Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ali res veste, komu je posvečena cerkev na Brezjah?

Basilica of St. Mary Help of Christians

MARJAN SMERKE | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 24/05/18

24. maja obhajamo praznik Marije Pomagaj. Brezje so najbolj znano slovensko romarsko središče, ki ga je do zdaj obiskalo že 13 milijonov vernikov

Bazilika Marije Pomagaj, imenovana tudi Marijino narodno svetišče, je osrednje slovensko romarsko središče, ki se nahaja na Brezjah v občini Radovljica.

Le kaj počne na Brezjah sveti Vid?

Zanimivost bazilike je, da je glavni oltar pravzaprav posvečen svetemu Vidu. Na Brezjah je že sredi 15. stoletja stala majhna cerkvica, posvečena temu svetniku. Tej cerkvici so leta 1800 dozidali kapelo Marije Pomagaj. Skoraj sto let zatem so ob njej zgradili frančiškanski samostan.


Basilica of St. Mary Help of Christians

Preberite še:
K Mariji Pomagaj bodo poromali Modrijani in številni drugi znani glasbeniki

Kako je nastala Marijina podoba?

Oltar z znamenito sliko Marije Pomagaj, po kateri nosi bazilika tudi ime, se nahaja v stranski kapeli spredaj na desni strani. Začetek upodabljanja Marije Pomočnice se naslanja na Sveto pismo, kjer evangelist Matej poroča o begu Svete družine pred Herodom. To je imel pred očmi slikar Lukas Cranach, ki je prvi upodobil Marijo Pomočnico.

Marija Pomagaj

Znamenito podobo na Brezjah je naslikal Leopold Layer. Med vojno so ga zaprli v ječo. V stiski se je obrnil k Mariji in ji obljubil, da ji bo naslikal novo sliko za oltar, če ga bo rešila iz ječe. Marija je poplačala njegovo zaupanje, on pa je svojo obljubo izpolnil in leta 1814 naredil sedanjo milostno podobo Marije Pomagaj. To podobo je leta 1907 z dovoljenjem takratnega papeža okronal ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič. Na sliki je gotovo najlepši Marijin obraz in njene oči. Kjerkoli v kapeli se nahajamo, nas njen materinski pogled vedno spremlja.

MARY
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

KAREL GRŽAN

Preberite še:
“Kapela mi veliko pomeni, ampak brez štale ne bi preživel”

Čudeži nekoč …

Prvi zapisan čudež se je na Brezjah zgodil leta 1863, ko je čudežno ozdravela Mica Tavčar, za njo pa je ozdravelo še veliko bolnikov. Med njimi tudi Tončka Krajnik, redovnica v redu sester usmiljenk, o kateri je David Sipoš posnel tudi film.

Sestra Tončka je bila stara sedem let, ko je raznašala časopis po vasi. Napadel jo je pes in posledice napada so bile zelo hude, saj je bila skoraj hroma. Starši so jo leta 1938 peljali na Brezje, kjer je med mašo čudežno ozdravela. V naslednjih dneh je k Tončki prihajalo veliko ljudi, ki so jo hoteli videti. Prišli so tudi trije gospodje, ki so ji obljubljali šolanje in veliko denarja. “Kaj naj naredim, da to dobim?” jih je vprašala. “Govoriti moraš, da nikoli nisi bila bolna, da še nikoli nisi bila na Brezjah.” A sedemletnica se jim je pogumno uprla in zbežala od njih.

In danes …

Vsakodnevno se na Brezjah dogajajo čudeži spreobrnjenja pri spovedi, ko mnogi iščejo mir srca in ga po Božjem posredovanju tudi prejmejo.

V zahvalo za vse uslišane prošnje in številne milosti, ki jih deli brezjanska Marija, romarji v kapeli pustijo svete podobice in druge predmete, ki jih spominjajo na njeno pomoč. Zahvale in prošnje so shranjene v več sto romarskih knjigah.


SVETA GORA

Preberite še:
Sveta Gora in “njena Urška”

Basilica of St. Mary Help of Christians
Johann Jaritz | CC BY-SA 3.0

Romarsko središče za vse generacije

Čeprav so Brezje dobro obiskane skozi vse leto, se največ romarjev zbere 15. avgusta ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Na tretjo soboto v juniju je vsakoletno romanje bolnikov in invalidov. Mladi pa že od začetka 80-ih let preteklega stoletja ob koncu šolskega leta peš organizirano poromajo na Brezje.

Rožnovenska pot

Rožnovenska pot je nastala ob poglobljeni molitvi rožnega venca. Vsi štirje deli so položeni v čudovito naravo. Na tej poti smo povabljeni predvsem k poglobljeni molitvi. V tlorisu ima pot obliko rožnega venca, ležečega na štirih točkah, ki v naravi predstavljajo štiri cerkve. Celotna pot je dolga približno 12 kilometrov in jo lahko prehodimo v slabih štirih urah.

Brezjanska bazilika je prva v Evropi, ki je dobila še rožnovensko pot poleg poti miru, ki je bila začrtana že prej. Rožnovenska pot je dobro označena, zato ste vse dni v letu povabljeni, da se po njej podate sami ali v skupini ter se tako v lepoti stvarstva srečate z Bogom in Marijo.

Izleti v bližini

Prelepa Gorenjska nam ponuja ogromno možnosti za izlete. Lahko se zapeljemo do srednjeveškega mesta Radovljica, ki je zraslo nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke. Podamo se lahko na Blejski otok, kjer stoji cerkev Marijinega vnebovzetja, ogleda vreden pa je tudi Blejski grad, ki se strmo dviga nad jezerom.

Ljubitelji glasbe se odpravite v Begunje na Gorenjskem, kjer si lahko ogledate Muzej Avsenik ter se zaustavite še ob mogočnih razvalinah gradu Kamen, katerega omemba se pojavlja tudi v eni izmed Avsenikovih pesmi.


VIPAVA VALLEY

Preberite še:
Lonely Planet Vipavsko dolino povzdignil med svetovno turistično smetano


NATURE SLOVENIA

Preberite še:
4 predlogi za družinski izlet. Tudi če imate majhne otroke


ALOJZIJ ŽAKELJ

Preberite še:
Mož, ki večino leta stanuje v svojem bivaku pod Triglavom

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.