Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ta svetnica vam lahko pomaga vzljubiti rožni venec. Še posebej eno skrivnost

Ste Marguerite Marie Alacoque et le Sacré-Coeur

P Deliss | GODONG

Annabelle Moseley - objavljeno 16/10/23

Ste že kdaj pomislili, da je evharistično češčenje doživljanje prve skrivnosti žalostnega dela rožnega venca?

V mesecu oktobru, ki je posvečen rožnemu vencu, se spominjamo poziva fatimske Marije, naj “vsak dan molimo rožni venec”, in tega, kako je Marija Zmagovalka z molitvijo rožnega venca katoličanom pomagala do zmage v bitkah, kot je bila tista pri Lepantu. Skorajda lahko rečemo, da ti vojaki, ki so molili rožni venec, dajejo povsem nov pomen izrazu “bojevniki v molitvi”!

Ob številnih pobožnostih in zakramentalih v naši bogati katoliški veri je vedno mogoče najti nove odtenke pomena in spoštovanja in rožni venec pri tem ni nobena izjema.

Ena od oktobrskih svetnic, sv. Marjeta Marija Alakok, je znana po širjenju pobožnosti do Srca Jezusovega. Poleg tega je zavetnica pobožnosti Srca Jezusovega in vseh tistih, ki so izgubili starše (ali so v nevarnosti, da jih izgubijo).

Če žalujete za smrtjo staršev, je ta svetnica pravšnja za vas. V rožnovenskem mesecu oktobru pa je pomembno, da nam marsikaj od tega, kar se naučimo od sv. Marjete Marije, lahko pomaga pri osveženi gorečnosti za molitev rožnega venca.

Marjeta Alakok, rojena kot edina hči med več brati, je svojemu imenu dodala ime Marija: po ozdravljenju od hude bolezni je prevzela ime Jezusove Matere. Marjeta je zbolela za revmatično vročico in je bila več let priklenjena na posteljo. Takoj ko je Marjeta Mariji obljubila, da bo vstopila v redovno življenje, je povsem ozdravela.

Po smrti Marjetinega očeta je eden od družinskih članov zadržal njihovo bogato dediščino. Marjeta je bila globoko zaskrbljena zaradi svoje matere.

Ko je o tem premišljevala, je rekla: “Moj najtežji križ je bil, ko nisem mogla storiti ničesar, da bi olajšala križ, ki ga je nosila moja mati.” Ker je bila njena družina obubožana, je Marjeta obiskala Najsvetejši zakrament, da bi pridobila novih moči.

Ko jim je bilo premoženje povrnjeno, jo je mati pošiljala na družabne prireditve v upanju, da si bo zagotovila dovolj premožnega moža. Ko je bila še vedno oblečena v razkošna oblačila z neke zabave, je prejela videnje Jezusa, in takrat je sv. Marjeta Marija spremenila svoje življenje ter vstopila v samostan.

Znano je, da je tam prejela več Jezusovih videnj in se naučila pobožnosti do Srca Jezusovega, kot je od nje zahteval naš Gospod. Pobožnosti, ki ji jih je posredoval, vključujejo pobožnost prvega petka in praznovanje Srca Jezusovega.

Obstaja pa še ena pobožnost k Njegovemu Presvetemu Srcu, ki je manj znana, vendar neverjetno močna: evharistično češčenje ob premišljevanju Jezusovega trpljenja v Getsemaniju, predvsem ob četrtkih zvečer.

Ta pobožnost obrodi velike sadove in jo vsekakor lahko obhajate kadarkoli imate priložnost, toda z evharističnim češčenjem ob četrtkih zvečer so povezane posebne milosti. Najboljše od vsega je, da lahko večerno molitveno uro opravimo kar doma, ko se v molitvi združimo z Jezusom v Getsemaniju.

Prosimo sv. Marjeto Marijo, naj posreduje za nas, da bi vztrajali v molitvi in bili dovolj trdni, da bi v žalosti in trpljenju videli milosti, ki nas vodijo bližje k Jezusovemu Presvetemu Srcu v Njegovem trpljenju v vrtu Getsemani.

Sv. Marjeta Marija je v letošnjem oktobru čudovita mentorica, saj z molitveno uro v čast Jezusu v Getsemaniju počastimo tudi prvo skrivnost žalostnega dela rožnega venca.

