Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Slovenec, po katerem se imenuje tudi mesto v ZDA

FRIDERIK IRENEJ BARAGA

ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Aleš Žužek - objavljeno 11/12/17

Pokristjanjeval je staroselce v Severni Ameriki, Srednjo Evropo pa je seznanil z zgodbo o indijanski princeski Pocahontas

Škof Friderik Irenej Baraga je najbolj znan slovenski misijonar. Rodil se je 28. junija 1797 v Mali vasi pri Trebnjem. Mladost je preživel na gradu Trebnje, ki ga je leta 1799 kupil njegov podjetni oče Janez Baraga.

Na Dunaju se je navdušil za duhovniški poklic

Po šolanju v Ljubljani je Baraga odšel na študij prava na Dunaj. Še pred tem se je zaročil z Anico Dolinar, hčerko Jurija Dolinarja, ki je na ljubljanskem liceju poučeval cerkveno pravo in cerkveno zgodovino.


FRANC PIRC

Preberite še:
Pogumni slovenski misijonar, ki so ga Indijanci poimenovali Dobro srce

Na Dunaju pa se je Baraga srečal z redovnikom iz reda redemptoristov Klemenom Dvoržakom. Dvoržak, papež Pij X. ga je leta 1909 razglasil za svetnika, je Barago navdušil nad duhovniškim poklicem.

Po končanem študiju na Dunaju leta 1821 se je Baraga odpovedal očetovi dediščini, razdrl zaroko in jeseni istega leta vstopil v ljubljansko bogoslovje. Za duhovnika je bil posvečen leta 1823. Jeseni 1824 je postal kaplan v Šmartinu pri Kranju, od koder so ga leta 1828 premestili v Metliko.

Castle in Trebnje where Friderik Baraga lived
Barbara Oprčkal | Družina
Grad v Trebnjem, v katerem je živel misijonar Baraga.

Baraga se je odločil, da bo postal misijonar

Ko je v neki knjižici prebral, da primanjkuje misijonarjev, ki bi širili krščanstvo med severnoameriškimi Indijanci, se je Baraga odločil za misijonski poklic.

Leta 1829 je oddal prošnjo za odpust iz ljubljanske škofije in prosil škofa v Cincinnatiju v ZDA za sprejem v njegovo škofijo. V ZDA je odpotoval pozno jeseni 1829 in po enomesečni vožnji na silvestrovo prispel v New York.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Film o Frideriku Baragi. Kako so si ga zamislili Američani

Misijonarsko delo med indijanskimi plemeni okoli Velikih jezer je začel spomladi 1831. Najprej je prišel med Indijance plemena Otava, ki so živeli ob Michiganskem jezeru. Baraga se je naučil njihovega jezika in leta 1832 v Detroitu izdal prvi molitvenik v jeziku Otavcev.

Brezvestni trgovci so mu stregli po življenju

Jeseni 1833 se je preselil na novo misijonsko postajo ob Veliki reki (Grand River), kjer se je zapletel v spore s trgovci s krznom. Ti so Indijance načrtno opijanjali, da bi jim poceni izmaknili dragoceno kožuhovino.

Jezni trgovci, ki jim je Baraga s svojim delovanjem kvaril posle, so slovenskega misijonarja želeli celo ubiti, a je k sreči njihov poskus spodletel.


JAKOB TROBEC BISHOP

Preberite še:
Skoraj neznani slovenski misijonar, ki je v ZDA postal škof

Indijance je učil pisati in brati

Leta 1835 je Baraga začel misijonariti med Indijanci plemena Očipva, ki so živeli ob Gornjem jezeru. Med Očipvami je ostal vse do leta 1843.

Napisal je slovnico in slovar očipvejskega jezika. Indijance je učil pisati in brati ter jih poskušal naučiti raznih obrti. Prav tako jih je učil sadjarstva. Trudil se je tudi, da bi jih odvadil pitja alkohola.

Statue of misionary Baraga in Trebnje, Slovenia
Barbara Oprčkal | Družina
Kip misijonarja Friderika Barage pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Trebnjem

Baraga je Srednji Evropi predstavil princesko Pocahontas

S svojimi dogodivščinami in življenjem Indijancev je seznanjal tudi bralce v Evropi. Med hudo zimo v letih 1835–1836 je v nemščini med drugim napisal knjigo z naslovom Geschichte, Charakter, Sitten und Gebräuche nordamerikanischen Indianer (sl. Zgodovina, značaj, šege in običaji severnoameriških Indijancev).

V njej je med drugim zapisal še danes zelo priljubljeno zgodbo o Indijanki Pokahontas, ki je rešila življenje na smrt obsojenemu belcu Jamesu Smithu. Baraga ni prvi zapisal te zgodbe, je pa z njo seznanil nemško govoreče Evropejce.


CIRIL METOD

Preberite še:
Revolucionarna misijonarja, ki sta pokristjanjevala Slovane

Postal je škof

Baraga je leta 1853 postal škof. Sedež njegove škofije je bil najprej v kraju Sault St. Marie med Gornjim in Michiganskim jezerom, pozneje pa so ga prenesli v mesto Marquette. V tem mestu je misijonar 19. januarja 1868 tudi umrl.

Postopek za Baragovo beatifikacijo se je v škofiji Marquette začel 1952. Maja 2012 je papež Benedikt XVI. odobril, da je škof Baraga častitljivi Božji služabnik. Za njegovo beatifikacijo je potrebno še priznanje čudeža na njegovo priprošnjo.

Po Baragi poimenovali okrožje, občino in vas

Po slovenskem misijonarju se imenuje okrožje v zvezni državi Michigan, to ime pa nosita tudi mestna občina in vas v njem. V Baragi imajo svojo igralnico tudi pripadniki Očipvejev. V bližini je Baragov državni park.

Vir: Slovenska biografija


BIG FAMILY

Preberite še:
Gospod se je dotaknil nedonošenčka: “Ne boj se, o Jakob, črviček, tvoj Bog te bo rešil”
Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence


MARTIN GOLOB

Preberite še:
A ni zanimivo, da lažje dajemo, kot prejemamo? #vlog

Tags:
misijonarškof
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.