Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Današnji tempo življenja partnerstvu prej škodi kot koristi. Ohranjati to vez je umetnost”

WEB 2 LJUBEZNIVA

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 14/03/19

Ženska ženski – mamica, partnerica, fotografinja in blogerka Iva Džudović

Iva Džudović je v prvi vrsti mamica trem navihancem – najstniku Galu in dvojčkoma Mili in Davidu. Ukvarja se s fotografijo, svoja razmišljanja pa deli na blogu Ljubezniva. Njen prvi zapis je nastal, ko sta na svet prijokala dvojčka. Eden od njiju, David, ima Downov sindrom. A ta preizkušnja je simpatično Ivo in njeno družino le še okrepila, saj zapiše: “Tako smo postali malo posebna velika družina. Družina, v kateri se vedno znova rojeva ljubezen. Verjamem, da nam bo pokazala pravo pot.”

Zadnje desetletje se Iva ukvarja s področjem prehrane, veseli jo ustvarjanje novih receptov in je na poti izobraževanja do licence za AFP prehransko svetovalko.

Velik izziv ji predstavlja vsak posamezen dan in že zjutraj se veseli, kaj zanimivega in lepega bo našla v njem. Obožuje svojo družino, pozitivne ljudi in druženja ob dobri kavi, razveseli pa se žvrgolenja ptic, žuborenja bližnjega potoka in svežega vetriča, ki zapiha, ko zjutraj odpre vrata njihovega doma.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Vsekakor tak, v katerem najdem nekaj časa zase. 🙂 In če želim, da se to zgodi, vstanem uro, dve … prej, preden iz zgornje sobice prvi pokliče “mami”. Drugače pa ima svoj čar vsako jutro posebej, ko se v postelji privijejo k meni in mirno začnemo dan.
Preberite še:
15 napotkov, kako tudi najbolj vsakdanja opravila narediti sveta

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Ponavadi potrebujem hladen pljusk vode, da se prebudim :), potem pa se nasmehnem in občutim hvaležnost, da sem tu. Tu je običajno trenutek, ki me motivira, da je pred nami še en krasen dan, poln dogodivščin, in že razmišljam, kaj vse bomo počeli.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
To odraža moje počutje ves dan. Skuštrani lasje in trenirka, ki jo mame najraje oblečemo … ta kombinacija se zame ni najbolje obnesla. Zdaj raje izberem kak zanimiv, lep kos oblačila, ki mi je pri srcu in me napolni s prijetno energijo.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… se prek nje ogromno naučiš o sebi in življenju. Hkrati se zavedaš, da si za nekoga zelo pomemben, in stremiš k temu, da postajaš vedno boljši kot človek, prijatelj, partner … in seveda mama.


HAPPY FAMILY

Preberite še:
Resničnost materinstva zajeta v eni minuti

LJUBEZNIVA
OSEBNI ARHIV

MOTHER QUOTES

Preberite še:
15 čudovitih misli o moči materinske ljubezni

5. Kako s partnerjem ohranjata iskrico v zvezi in zakaj vam je to pomembno?
S pogovori, objemi in poljubi … z razumevanjem in sočutnostjo. Priznam, da je s tremi otroki tudi v partnerstvu nekoliko težje, kot je bilo pred tremi leti, ko sva imela le enega. Veliko je tu odvisno tudi od najine volje, pa seveda od dobre volje babic, ki nama omogočijo, da si vzameva kakšno uro v dvoje in greva na sprehod. A se oba strinjava, da bi nama kakšen vikend oddih dobro del. 🙂

Rekla bi, da današnji tempo življenja partnerstvu prej škodi kot koristi. In ohranjati to vez, ki je tako zelo pomembna, je umetnost.

6. Za sabo imate naporen dan, nato pa se še otroci odločijo, da kakšno zagodejo. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite?
Prihajam iz družine, kjer smo med seboj zelo povezani, zato se zelo trudim otrokom približati ta ljubeč odnos. Takšne prigode običajno rešujemo mirno, s pogovori, kreg in jeza tu ne rešita nič – prej obratno.


PARENT WITH CHILD

Preberite še:
Dobronamerne pripombe v zvezi z vzgojo otrok, ki jih raje zadržite zase

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Pravzaprav so vse izkušnje v življenju zaslužne za to, da sem to, kar sem. Morda je bila res največja preizkušnja za nas, ko sta se rodila dvojčka in smo šele dan po rojstvu izvedeli za diagnozo Downovega sindroma, s katero smo bili tistega dne primorani začeti živeti.

Življenje s posebnim otrokom prinaša mnoge izzive. In sčasoma postaneš hvaležen za vse tiste drobne malenkosti v dnevu. Njegove majhne korake k samostojnosti, ki nam pomenijo cel svet. Veliko praznujemo, se smejimo in tako proslavljamo njegov napredek.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Zmorem!

9. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
Zelo rada sem v naravi in hodim na bližnje hribčke. Letos urejamo za hišo tudi vrt in prav veselim se gojenja rastlin. Rada se družim z ljudmi, ki so pozitivno naravnani in se od njih lahko veliko naučim. Tudi fotografija in ustvarjanje bloga sta moja strast, ki sem ju ob posebnem materinstvu nekako uspela osnovati kot svoje “pravo delo”.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… smo vsemogočne :), zelo sposobne in močne, ljubeče in radožive. Včasih se še same ne zavedamo, kaj nam je dano, in tega ne znamo izkoristiti.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.