Navdih za rožni venec

Predstavljamo vam tri navedke sv. Marjete Marije, ki nam služijo kot modrost v naših življenjih in poseben navdih v letošnjem oktobru, saj nam pomagajo najti srčne milosti v rožnem vencu, predvsem v skrivnostih žalostnega dela in še posebej v njegovi prvi skrivnosti. Navsezadnje je neznosno trpljenje v vrtu Getsemani trpljenje Srca Jezusovega.

Pogumno hodite k Bogu po poti, ki vam jo je začrtal, in vztrajno uporabljajte sredstva, ki vam jih ponuja.

To je čudovit navedek, ki ga lahko molimo na začetku rožnega venca, saj je rožni venec “pot”, ki nam jo je pripravil Gospod … pot molitve, ki jo lahko “neomajno sprejmemo”.

Ko začnemo ta sprevod skrivnosti, lahko med molitvijo žalostnega dela premišljujemo o tem, da pogumno hodimo po poti, ki jo je začrtal On, ko je rekel svojim apostolom … ter presegajoč čas in prostor govori vsakemu izmed nas: “Tako, eno uro niste mogli ostati budni z menoj?” (Mt 26,40) Odgovorimo mu: “Seveda, Gospod. Računaj na nas!”

Podrediti se moramo Božji volji … saj vemo, da je bolje trpeti v tem življenju kakor v naslednjem, kajti en trenutek trpljenja, ki ga prostovoljno sprejmemo iz ljubezni do Boga, je vreden večne sreče …

Kako čudovit navedek za premišljevanje pred molitvijo prve skrivnosti žalostnega dela rožnega venca. Navsezadnje je prav to storil Jezus v vrtu Getsemani. “Ne moja volja, ampak tvoja naj se zgodi.” (Lk 22,42)

To je še en opomnik, da je naše trpljenje dragocen dar, ki ga lahko darujemo Bogu, dokler smo še živi, da ga darujemo za spreobrnjenje duš; duš, za katere molimo; za osvoboditev duš v vicah; za zadoščenje Jezusovega in Marijinega srca; in za očiščenje lastne duše.

Nase glej kot na drevo, posajeno ob vodi, ki obrodi svoj sad ob pravem času; bolj ga trese veter, globlje požene svoje korenine v zemljo.

Ta navedek sv. Marjete Marije s svojimi prispodobami dreves in korenin spominja na Vrt. Stopnjujmo to čudovito prispodobo in recimo: nase glejmo kot na drevo, posajeno v vrtu Getsemani. Ponudimo sleherno trpljenje, ki ga doživljamo na svoji poti, vse tiste izkušnje, ko nas “pretresa veter”, da bi se globlje ukoreninili v Kristusa in Mu ponudili svoj dar ljubezni.

POPE CANONISATION
Preberite še:Kdo so novi svetniki?

Da bi udejanjili vpliv sv. Marjete Marije, se udeležite svete maše. Pripravite zajtrk ali katerikoli drug obrok s francosko tematiko (pa naj gre za preproste rogljičke ali okusno provansalsko ribjo juho!) za nekoga, čigar srce potrebuje nekoliko spodbude; in izgovarjajte molitev, ki jo je napisala sv. Marjeta Marija, da bi svoje srce položili v Jezusovega:

Gospod Jezus … Položi moje šibko srce v Svoje Božansko srce, naj bo nenehno pod Tvojim varstvom in vodstvom, da bom do zadnjega diha vztrajal v dobrem in bežal pred zlom. Amen.

Rožni venec lahko v mesecu oktobru počastite na poseben način: sledite zgledu sv. Marjete Marije v duhu ljubeznivega zadoščevanja, udeležite se evharističnega češčenja, ali pa sveto uro molite kar doma, na temo oktobrskih pobožnosti, kot so rožni venec, sv. Terezija Deteta Jezusa in sv. Marjeta Marija Alakok.

Sv. Marjeta Marija je bila goreča zagovornica molitve svete ure, s katero je počastila Gospoda v vrtu Getsemani. Ta čudovita pobožnost, ki je bila tako ljuba sv. Marjeti Mariji in jo je izpolnjevala na Gospodovo zahtevo, nam bo omogočila tesnejšo povezanost z Jezusom in Marijo, saj je to prva skrivnost žalostnega dela rožnega venca.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.