Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Imate preprosto vsega preveč? Naučite se reči ne

web3-woman-tired-sofa-closed-eyes-shutterstock_697785295-wavebreakmedia-ai

Wavebreakmedia / Shutterstock

Zuzanna Górska-Kanabus - objavljeno 30/03/18

Včasih je to na videz preprosto besedico zelo težko izreči

Vsak dan nas z vseh strani bombardirajo z informacijami, kaj vse lahko počnemo, v katere skupine se lahko vključimo. Ljudje hočejo vaš čas in energijo, hočejo, da podprete njihove nove akcije.

Vaš čas pa je omejen in če ne pazite, si lahko naberete toliko dejavnosti, da se zdi, kot da imate še eno službo, ki pa ne prinese dodatne mesečne plače. Še slabše je, če zaradi vaše prezaposlenosti trpi vsa družina.

Kako se ubraniti pred množico obveznosti?

Spodaj najdete nekaj predlogov, ki vam lahko pomagajo pri postavljanju mej. Vaš ne je lahko priložnost za nekoga drugega, da reče svoj da. Ne obremenjujte se preveč. Dajte priložnost, da se vključijo in delajo tudi drugi.


FRIENDS,HUG,FRIENDSHIP

Preberite še:
Želite več časa za bližnje? Tu so trije načini, kako to doseči

1. Sami najbolje veste, kaj je za vas pomembno

Če si ne zaupate dovolj, bodo drugi to hitro izkoristili in začeli z veseljem upravljati z vašim časom. Vi najbolje veste, kaj je dobro za vas. Zato morate poskrbeti, da ne izgubite nadzora in svobode. Ne prepuščajte krmila svojega življenja v tuje roke. Bodite proaktivni in zavestno sami oblikujte svoje življenje.

2. Ne pritrjujte pod pritiskom

Ko vas nekdo vabi, da se vključite v neko dejavnost, ne pritrdite takoj tisti trenutek, ampak najprej dobro premislite, ali vam resnično ustreza.

Lahko si vzamete čas tudi za molitev in se vprašate, ali vas k temu vabi Bog in ali to zares hočete. Ne hitite. Tudi če se vam neka aktivnost zdi kot izpolnitev vaših sanj.


FAMILY ORGANIZING HOME

Preberite še:
Triki za bolj organiziran dom

3. Presodite, koliko časa imate

Večina nas je preobremenjena. Delo, družina, obveznosti v gospodinjstvu – vse to srka naš čas. Če vas nekdo prosi samo za majceno uslugo (npr. da kaj skuhaš ali pomagaš pripraviti piknik), premislite, ali imate res čas za to. Morda bo vaša vključenost v še en projekt povzročila, da bo zaradi tega trpela družina, delo ali čas, namenjen počitku. To, da imate čas in da ste prilagodljivi, nista zadostna razloga, da bi se lotili kar vsega, kar pride mimo.

WEB-TIME-LATE-FATHER-BABY-WORK-Shutterstock_3805825-Juriah Mosin-AI
Shutterstock / Juriah Mosin

4. Čas za počitek je nujen

Če zanemarite počitek, boste slej ko prej za to plačali določeno ceno. Vsak potrebuje tudi tisti čas, ko ne dela nič. Čas, v katerem se sprostimo, si naberemo novih moči in nekoliko zadihamo.

S počitkom si tudi napolnimo baterije in tako dobimo energijo za delovanje in moč za ustvarjalnost. Ne pustite, da vam kdo ukrade te pomembne trenutke oddiha.


WOMAN,EXERCISE,BED

Preberite še:
Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

5. Določite prioritete

Če ste samski, se morda res nekoliko lažje vključujete v različne dejavnosti. Takrat so prioritete drugačne in prav je, da se razvijate na različnih področjih, pridobivate dragocene izkušnje, spoznavate nove ljudi in podobno.

Ko pa imate družino, se prioritete spremenijo. Na prvem mestu je zdaj grajenje odnosa s partnerjem in otroki. Preveč dodatnih aktivnosti pa lahko ta proces precej upočasni ali ga celo poruši.

6. Razlikujte med kratkoročnimi in dolgoročnimi obveznostmi

Razlika je med enkratno pomočjo – na primer pri selitvi – in odločitvijo za sodelovanje pri večjem projektu. Dolgoročni projekti se na prvi pogled ne zdijo nič posebnega, a pomislite, koliko srečanj, pogovorov in priprav vas čaka v času sodelovanja. Imate res čas za to?

Za konec si zapomnite – če povabilo zavrnete, se vam ni treba opravičevati. Sami veste, kaj je najboljše za vas in za vaše bližnje. Če čutite, da morate svojo odpoved vseeno nekako pojasniti, pa preprosto povejte, da imate že preveč obveznosti. Računajte tudi na to, da morda vsak res ne bo razumel vaše odločitve, a to ni vaš problem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov


PÓŹNE MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kdaj je pravi čas za otroka?

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.