Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ne zmorete več podpirati vseh vogalov pri hiši, moža pa nikjer?

ZMĘCZONA MATKA

Shutterstock

Družina - objavljeno 18/01/19

Kako naj možu povem, da ga potrebujem?

Vprašanje bralke

Počutim se skrajno izčrpano. Imam dva predšolska otroka, večino časa preživimo sami. Dopoldne sta v vrtcu, jaz v službi; mož dela vsaj do 17. ure, skoraj vsak teden pa tudi kakšen dan v tujini. Postala sem že nepotrpežljiva, gospodinjsko delo mi gre na živce. Kako naj možu povem, da potrebujem več njegove navzočnosti?

Odgovarja: Ana Pavec, S teboj sem

Saj poznate pregovor, da žena podpira tri vogale pri hiši? No, ta pregovor s svojo miselnostjo, da mora ženska vedno nositi levji delež bremena skrbi za družino, nam takrat, ko nam je vsega preveč: naporne službe, zahtevnih otrok in nikoli dokončanih vsakdanjih opravil, ni ravno v pomoč; nasprotno, pripomore k našemu samopomilovanju.


RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -

Preberite še:
Papež staršem: “Nikoli se ne prepirajte v prisotnosti otrok. Nikoli”

A velja tudi to, da mož podpira tisti preostali vogal hiše, pa še ženo povrhu. Ni čudno, da se ne čutimo kos vsemu, kadar iz takšnega ali drugačnega razloga nimamo te dragocene podpore. Zdi se, kot da sodobna družba z narekovanjem ritma družinskemu življenju prav do črke natančno izpolnjuje prekletstvo po padcu prvega človeka: v potu svojega obraza boš jedel svoj kruh (veliko in trdo boš delal), žena pa bo hrepenela po tebi.

Vzorec, ki smo ga vajeni, namreč da moža dolgo ni domov z dela, je lahko tudi družbeno sprejemljiva oblika bega pred odnosom. Vsak, ki je izkusil daljše obdobje nege otrok in gospodinjskih opravil, ve, da se služba lahko zdi včasih pravi pravcati počitek nasproti temu, kaj vse je treba postoriti in čustveno zrelo prenesti in izvesti doma.

Poznam pare, ki so drastično spremenili svoj delavnik, da so lahko bili s svojo družino in da so ustvarili večji občutek ravnovesja in dobrih odnosov. Vendar drugega ne moremo na silo spremeniti, očitki in pridige pri možeh naletijo na gluha ušesa. Veliko bolj zaleže vztrajna in pristna prošnja, jasno izražena želja po drobnih spremembah.


WOMAN,WORK,STRESS

Preberite še:
Če imate težave z opravljanjem svojih obveznosti, vam bo v pomoč ta molitev

Za začetek je dobro, če si vzamete nekaj časa zase. Ženske imamo pogosto težnjo, da iz svoje izpraznjenosti in pomanjkanja neposredno zahtevamo pozornost in ustrežljivost drugega, spregledamo pa, kaj lahko naredimo same zase. V samoti in premišljevanju lahko dobite potrebno distanco, spremenite svoj odnos do stvari: do službe, otrok, do gospodinjstva, do moža.

Vprašajte se: Kaj bi mi v tem trenutku olajšalo življenje? Kaj me mori na delovnem mestu? Katero gospodinjsko opravilo lahko danes opustim in se namesto tega posvetim nekemu svojemu konjičku? Katera dejavnost z otroki bi me danes popoldne napolnila? Koga lahko prosim za pomoč, da bi si malo odpočila?


ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Preberite še:
5 nasvetov za starše po vzoru zakoncev Martin

Včasih žena pride do ugotovitve, da se boji pristne bližine z možem, da ne ve, kaj bi s skupnim časom, ko je ta enkrat na voljo. Vedite, da bodo napetosti vedno, tudi ko vam bo uspelo najti več skupnega časa. Zakonitost zakonskega odnosa je, da se je treba nenehno usklajevati v svojih različnostih. Tudi ni enoznačne rešitve za vse pare, kaj zanje pomeni večji občutek ravnovesja in dobrih odnosov.

Poiščite iznajdljive načine, kako bi najprej okrepili sebe, nato pa pritegnili moža. Zagotovo je zanesljivo sredstvo to, da mu že zdaj daste priznanje za vse, kar naredi – prepričana sem, da že prispeva pomemben delež za dobro počutje celotne družine, le videti ga je treba.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 2.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.