Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 predlogi za družinski izlet. Tudi če imate majhne otroke

NATURE SLOVENIA

TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Tina Martinec Selan - objavljeno 30/04/18

Kotički Slovenije, ki jih morda še niste odkrili

Topli, dolgi in sončni dnevi so kot nalašč za družinske izlete. Morda imate najljubšo pot, po kateri jo uberete na sprehod, a včasih je lepo, če se zapeljemo tudi na kakšen drug konec Slovenije in odkrivamo kraje, ki jih še ne poznamo. Tudi če imate še majhne otroke, smo za vas zbrali nekaj idej z različnih koncev naše dežele, ki so več kot primerni izleti za mlade družine.

V vseh štirih primerih je hoje v eno smer okrog eno uro, kar pomeni, da tudi najmlajši sprehajalci še ne bodo prehudo utrujeni; še vedno pa jih lahko starši tudi nesemo, če jih noge začnejo boleti.


SILENT PLACE

Preberite še:
Tiho mesto: najbolj nepričakovano verski film leta

1. Škofjeloški konec: Pot treh gradov

NATURE SLOVENIA
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Vsak, ki je že bil v Škofji Loki, pozna pogled na veličasten grad, ki se dviga nad njo. Le malokdo pa ve, da je ta znameniti grad le eden izmed treh, ki so pred petimi stoletji stali na tem območju. Če želimo opraviti simpatično krožno pot, za katero bomo ob dokaj počasni hoji  potrebovali približno dve uri, se najprej odpravimo do Loškega gradu. Za gradom pa kar hitro zavijemo na levo nekoliko navzgor v gozd, kjer po nekaj minutah pridemo do razvalin stolpa na Kranclju (drugi grad).

Od tam pa se sprehajamo naprej po zelo lepi poti med škofjeloškim hribovjem in travniki. Ko prispemo že na območje pogorja Lubnika, po krajšem vzponu pridemo še do razvalin tretjega gradu (Stari grad ali Divja Loka), kjer lahko zelo lepo začutimo prisotnost zgodovine v tlorisu gradu, zdaj poraslim z mahom in drevjem. Od tukaj nas pot vodi nazaj do vasi Vincarje in od tam spet do Loškega gradu.




Preberite še:
Kaj nam je sveto? Življenje, družina, narava, moč?

2. Kamniški konec: Slap Orglice

NATURE SLOVENIA
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Vsak, ki ima majhne otroke, ve, kako dragocena je prisotnost vode na družinskem izletu, pa naj bo to potoček, jezero ali kaj drugega. Izlet na slap Orglice nam ponudi prijetno gozdno senco v poletni vročini, na koncu pa nas čaka – kaj lepšega – še osvežilen hlad slapu, pod katerim je manjše jezero. Z avtom se najprej zapeljemo mimo Kamnika in v smeri Kamniške Bistrice. Že kar kmalu parkiramo in se usmerimo po smerokazu, ki kaže slap Orglice.

Po slabi uri prijetne in nenaporne hoje pridemo do slapu. V vročem vremenu lahko s sabo vzamemo kozarčke, plastične lončke in podobno, da se otroci ob vodi v senci malo poigrajo ali celo namočijo noge.


SAD GIRL LOOKING

Preberite še:
7 stvari, ki se jih otroci bojijo povedati svojim staršem

3. Posavski konec: Sv. Miklavž

NATURE SLOVENIA
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Sv. Miklavž je prijeten vzpon za družine, ki ga lahko dosežemo po nekaj različnih poteh, odvisno od tega, koliko časa bi radi hodili oziroma smo pripravljeni hoditi. Najkrajša pot je iz vasi Katarija, kjer cerkvico sv. Miklavža dosežemo že po tri četrt ure hoje po cesti. Prijetnejša je gozdno-travniška pot iz Senožeti, ki pa traja dobro uro in med katero lahko občudujemo gričevnato pokrajino posavske regije. Pri cerkvi si lahko odpočijemo in v senci dreves pojemo malico, če pa bi radi hodili več, se odpravimo še naprej na Cicelj, ki je vzpetina nad Sv. Miklavžem z gozdnato poraslim vrhom.


JORDAN PETERSON

Preberite še:
Fenomen Jordana Petersona in njegovih 12 pravil za življenje

4. Istrski konec: Veli Badin ali “ušesa Istre”

NATURE SLOVENIA
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Če vas vleče bolj v primorsko oziroma istrsko smer, je zelo lep izlet v Veli Badin. Skalnim spodmolom zaradi posebne oblike rečejo tudi ušesa Istre. Kraj tik ob slovensko-hrvaški meji je dobro poznan ornitologom, saj tam domujejo nekatere zelo redke vrste ptic. Izlet se začne pri majhni kamniti cerkvici sv. Kvirika iz 11. stoletja, od koder se sprehajamo najprej prek travnikov, nato po značilnih kraško oblikovanih skalah in pokrajini.

Zelo zanimivo je, da je to izlet, pri katerem se (za razliko od vseh drugih) v prvem delu, torej do destinacije, spuščamo navzdol, in šele nazaj grede spet vzpenjamo navzgor. Izlet je priporočljiv v spomladanskih dneh, ko dnevna vročina še ni prehuda, saj je pot večinoma brez sence. Še lepše pa je v pozni jeseni, ko lahko celo pot občudujemo neverjetne rdeče odtenke ruja.


FAMILY HIKING

Preberite še:
Kam na spomladanski izlet, če se odpravljate na Štajersko




Preberite še:
4 pravljične ideje za izlet z otroki




Preberite še:
Kam na družinski izlet v okolici Ljubljane?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.