Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Svetniki in zmaji: lepota skandinavskih cerkva

WOOD CHURCH,NORWAY

HANS-PETER MERTEN | ROBERT HARDING PREMIUM | ROBERT HARDING

Daniel Esparza - objavljeno 19/01/18

Strogost in preprostost lesenih prečk zadostujeta za gradnjo morda najlepših cerkva na svetu

Nekatere najbolj dih jemajoče stavbe na svetu so tudi najbolj preproste. Tako imenovane lesene cerkve na Norveškem združujejo strogost nekaterih krščanskih izročil z oblikovanjem in motivi tradicionalne skandinavske arhitekture.

Prečke so preprosti leseni trami (običajno izbočeni), ki so povezani drug z drugim tako, da sestavljajo vso strukturo ali pa vsaj njen okvir. Pravzaprav gre za tradicionalni način vikinške gradnje (s kakršno so mogočni skandinavski pomorščaki izdelovali tudi svoje ladje), ki dopušča uporabo lesa kot gradbenega materiala brez potrebe po žebljih ali lepilu. Edini material, uporabljen za gradnjo teh cerkva, je poleg lesenih tramov še kamenje, to tvori temelje stavbe.


CHURCH LAS LAJAS SANCTUARY

Preberite še:
Američani so med cerkve na najbolj nenavadnih krajih uvrstili tudi blejsko

Med 12. in 14. stoletjem je bilo po Evropi zgrajenih več kot dva tisoč takšnih cerkva. Do danes se je ohranilo le še 28 izvirnih stavb, vidimo jih lahko na Norveškem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.