Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetnica iz Kopra, ki je napovedala dan svoje smrti

KOPER

ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Koper

Tereza Mohar - objavljeno 04/03/18

Nicolosa Borsa je bila redovnica (benediktinka), opatinja in svetnica

Sveta Nicolosa Borsa (lat. Bursa) je bila rojena v Kopru leta 1447 v družini grških trgovcev iz mesta Modon na Peloponezu. Modon je bilo pomembno beneško mesto na jonski obali, pretovorno pristanišče za ladjevje na poti v Levant in za romarske ladje na poti v Sveto deželo, zaradi česar so ga Benečani poimenovali “oči Benetk” (Venetiarum ocellae).

Otroštvo in mladost

Nicolosa je že kot majhna deklica pokazala veliko zanimanje za vero in otroško zaupanje do Boga. Takšne so bile njene lastnosti tudi pozneje, saj jo viri opisujejo kot pokončno in sveto žensko. Njen obraz je izžareval milino, ki je izvirala iz njene trdne vere. Rada je pomagala ubogim in bila zelo sočutna do žalostnih in trpečih.


BAPTISM WOMAN

Preberite še:
“Navadni smrtniki”, ki so se spreobrnili in postali svetniki


WOOD CHURCH,NORWAY

Preberite še:
Svetniki in zmaji: lepota skandinavskih cerkva

V samostanu

Starši so jo leta 1465 poslali v benediktinski samostan na otoku sv. Socerba v Benetkah, kjer se je šolala in vstopila v red. Beneški patriarh Antonio Suriani jo je leta 1505 imenoval za opatinjo samostana sv. Janeza Lateranskega. Vse svoje življenje je predano služila svoji redovni skupnosti in vsem ljudem, s katerimi je prišla v stik. Pogosto so jo našli zamaknjeno v molitvi.

BORSA
PRIMORCI.SI

Neverjetne sposobnosti

Nicolosi je bila dana sposobnost ozdravljanja. Do bolnikov je pristopala z zaupanjem v Božjo pomoč in z molitvijo. Med drugim je napovedala tudi dan svoje smrti, kar se je uresničilo 23. aprila 1512.


FRIDERIK IRENEJ BARAGA

Preberite še:
Slovenec, po katerem se imenuje tudi mesto v ZDA

Nestrohnelo telo in srce

Pokopali so jo v samostanski cerkvi in mnogi so se ji začeli priporočati v molitvi. Vedno več bolnikov in ljudi v raznih stiskah jo je prosilo za pomoč. V starih zapisih je zabeleženo, da se je na njenem grobu zgodilo več kot petdeset ozdravljenj, ki se dogajajo še danes.

Ko so po štirinajstih letih odprli njen grob, je v njem ležalo njeno nestrohnelo telo, česar znanstveniki še danes ne znajo pojasniti. Položili so jo v kamnit sarkofag v katedrali Sv. Petra v Castellu. Ljudje so jo še naprej obiskovali in se ji priporočali.
Preberite še:
Mož iz Vipave, ki se je zapisal v rusko zgodovino


COPTIC CHURH IN ETHIOPIA

Preberite še:
Neverjetno potovanje do cerkve, ki je vklesana v gorovje

V času Napoleona je slikar Gaetano Gesler, ki je živel v Benetkah, skril pred vojaki več kot tristo relikvij, med njimi tudi telo blažene Nicolose. Tako jih je rešil pred uničenjem. Leta 1818 je prišel v Vodnjan v Istri in vse te relikvije pripeljal s seboj. Izročil jih je cerkvi Sv. Blaža, kjer jih hranijo še danes.

Svetnica, ki nam je blizu

Leta 2012 so v Vodnjanu ob 500-letnici njene smrti pripravili slovesno bogoslužje in mednarodni strokovni simpozij, na katerem so potrdili, da so relikvije svete Nicolose Borsa najbolje v celoti ohranjeno telo svetnika v Evropi.

Njen zgled še danes močno nagovarja. V rojstnem Kopru in v vsej Istri pa z ljubeznijo ohranjajo spomin na to premalo poznano svetnico.

Vira:
Primorske.si
Primorci.si


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč


WEB 3 DANIEL PITTET

Preberite še:
“Štiri leta me je posiljeval pedofilski duhovnik. Odpustil sem mu”


VEZJE

Preberite še:
Kako je to mogoče? To je ekipa, ki popravlja in podarja računalnike

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.