Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 preprostih nasvetov, kako vsak naš dan narediti svet

ORGANIZATION

Goodluz - Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 10/01/18

Majhne navade, ki lahko marsikaj spremenijo

Življenje je akcija. Nenehno smo vpeti v najrazličnejše obveznosti – družinske, službene in občestvene. Vse skupaj se na videz nikoli ne konča in ko gremo v nedeljo k maši, se tam spomnimo lastnega neuspeha, da bi vsak dan živeli po Božjem navdihu. Pozabimo na molitev in življenje se nikoli ne ustavi, da bi lahko kar koli nadoknadili.

Kaj storiti, da ne bi tako hitelo mimo nas?

Predlagamo pet preprostih nasvetov, ki izčrpani duši lahko pomagajo znova pridobiti vsak dan in ga posvetiti Bogu. Svetost je veliko lažje dosegljiva, če nehamo pritiskati sami nase in preprosto vsak dan z majhnimi koraki odpremo svoja srca.


Radosna kobieta cieszy się śniegiem w wielkim mieście.

Preberite še:
Molitev za srečo v novem letu

1. Molite takoj, ko se zbudite

Sv. Jožefmarija Escriva je ta čas imenoval “junaška minuta” in v svojem delu Pot zapisal: “Številni dobri kristjani prevzamejo navado, da svojo prvo misel dneva posvetijo Bogu. Sledi junaška minuta: ta nam olajša jutranje darovanje in poskrbi za dober začetek dneva. Junaška minuta. To je čas, namenjen vstajanju. Brez oklevanja: nadnaravna refleksija in … Vstanemo. Junaška minuta: to je odrekanje, ki krepi našo voljo in ne škoduje telesu.

Če se nam, z Božjo pomočjo, uspe premagati, bomo odlično opremljeni za dan, ki je pred nami. Prav nič spodbudno ni, če nas potolče že prva bitka.”

To je silno preprost način za začetek dneva “na pravi nogi”, a tudi eden izmed najtežjih.


KOBIETA W CIĄŻY

Preberite še:
Molitev za ženske, ki ne morejo zanositi


Young girl praying

Preberite še:
Zakaj se katoličani pred molitvijo pokrižamo

2. Vsak dan predvidite pet minut za molitev

Znova, nič pretresljivega, pa vendar nekaj, na kar vse prepogosto pozabimo. Pomembno pri tem je, da predvidimo čas za molitev. Lahko pet minut, petnajst ali pa celo pol ure. Kakor koli že, bistveno je, da “rezerviramo” ta čas na urniku vsakodnevnih opravil in ne dovolimo, da nas takrat kar koli zmoti. To lahko opravimo na delovnem mestu ali pa doma (ali med hojo, vožnjo …). Predvidite ta čas in naj postane sestavni del vaših vsakdanjih opravil.

PRAYING
IGOR STEVANOVIC | SHUTTERSTOCK

3. Molite Jezusovo molitev

Še en način, da Boga vključimo v svoje vsakdanje življenje, je izgovarjanje kratke Jezusove molitve.

Katekizem to starodavno molitev opisuje takole: “To čisto preprosto klicanje vere se je razvilo v izročilu molitve v mnogo oblikah na Vzhodu in Zahodu. Najbolj običajni obrazec, ki so ga izročili duhovni možje Sinaja, Sirije in Atosa, je vzklik: Jezus Kristus, Božji Sin, Gospod, usmili se nas, grešnikov! Ta vzklik združuje kristološko himno iz Flp 2,6-11 s klicem cestninarja in z vpitjem slepih, da bi spregledali. S tem vzklikom se srce uglasi na bedo ljudi in na usmiljenje njihovega Odrešenika.” (KKC 2667)

Če bomo vedno znova ponavljali to molitev, je to odličen način meditacije o Božji lepoti in usmiljenju. Vzela nam bo le nekaj sekund, dala pa nam bo čudovito duhovno spodbudo.
Preberite še:
Kako lahko vsakodnevno poslušanje glasbe izboljša vaše zdravje


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
Stres ni nujno negativen. Z njim lahko zdravje tudi izboljšamo.

4. Vedno imejte pri sebi rožni venec

Sploh ni nujno, da ga molite. Da ga le imate v žepu ali v torbici. Morda se vam to zdi nenavadno, toda rožni venec je lahko ves dan vir navdiha ali tolažbe. Morda boste segli v žep po ključe, pa boste namesto njih potegnili ven rožni venec. Ali pa boste brskali po torbici in našli svoj rožni venec. To je preprost opomnik za Boga in vam lahko služi kot spodbuda k molitvi v trenutku, ko Boga najbolj potrebujete.

Rožni venci so bili prve “prstne vrtavke”!

5. Molite, preden se odpravite spat

Če ste dan začeli z Bogom, se spodobi, da ga z Bogom tudi končate. Ni treba, da so molitve pred spanjem zapletene, lepo pa je, če se osredotočajo na hvaležnost. Bogu se zahvalite za vse, kar vam je tisti dan podaril, in ga prosite, naj usmiljeno pogleda na vse tisto, kar vas je oddaljevalo od dobrega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.