavljati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.
Preberite še:
Tumor in šest operacij. “Imaš upanje, da smisel obstaja, čeprav ga ne vidiš”
Preberite še:
Brezplačne terapije nudi kar na podzemni železnici
Preberite še:
“Današnji tempo življenja partnerstvu prej škodi kot koristi. Ohranjati to vez je umetnost”

Tags:
molitevosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.