Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prehiter tempo življenja? Ta metoda me je rešila

web3-woman-chilloout-smile-summer-shutterstock.jpg

SHUTTERSTOCK

Zuzanna Górska-Kanabus - objavljeno 26/04/19

Zdaj bolj uživam v trenutkih, ki jih preživim z družino in prijatelji. So preprosto boljši

Pred več kot dvema letoma sem napisala svoje prvo besedilo o “slow lifu”, počasnem življenju. Danes želim z vami deliti, česa sem se naučila v tem času.
Preberite še:
“Današnji tempo življenja partnerstvu prej škodi kot koristi. Ohranjati to vez je umetnost”

Slow life je zame praznovanje in veselje nad življenjem. To postane mogoče, če živim v skladu s sabo in sem pozorna. Če sem želela to idejo prenesti v svoje življenje, sem morala spremeniti način razmišljanja in delovanja. To je od mene zahtevalo napor, izstop iz ustaljenih okvirov. Ni bilo vedno lepo in preprosto. Če pa pogledam s časovne perspektive, vidim, koliko dobrih stvari mi je to dalo. Spodaj najdete samo nekatere od njih.

Več časa za molitev

Nekoč mi je bilo težko čez dan najti čas za molitev. Vedno je bilo treba kaj postoriti, urediti. Moje misli so še naprej divjale. Tudi če sem sedla k molitvi, se mi je bilo dejansko težko zbrati, misli pa so mi tavale vse naokrog. Pogosto se je zgodilo, da sva z možem molila skupaj, za osebno molitev pa ni bilo časa (beri: nisem si vzela časa).


web3-woman-rosary-pray-hail-mary-instagram

Preberite še:
Mama, ki vsako jutro na Instagramu na stotine ljudi spodbuja k molitvi

Zdaj je drugače. Vsak dan skušam najti vsaj četrt ure, da bi se pogovorila z Bogom. In spet doživljam, da se vse začne urejati, če je Bog na prvem mestu.

Vsakič mi gre lažje z jezika ne

Včasih mi je bilo težko koga zavrniti. Zlahka sem se angažirala v različnih dejavnostih in težko mi je bilo reči ne, če je kdo predlagal sestanek. Zdaj si vzamem čas za razmislek, preden kaj obljubim. Vem, da moram najprej preveriti, ali imam prostor in čas za to, pa tudi, kako moja odločitev vpliva na družino (da ne bi bila v njihovo škodo).
Preberite še:
Imate preprosto vsega preveč? Naučite se reči ne

Lažje mi je reči ne, čeprav sem pogosto žalostna, ker ne morem sodelovati pri čem ali se s kom srečati. Obenem pa sem opazila, da sta mi upočasnitev in manj druženj prinesla veliko koristi. Zdaj bolj uživam v trenutkih, ki jih preživim s širšo družino in prijatelji. Ti so preprosto boljši.

Zaradi počitka in umika sem bolj prisotna

Vse bolj mi tudi uspeva skrb za lastni počitek. Včasih sem veliko postorila na račun spanca in počitka. Nisem si dovolila, da ne bi počela nič. Še vedno se mi dogaja, da sem deloholik, vendar pa imam tudi obdobja, ko se zaustavim in sprostim. Če sem naspana in si vzamem čas, da sem sama s sabo v tišini, lahko bolj ljubim svoje bližnje in se jim lahko bolj posvetim.


ORGANIZATION

Preberite še:
5 preprostih nasvetov, kako vsak naš dan narediti svet

RELAX;
Shutterstock-Silatip

BABY

Preberite še:
Najtežje obdobje v zakonu je, ko so otroci še majhni

V meni je več hvaležnosti in manj skrbi

S sproščanjem sem se naučila uživati v trenutku – na sprehodu, ko se v peskovniku igram z otrokom, pri večernem pogovoru z možem, na obisku pri prijateljici, ob skodelici dobrega čaja ali dobri knjigi. Tako sem bolj prisotna, ker ne čutim pritiska, povezanega z neskončnim seznamom nalog, ki jih je treba opraviti.

Zvečer, ko razmišljam o dnevu, opažam ogromno blagoslova in dobrega, na katerega sem naletela. To pa mi spet pomaga, da me manj skrbi. Zaradi tega se počutim bolj srečna, v mojem srcu pa je več miru.

Delam eno stvar naenkrat in sem bolj učinkovita

Včasih se mi je bilo težko izklopiti. Poleg tega sem delala več stvari naenkrat. Ponašala sem se s svojo večopravilnostjo.


ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
Ne zmorete več podpirati vseh vogalov pri hiši, moža pa nikjer?

Zdaj pa se, preden začnem delati, sprašujem, kaj moram najprej postoriti. Izpisujem stvari in izbiram tiste, ki so pomembne oziroma nujne, med njimi pa eno, s katero se ukvarjam v določenem trenutku. Šele ko jo končam, pomislim na naslednjo točko s seznama. Med delom se odklopim od e-pošte in družabnih omrežij. Zaradi tega sem manj raztresena.

Ta strategija delovanja mi je omogočila, da sem povečala učinkovitost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.


PRAYER FOR LIFE,NEW YORK CITY,ROE V WADE

Preberite še:
4 znamenja, da ste morda duhovno mrtvi


WEB 3 REBEKA PRELESNIK

Preberite še:
“Če z možem začenjava dan skupaj, dobim še večji zagon za vse dnevne izzive”
Preberite še:
Beti z vozička širi veselje, lepoto in dobroto

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.