Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč

Urška Leskovšek - objavljeno 26/02/18

V Venezueli so razmere že tako hude, da si Denis Turnšek želi, da bi vsaj njegovi otroci lahko zapustili državo

V Venezueli živi nekaj sto Slovencev in njihovih potomcev. Zaradi vedno slabšega gospodarskega stanja v državi jih mnogo živi pod pragom revščine. Ker ni ustrezne zdravstvene oskrbe, tudi umirajo.

Slovenci v Venezueli iščejo pomoč

Z nekaterimi od Slovencev, ki živijo v Venezueli, smo navezali stik in jih bomo predstavili v naslednjih tednih. Čeprav živijo v vedno težjih razmerah, jim je iz Slovenije težko pomagati, saj se pošiljke težko prebijejo čez tamkajšnji mejni nadzor, denar pa na poti do naslovnikov izgubi skoraj vso vrednost. A našli smo pot, kako jim lahko pomagamo.

Iz Ljubljane v Venezuelo

Tokrat predstavljamo družino Turnšek iz mesta Maracaibo na severozahodu Venezuele. Oče Denis se je rodil slovenskim staršem, Ljubljančanom, ki so v Venezuelo prišli po drugi svetovni vojni. Tam so si ustvarili življenje, rodili so se jim trije otroci, a vedno so se želeli vrniti v Slovenijo.

Denis se spominja, da je sredi Venezuele odraščal v slovenskem okolju – govorili so slovensko, imeli slovenske običaje, jedli slovensko hrano. “Mama je pripravljala potico, ‘frtalo’, ‘šmorn’.”

“Očetov namen je vedno bil, da se vrne v Slovenijo. Večkrat je poskusil, šel tja. A v Jugoslaviji mu niso dovolili odpreti obrti. Med temi prizadevanji je umrl.” Dve leti zatem mu je umrla še mama. Takrat je imel 18 let. Brez staršev je bilo težko, a delal je in si ustvaril svojo družino. Danes imata z ženo Venezuelko tri otroke – 30-letnega Abrahama, 27-letno Raquel in 25-letno Lauro.


TERRY ANZUR

Preberite še:
“Če želim biti prava državljanka, moram znati slovensko”


JEAN-PHILIPPE CAUVEAU

Preberite še:
Prostitutke duhovniku: “Ali vaš Bog sploh obstaja?”

FAMILY TURNSEK
OSEBNI ARHIV

Abraham je računalniški tehnik, želi pa si postati inženir, saj ga to področje zelo zanima. Zaposlen je kot projektni vodja v največjem venezuelskem kinu. Raquel je učiteljica glasbe in se je zaradi nevzdržnih razmer že preselila v Ekvador, Laura pa je veterinarka.

Nekoč cvetoča, danes pa nesvobodna država

Venezuela ni več država, v katero bi se ljudje priseljevali, ampak se le še odseljujejo. “Situacija se je v zadnjih letih zelo spremenila, kot lahko vidite v medijih. Tu se ne sme več iskreno govoriti o stvareh, kritizirati stanja, saj te za to preganjajo. A mi je vseeno, govoriti hočem resnico,” neustrašno pove Denis.

“Ljudje umirajo od lakote. Veliko pomanjkanje je v medicini. Edini, ki lahko preživijo v Venezueli, so tisti, ki dobivajo vladno pomoč. Mnogi odhajajo v tujino, da od tam pomagajo družini v Venezueli, saj tukajšnja plača nikakor ne zadostuje za preživetje.”

ALEKSANDER ČEFERIN

Preberite še:
Čeferin o Slovencih v Argentini: Zelo dobri ljudje so, veliki domoljubi!


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti

Kako preživeti s sedmimi dolarji na mesec

Mesečna plača po njegovih besedah znaša okoli sedem ameriških dolarjev (približno 5,7 evra). Kilogram mesa pa stane okoli dva dolarja (približno 1,6 evra). “Si predstavljate? Od plače ne moreš preživeti. Ljudje umirajo od lakote. Da ob tem ne omenjam kriminala in nevarnosti, v kateri živimo.”

