Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Kapela mi veliko pomeni, ampak brez štale ne bi preživel”

KAREL GRŽAN

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 27/04/18

Recept proti izgorelosti

Delo in hitenje sta dva pojma, ki vse bolj zaznamujeta naš vsakdan. Zdi se, kot da se ne znamo več ustaviti, uživati v tem trenutku, ali pa preprosto o ničemer razmišljati. Vedno je nekaj. Naše misli neprestano begajo od ene teme k drugi. In slej ko prej nas lahko doleti. Takrat, ko najmanj pričakujemo.


KAREL GRZAN

Preberite še:
“Pri otrocih želimo le odličnost. Prepoznati jih moramo v njihovi nemoči”

Izgorelost je vse večji problem v današnji družbi. Zaradi nje ne trpimo samo mi, ampak tudi naša družina, naši bližnji. Kako se lahko v današnjem raztresenem svetu, kjer smo oblegani z vseh strani, sploh umirimo in za hip ustavimo naše misli? Kako se lahko zavestno ustavimo in tako preprečimo, da ne bi izgoreli? Je to mogoče?


ALENKA KLEMENC

Preberite še:
Zgodilo se je nenadoma, “bolelo me je, kot bi me nekdo razsekal na tisoč delov”

Morda vam bo pri tem v pomoč nasvet p. Karla Gržana, ki je z nami delil, kako umiriti sebe in naš miselni stroj.

“Štala je svet prostor”

“Meni pomaga štala,” je dejal kratko in jedrnato. Pri čemer s štalo ni imel v mislih nereda in neurejenosti, pač pa hlev. Tisti, na kmetiji.

“V življenju sem večkrat pregorel, imel sem težave s srcem pa še možganska kap me je doletela. Ampak hvala Bogu, da me je,” pravi, saj je šele potem poskrbel za to, da je naredil določene spremembe v življenju, ki jih je nujno potreboval.


KAREL GRZAN

Preberite še:
Karel Gržan: Mnogi se počutijo sirote, ker morajo igrati odličnost

“Sem kaplan v Lučah in Solčavi, živim pa na samem, sredi hribov. Na vrhu je kapela, spodaj pa štala. Trikrat na dan grem kidat gnoj preprosto za to, ker mi pomaga ta prizemljenost. Če ne bi imel štale, ne bi bil več živ. In to mislim zelo dobesedno.”


MOTHER CHILD

Preberite še:
18 kratkih in jasnih nasvetov proti izgorelosti za mame

Stik z zemljo je za patra ključen. Zato je tudi, kot je dejal, razširil svoj vrt. Prepričan je, da nam mati Zemlja lahko pomaga, da se razelektrimo. Tudi šum vode, ki je v bližini domačije, je terapevtski.

“Vsak izmed nas mora najti način preživetja. Tudi kapela mi sicer veliko pomeni, ampak brez štale ne bi preživel,” je še enkrat poudaril Gržan in dodal, da ne smemo pozabiti, da se je tudi Jezus rodil v hlevu. “Štala je svet prostor. Tam dobim boljše navdihe kot v kapeli. Zdaj si pa razlagajte, kakor sami hočete,” je še hudomušno sklenil.


WORKPLACE,BURNOUT;DESK,OFFICE

Preberite še:
Poznate simptome izgorelosti?


BABY

Preberite še:
Težave z nespečnostjo? S spodnjimi nasveti boste spali kot dojenček

Tags:
izgorelostosebna rastzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.