Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko nosečnica premaga svoj strah pred porodom

woman in labor with husband

Gorodenkoff | Shutterstock

Anna Ashkova - objavljeno 26/08/23

Tudi ženske, ki so že rodile enega ali več otrok, se lahko bojijo poroda, saj jih je strah bolečine, morebitnih zapletov ali preprosto česarkoli neznanega

Bliža se predvideni datum poroda. Ali v vas namesto veselja do novega življenja vedno bolj prevladuje panika? Ne glede na to, ali gre za vašega prvega ali tretjega otroka: vso pravico imate, da se bojite trpljenja ali morebitnih zapletov pri porodu. Tečaji za pripravo na porod, uporaba metod sproščanja, priprošnja k svetnikom, zavetnikom nosečnic, in pogovor s strokovnjakom o vaših strahovih lahko pripomorejo k mirnejšemu počutju na veliki dan. Ponujamo vam nekaj načinov, kako lahko premagate ta strah:

1DUHOVNA PRIPRAVA NA POROD

Nekatere župnije in porodnišnice bodočim staršem nudijo podporo in vodenje v pustolovščini starševstva, bodisi v obliki večernih srečanj ali druženj ob koncu tedna nekaj tednov ali mesecev pred porodom. Ta duhovna priprava na porod vam lahko tudi pomaga, da se odmaknete od morebitnih manjših skrbi, povezanih z nosečnostjo ali porodom, in porod sprejmete kot Božji dar.

2TEHNIKE DIHANJA IN SPROŠČANJA

Med pripravo na porod se boste naučili različnih tehnik dihanja in sproščanja ter preprostih telesnih gibov, ki vam bodo pomagali premagati bolečine med popadki (recimo vaje z gimnastično žogo). O teh pomirjujočih metodah se pozanimajte pri svojem zdravniku ali babici.

3PREDPORODNO PETJE

Predporodno petje je nežen in pomirjujoč način za sprostitev bodočih staršev in pomiritev dojenčka v maternici. Na dan poroda bo vaše petje pomagalo pri delovanju in sproščanju mišic, ki so povezane s porajanjem otroka. Obisk tečaja se lahko začne že v petem mesecu nosečnosti.

4SEZNAM POMIRJUJOČE GLASBE

Klasična glasba, opera, blues, jazz, cerkvene hvalnice … Glasba lahko pomiri naš nemirni um. Zadnji tedni nosečnosti so pogosto obdobje napetosti, tesnobe ter telesne in duševne izčrpanosti. Zakaj se torej ne bi sprostili in prisluhnili glasbi, ki jo imate radi? V njej bo užival tudi vaš otrok v udobju maternice! Na dan poroda pa ne oklevajte in svojo pomirjujočo glasbo vzemite s seboj v porodnišnico.

5STROKOVNA POMOČ

Ne glede na to, kaj je vzrok vaših strahov, je najbolje, da se pogovorite s strokovnjakom: babico, ginekologom ali splošnim zdravnikom. Veliko stvari lahko reši tudi obiskovanje tečajev za pripravo na porod. Če so vaši strahovi premočni, vam priporočamo posvet s psihologom.

6MOLITEV PROTI TESNOBI

Obstajajo številne molitve za premagovanje tesnobe. Zakaj ne bi izbrali ene in jo oblikovali po svoje? Na dan poroda pa se priporočite preblaženi Devici Mariji, materi vseh mater, ali sveti Marjeti Antiohijski, zavetnici nosečnic in porodnic. Lahko si pomagate z naslednjo molitvijo:

Sv. Marjeta, zaobljubila si se, da boš priskočila na pomoč vsaki nosečnici, ki se ti priporoča: prosim te, pomagaj mi pri premagovanju porodnih bolečin.
Posreduj zame pri Gospodu, da mi nakloni srečen porod. On je vir življenja in zahvaljujem se mu za skorajšnje rojstvo svojega otroka.
Sv. Marjeta, ti, ki kljub preizkušnjam nikoli nisi skrivala svoje vere, prosim te, prebudi vero otročiča, ki se zdajle rojeva.
Amen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
porod
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.