Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pomoč, ko izbirate primeren film za otroke

WEB3;FAMILY;WATCH;MOVIE;CHILDREN;Shutterstock_1014776587;KS01

LightField Studios | Shutterstock

Patricija Kavčič - objavljeno 13/03/21

Spletne strani, ki staršem pomagajo oceniti primernost filmov za otroke

Ko si zaželimo ogledati film ali ga predvajati otrokom, vnaprej težko vemo, kakšen bo. Želimo si gledati kakovostne vsebine, primerne za naše oči in skladne z našimi vrednotami. Napovedniki in opisi filmov nas pri tem zlahka zavedejo. Kako se torej odločiti, kateri film gledati?

Vsak film sicer prejme oznako primernosti, a kriteriji so se v zadnjih letih zelo sprostili. Danes npr. film z oznako PG-13 (do 13. leta priporočen ogled v spremstvu staršev) vsebuje precej več preklinjanja, nasilnih in seksualnih vsebin kot pred nekaj leti.

Zato vam predstavljamo nekaj spletnih strani, ki vam glede primernosti filma lahko dajo realnejšo sliko.

IMDb-jev Parental Guide

IMDb uporabnikom v posebnem zavihku, imenovanem Parental Guide, omogoča ocenjevanje filmov po področjih, ki posebej zanimajo starše. Mnenja staršev so različna, zato administratorji uporabnike pozivajo, naj vpisujejo le dejstva.

Kategorije pokrivajo pojavljanje spolnosti in golote, nasilja, preklinjanja, prikazovanja alkohola in drog ter grozljivih prizorov. Vsak lahko posamezno kategorijo po svoji presoji oceni z “nič”, “lažje”, “zmerno” ali “resno”. Pogosto več uporabnikov izbere “nič”, nato pa nekdo vnese opis prizora, ki je vse prej kot “nič”. Računajmo na pomanjkljivosti.

Kids-In-Mind

To je stran, kjer filmski kritiki prežijo na goloto, spolnost, nasilje, neprimerno izražanje, uporabo škodljivih substanc in zelo podrobno opišejo vse prizore, kjer se našteto pojavlja. Predlagajo tudi teme za pogovor in oceno sklenejo s sporočilom filma.

Stremijo k objektivnemu podajanju informacij – kot bi na embalažo hrane vpisovali podatke o hranilni vrednosti. Želijo, da odrasli glede na prebrano v skladu s svojimi vrednotami sami odgovorno presodijo o ogledu filma, zato na portalu ne bomo našli besed, kot so “dobro”, “primerno”, “priporočeno” …

V sodelovanju s strokovnjaki za duševno zdravje poskušajo vključiti tudi informacije, relevantne za osebe s posttravmatsko stresno motnjo, da se laže izognejo sprožilcem v filmih.

Common Sense Media

Ameriški portal opozarja na nepredstavljiv vpliv medijev na otroke in spodbuja zdravo rabo tehnologije. Tehnološke in medijske razvijalce avtorji opominjajo, naj imajo v mislih tudi najmlajše uporabnike. Staršem in učiteljem želijo prepoznavanje pasti spleta olajšati s strokovnimi kritikami, članki, nasveti in drugimi orodji.

Radi bi opolnomočili družine, da prevzamejo nadzor nad svojimi digitalnimi odločitvami. Ocenijo skoraj vsak film ter mnoge risanke, knjige, igrice, aplikacije … Ocena vsebuje zgodbo, sporočilo, osebnosti junakov, analizo jezika, poučnosti, nasilja, seksualnih vsebin … Priporočijo minimalno starost ob ogledu in dodajo teme za pogovor. Zelo podobna je zgradba komentarjev na strani Australian Council on Children and the Media.

Plugged In

Krščanski portal organizacije Focus on the Family, katerega vodilo je: “Glejte, da vas kdo ne ujame s filozofijo in prazno prevaro, ravnaje se po človeškem izročilu in po prvinah tega sveta, ne pa po Kristusu” (Kol 2,8).

V filmskih ocenah podrobno analizirajo jezik, pozitivne, negativne in duhovne elemente ter nasilne in seksualne vsebine. Poleg filmov ocenjujejo še TV-oddaje, glasbo, računalniške igre, knjige in YouTube kanale. Želijo si, da bi uporabniki skozi ocene, članke in podkaste rasli tako intelektualno kot duhovno.

Movieguide

Mednarodni družinski vodnik po filmih obstaja od leta 1985. Komentarji filmov vsebujejo opise prevladujočega pogleda na svet, jezikovnih posebnosti, nemoralnosti, nasilja, spolnosti, golote, uporabe alkohola in drog.

Filme tu ocenjujejo s krščanske perspektive in izdajajo odmevna letna poročila, ki kažejo, da družinske, duhovno poživljajoče vsebine večajo dobičkonosnost filmov. Srečujejo se s predstavniki velikih hollywoodskih studiev in jim svetujejo, kako lahko filme naredijo prijaznejše družinam in kristjanom. Vsako leto podelijo tudi nagrade za najboljše družinske in navdihujoče filme.

Opremljeni z vsemi naštetimi orodji se boste laže odločili, ali je film primeren za vašega otroka, tudi če si ga pred tem niste ogledali.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.