Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poučne televizijske vsebine, primerne za vso družino

Istanbul, Turkey : August 17, 2017: Woman is watching quiz show on local channels of Turkey.

0meer | Shutterstock

Kristina Knez - objavljeno 09/10/23

Predstavitev TV-kvizov na slovenskih televizijah

Pri nas doma nismo imeli televizije in kot majhni deklici se mi je to seveda zdelo krivično. Na obisku pri babici in dedku sem bila vedno vesela kakšne risanke, še bolj pa televizijskih kvizov ob večerih.

Televizijski kvizi so vsebine, ki so primerne za vse starosti gledalcev in so zaradi raznolikih vprašanj in psihološke naravnanosti človeka k radovednosti prijeten način za preživljanje jesenskih in zimskih večerov.

Ker ne gre za zelo resne oddaje ali filme, pri katerih je treba biti zelo pozoren na dogajanje, je lahko ogled televizijskega kviza tudi sproščena družinska aktivnost.

Trenutno na slovenskih televizijskih programih na tedenski ravni lahko spremljate tri kvize. Vsak delavnik je na TV Slovenija 1 na sporedu kviz Vem! z besednimi ugankami. Pred kratkim pa sta se na spored vrnila tudi kviza Joker, ki je ob sobotnih večerih na TV Slovenija 1, in kviz Milijonar ob petkovih večerih na Planet TV.

Joker

Kviz Joker se to jesen vrača z jubilejno, 10. sezono. Do zdaj je v oddaji sodelovalo 175 tekmovalcev in šestim izmed teh je uspelo osvojiti glavno nagrado – 20.000 evrov. Igra je sestavljena iz dvanajstih vprašanj z različnih področij.

Ustvarjalci oddaje so izjemno zadovoljni z gledanostjo oddaje: v sezoni 2022/2023 je vsaj del kviza videlo kar 59 odstotkov vseh Slovencev. Kviz vodi Mario Galunič, ki je takole povedal, kaj ga po vseh teh letih še vedno vleče k vodenju tovrstnih oddaj:

“Vodenje kviza je zame kljub zavidljivi kilometrini povsem druga voditeljska izkušnja. Malo bolj učiteljska, pokroviteljska, kar mi ni zelo tuje. Morda veste, da sem po izobrazbi profesor in sem nekaj časa celo učil na osnovni šoli. V vlogo voditelja sem se hitro vživel in neskončno užival. Malo zato, ker sem v vsaki oddaji spoznal novega, ponavadi zanimivega človeka, malo pa tudi zato, ker ves čas preizkušam svoje znanje in neznanje. Vsako vprašanje, ki ga vidim na zaslonu, je preizkus tudi zame in to je svojevrsten izziv. Vsaka oddaja je drugačna, nepredvidljiva, zato mi je še vedno zelo zanima. Očitno tako mislijo tudi gledalci, ki se kviza nikakor ne naveličajo. Tega sem najbolj vesel.”

Ustvarjalci oddaje, ki pripravljajo vprašanja, so priznali, da je težko najti nova, zanimiva, še nikoli videna vprašanja, zato je tudi poklic sestavljavca vprašanj zelo cenjen in iskan. Najtežje je namreč oceniti zahtevnost vprašanja: za mlade tekmovalce je recimo vprašanje, povezano z življenjem v Jugoslaviji, izjemno težko, starejši tekmovalec pa je lahko povsem izgubljen pri vprašanju o Ariani Grande.

Vem!

Pri vodenju kviza Vem! se izmenjujeta Anže Zevnik in Aljoša Ternovšek. Sestavljavci ugank za ta kviz so povedali, da se včasih posvetijo čisto aktualnim temam in črpajo iz tekočih dogodkov vsakdana, spet drugič se dotaknejo večini manj znanih, a zanimivih in pomembnih področij, kot so znanost, umetnost, zgodovina, tehnika itn.

Vprašanj nikoli ne sme zmanjkati, zato se držijo pravila, da jih imajo vedno sestavljena vnaprej in na zalogo. Pri sestavljanju vprašanj si pomagajo s strokovno literaturo in tako preprečijo napake.

Milijonar

Kviz Milijonar je Slovencem že dobro znan. Slovenska različica britanskega izvirnika Who wants to be a millionaire? je v začetku tisočletja najprej na POP TV in nato eno leto na TV Slovenija 1 vodil Jonas Žnidaršič. Sedaj ga že peto leto vodi Jure Godler, ki je znan po mešanici šaljivosti in uglajenosti.

Oddaje, kjer so tekmovalcu zastavljena vprašanja in kjer lahko tudi gledalci preverjamo svojo splošno razgledanost, so vabljive prav zato – vsi gledalci se poistovetimo s tekmovalcem in zdi se nam, da je bilo vprašanje postavljeno nam.

Iz varnosti domače dnevne sobe tekmujemo sami s seboj in urimo svoje znanje. Nekateri se bolj spoznajo na šport, drugi na literaturo – v življenju pa je pomembno ravnovesje vseh področij.

Na prvi pogled se lahko zdi, da so televizijski kvizi le del zabavnega programa, ki preprečuje dolgčas, ampak če jim damo priložnost, lahko postanejo prav lepo orodje za širjenje in utrjevanje svojega znanja.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.