Skoraj dve tretjini prebivalstva Venezuele je leta 2017 zaradi pomanjkanja izgubilo 11 kilogramov ali več. Ljudje ne iščejo načinov, kako bi se ustrezno prehranjevali, ampak le kako bi preživeli, poroča španski medij El país.

Veliko kriminala, ni zdravil, ni gotovine …

“Po ulici ne moremo hoditi s telefoni v rokah, ker bi nam jih ukradli,” poroča Denis. Opozarja tudi na nevzdržno stanje v bolnišnicah. Kdor potrebuje bolnišnično oskrbo, mora vse prinesti s seboj – od injekcij do povojev.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”


CLOTHES

Preberite še:
Imate doma oblačila, ki jih ne nosite več? Preberite, kaj vse se da storiti z njimi

“Kmalu ne bomo imeli nobene svobode. Trgovine so prazne. Kupujemo le kruh in nekaj podobnega mleku, ne moremo dobiti gotovine. Povsod so neskončne vrste pred trgovinami. Imamo hiperinflacijo. Imeti avto je nemogoče, zgraditi hišo tudi.”

Iz komunizma v … komunizem

“Naša družina nikoli ni želela ostati v Venezueli, vedno smo se želeli vrniti v Slovenijo. Ne želimo živeti v komunistični državi. Moji starši so ušli iz komunistične države, zdaj jo imamo tukaj.”

Pravi, da želi živeti v demokratični, svobodni državi, v državi z več upanja. “Zelo si želimo, da bi živeli v Sloveniji, blagoslovljeni deželi mojih prednikov. Pred leti smo bili z družino tam, otroci so se zaljubili vanjo.”

Denis pravi, da bi radi iz države odšli vsi člani družine, najprej pa si želi, da bi se odselili otroci, saj mlad človek v Venezueli ne more niti preživeti, kaj šele sanjati o avtu, stanovanju ali vzdrževanju svoje družine.


DUMMY GIRL

Preberite še:
Ko triletni otrok reče: “Teta, daj dudo tistemu, ki je nima”


Mamy Irma

Preberite še:
Starost ni ovira: 93-letna babica gre pomagat otrokom v Kenijo

FAMILY TURNSEK
OSEBNI ARHIV

Nočejo biti nezakoniti migranti

A želijo se preseliti zakonito in se v novi državi zaposliti. Zato si želijo pridobiti slovensko državljanstvo. Čeprav je v Venezueli težko pridobiti vse potrebne dokumente, jim je to že uspelo. Potrebujejo pa finančno pomoč za prevode v slovenščino in za takse za pridobitev državljanstva.

Pri urejanju postopka pred slovenskimi organi jim bodo, tako kot tudi drugim Slovencem iz Venezuele, pomagali v Društvu Lipa, ki deluje v Sloveniji in vzpostavlja vezi s Slovenci v Venezueli.

Zato pomoči za družino Turnšek ni treba pošiljati v Venezuelo, ampak jo lahko nakažemo društvu v Sloveniji, ki bo uredilo vse potrebno za pridobitev državljanstva.

Po navedbah Danie Frank iz Društva Lipa stroški za prevode in takse znašajo približno med 290 in 340 evri na osebo, kar je za venezuelske razmere vrtoglav znesek.

Denarno pomoč lahko družini Turnšek nakažemo na:

Društvo Lipa
Mestne njive 2
8000 Novo mesto

Številka bančnega računa: SI56 61000-0005818213

Namen: donacija za družino Turnšek iz Venezuele

Družina Turnšek je bila ob novici, da se bo morda našla pomoč zanje, zelo ganjena. Darovalcem se že vnaprej iskreno zahvaljujejo.


FRIEDRICH NIETZSCHE

Preberite še:
Nihilist Nietzsche molil k neznanemu Bogu?


ANTON KOROSEC

Preberite še:
Voditelj slovenskega naroda, ki so ga izgnali v Bosno


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.