Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj gledanje televizije z možem ni izguba časa?

COUPLE

LightField Studios | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/03/19

Čas, preživet z možem na kavču pred televizijo, ima tudi blagodejne vplive

Ženske smo večopravilna bitja in rade kar najbolj izkoristimo vsako minuto budnega časa. Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da je vaš mož zvečer sedel na kavču in gledal kakšno oddajo ali film, pa vam je rekel: “Pridi, usedi se k meni, poglej, kakšna super oddaja!” Pustile ste svoja opravila (marsikatero med nami ta počakajo do večera) in sedle poleg njega na kavč.


COUPLE,ARGUES

Preberite še:
Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, ko ima vaš partner slab dan

Zakaj bi samo sedela ob njem v tišini in “nič delala”?!

Morda ste pričakovale, da se bosta kaj pogovorila – to se namreč ženi zdi dobro in pozitivno izkoriščen čas – a sta le gledala, mož pa je občasno kaj pripomnil v zvezi z oddajo. Po glavi so vam rojile misli, kot so: “Kaj bi zdajle lahko vse naredila … Perilo moram obesiti, kuhinjska miza je še vedno polna drobtin in otrokom še nisem pripravila oblačil za jutrišnji dan … Namesto tega pa tule sedim in ne počnem nič pametnega!” Žena težko razume, da je “nič delati in biti tiho” lahko grajenje odnosa, oblika povezovanja z možem.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kdaj se moški “petelinijo” in zakaj pometajo težave pod preprogo

Grajenje odnosa na moški način

A moško gledanje na skupni čas je drugačno od ženinega. Pravzaprav je zanj čas, preživet v tišini ob nekem skupnem opravilu, nekaj, kar zelo ceni. Emerson Eggerichs v knjigi Ljubezen in spoštovanje celo pravi, da je to eden izmed pomembnih načinov, kako lahko žena možu izrazi spoštovanje in predanost v zakonu.

Seveda ne gre le za skupno gledanje televizije. Visoko na seznamu skupaj preživetega časa, ki ga možje cenijo, so tudi npr. skupno udejstvovanje v športni aktivnosti, delo na vrtu, skupen obrok (med katerim ni treba veliko govoriti, kar je za ženo lahko dokaj nedoumljivo) in tako dalje.


RANDKA W DOMU

Preberite še:
Ženske, veste, kaj je tisto, po čemer v odnosu hrepenijo moški?

Cenijo celo to, da pridete v njihovo delavnico in ga tiho opazujete, medtem ko kaj popravlja, ureja orodje ali se ukvarja s svojim hobijem. Eggerichs pravi, da tovrstno ženino obnašanje moža izredno poživi, to je njegov način sporazumevanja – prijateljsko sedenje z ramo ob rami ob zanj prijetni aktivnosti. Kateri so še nekateri drugi načini, s katerimi lahko žena izkaže možu, da ga ceni in spoštuje?

Cenimo njegovo delo

Moškim je njihovo delo zelo pomembno, z njim se na nek način istovetijo. Seveda so tudi možje in očetje, vendar sami sebe v prvi vrsti dojemajo na podlagi svojega dela. Dva neznana moška se ne bosta začela pogovarjati najprej o ženi in otrocih, temveč o tem, kaj delata, kje delata, s kakšnimi izzivi se soočata na delovnem mestu. Zato je zelo pomembno, da žene cenimo delo svojih mož.


luka mavric

Preberite še:
Ali moški opazi, kaj dela žena, šele ko mu zmanjka zlikanih srajc?

Čutiti morajo, da jih pri tem podpiramo, občudujemo in da smo jim hvaležne za to, da na tak način skrbijo za svojo družino (v primeru, da v službo hodi le mož, žena pa je lahko doma) oziroma pomembno prispevajo k dobrobiti njihove družine. Izkažite zanimanje za moževo delo, podprite ga, če vam želi povedati kaj v zvezi s svojo službo. Zahvalite se mu, ker družini omogoča preživetje ali “priboljške” – če k družinskemu proračunu prispevata oba.

Ne omalovažujmo njegove avtoritete

To, kdo v družini nosi hlače, je lahko zelo občutljiva tema, ob kateri mnoge ženske skočijo v zrak. Dejstvo je, da v sodobnih družinah oba starša odločata o svoji družini in da so odločitve največkrat sprejete “demokratično”. A moškemu ogromno pomeni, če ima vaše priznanje in občutek, da je on tisti, ki vodi družino. To ne pomeni, da je žena predpražnik in da nima nobene besede.


MAN,FLOWERS,DATE

Preberite še:
Moški, ali veste, da obstaja čas, ko ni pametno ženski kupovati rož?

Pomeni pa, da možu ne soli pameti ob vsaki priložnosti in za vsako ceno, da mu dopusti vodstvo v nekaterih situacijah, da mu pred otroki nikoli verbalno ne jemlje avtoritete ali ga daje v nič. Eggerichs predlaga, da možu rečete, da ima on 51 odstotkov odgovornosti in zato tudi 51 odstotkov avtoritete. Več avtoritete kot mu dopustite, bližje vas bo tudi on spustil k soodločanju, saj bo imel občutek, da je njegov prispevek cenjen ter da ima v družini svoje mesto.

Zahvalite se mu za njegove nasvete

Moški so naravnani tako, da k vsakemu problemu pristopijo s stališča, kaj ukreniti. Žene pa včasih potrebujemo samo sočutje in poslušanje. Zato nas lahko celo razjezi, če nam možje takoj nanizajo možne rešitve naših problemov. Lepo je, če možu že pred začetkom pogovora povemo, da bomo cenile, če nas bo le poslušal, ker ne potrebujemo takoj rešitve problema.

Ko pa želimo slišati tudi njegove predloge, bodimo hvaležne za moški pogled na situacijo (resnici na ljubo je pogosto objektivnejši, manj čustven in moški gleda bolj z razdalje kot ženska). Preprosto sprejmimo, da smo ženske in moški drugače ustvarjeni, zato je tudi naš pristop k problemom drugačen.


OTWÓRZ DRZWI MIŁOŚCI

Preberite še:
Ženskost – ključ do lepšega sveta. Tudi moškega

Cenite moževo željo po telesni intimnosti

Spolnost je za kakovosten zakon zelo pomembna, saj moža in ženo povezuje na način, kot ju nobena druga stvar ne more. Spolnost je tudi jezik, s katerim možu sporočamo, da ga ljubimo in da mu ne odrekamo svoje telesne bližine. Seveda okoliščine za izpolnjujoč spolni odnos niso vedno ugodne in takrat je povsem upravičeno, da vam do spolnosti ni.

A če moža dlje časa “kaznujete” s tem, da mu odrekate spolno bližino, se bo počutil, kot da ga ne spoštujete, saj je po Eggerichsovih besedah “spolnost simbol njegove globlje potrebe – spoštovanja. Kot žena izražate spoštovanje možu, ko cenite njegovo spolno željo po vas.”


JAKOŚĆ BUDOWANYCH RELACJI

Preberite še:
Kako se pogovarjati o Bogu z ateisti in agnostiki? Tu je 5 nasvetov


FATHER AND DAUGHTER

Preberite še:
5 “skrivnosti” sv. Jožefa za zgledno očetovstvo


FASTING

Preberite še:
Kako se po nasvetu Janeza Zlatoustega pravilno postiti

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.