Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 zabavnih načinov, kako staršem oznaniti prihod novega družinskega člana

baby romper for grandparents

Cindy Beck | Shutterstock

Claire de Campeau - objavljeno 20/03/23

Nekaj staršev je z bralci Aleteie delilo, kako so svojim bližnjim oznanili novo nosečnost

Oznaniti staršem, da bodo postali stari starši, je zelo posebna priložnost, še posebej če je to prvič! Čeprav je ta trenutek lahko obarvan z nekaj neučakanosti, to na splošno velja za enega izmed mejnikov v nosečnosti. Nekateri starši so prijazno privolili, da z bralci Aleteie podelijo, kako so to storili … pogosto z zelo skrbnimi pripravami!

1Družinsko fotografiranje s posebnim namenom

“Zberite se okoli kavča, naredili bomo družinsko fotografijo!” Karolina je svojo napoved pripravila po takšnem scenariju: svoje bližnje je zbrala okoli kavča, nato pa jim je zaupala, da nekdo še manjka in da se jim bo pridružil čez nekaj mesecev!

2Bolj ali manj jasni namigi

Namigi lahko starše privedejo do razumevanja vesele novice, včasih šele tudi po nekaj minutah premisleka! Med zamislimi, ki so jih predlagali nekateri starši, je tudi ta, da si starejši otroci nadenejo kos oblačila, recimo majico, na kateri je primeren napis: “Kmalu bom starejši brat.” Kot je pojasnila Sandra, je zabavno opazovati, koliko časa ljudje potrebujejo za odziv na takšno sporočilo.

Drugi starši so se v svojem veselju odločili, da sporočilo posredujejo z darilom: svojim staršem so prinesli košarico hrane, polno blagovnih znamk, ki imajo v imenu besedo “babica”. Podarite lahko tudi steklenico vina s personalizirano etiketo, ki pojasnjuje veseli dogodek, ali celo knjige o tem, kako biti dobra babica ali dedek.

Neka bodoča mamica, ki je vedela, da njena mati zelo rada plete, je bodoči babici izdala naročilo: “Mami sem podarila klobčič volne in priložila sporočilo, v katerem sem prosila za otroške copatke v roku devetih mesecev.”

3Dežnik

Nagrado za izvirnost si zaslužita tudi mlada mamica in njen mož, ki sta bodočim starim staršem podarila poseben dežnik. Na napere dežnika sta pritrdila vrvice in nanje privezala stvari, kot so duda, ninica in drobna oblačila, vse skupaj pa sta okrasila s konfeti. Skrbno pripravljen izdelek, ki je ustvaril nepozabno presenečenje!

4Med družinsko molitvijo ali pri maši

“Pri nas smo vajeni, da molimo kot družina, kadar smo skupaj, zato smo veseli dogodek naznanili med večerno molitvijo,” pripoveduje Ana. Presenečenje je bilo zelo učinkovito in molitveni nameni so se od tistega dne naprej podvojili pri vseh članih družine. To je bil posrečen način, kako nosečnost zaupati Božjemu varstvu!

announce-pregnancy-shutterstock_1950234844.jpg

Drug par, Pavel in Helena, sta naročila mašo za svojega bodočega otroka – vedela sta, da se bodo te maše udeležili tudi njuni starši. Ko je bil sporočen mašni namen, je bil to zelo čustven trenutek za vso družino!

5Improvizirana oznanila!

“Bila sem čisto na začetku nosečnosti,” je povedala Sandra, “in mama me je prosila, naj pripravim tatarski biftek … Nisem še želela napovedati novega družinskega člana, toda recimo, da sem ji bila primorana povedati po desetih minutah, ko mi je zaradi naloge, ki sem jo opravljala, postalo strašansko slabo!”

Podobno je morala Laura v prvih tednih nosečnosti vsak dan prositi mamo za pomoč pri skrbi za starejše otroke, saj je bila zaradi hudih jutranjih slabosti povsem izčrpana.

6Zelo “sladka” ideja

Ena od mamic je pripravila čokoladna jajca presenečenja, vanje je shranila miniaturne posnetke ultrazvočnega pregleda: odlična ideja za tiste, ki imajo radi čokolado in sladkarije! Nina, ki ima podobno izvirne ideje, je pripravila piškotke za srečo in vanje vstavila primerne izreke: eden od njih je seveda oznanil nosečnost!

7S sodelovanjem starejših sorojencev

Martina je svoji hčerki naročila, naj nariše sliko svoje družine, in jo prosila, naj njej v trebuščku nariše dojenčka. Deklica je s končano risbo odhitela k babici, ki je bila zelo čustvena, ko je na ta način izvedela veselo novico.

PREGNANCY

Eden od sorojencev lahko pošlje tudi  fotomontažo ali videoposnetek, če gre za obvestilo na daljavo, in nad fotografijo starejšega sina ali hčerke doda na primer mehurček z napisom: “Kmalu bom starejša sestra!”.

8Prek telefona – vendar ne tako, kot si predstavljate

Jurij, ki je iskal izviren način, kako bi svoji materi sporočil, kar je bilo po njegovem mnenju najlepše presenečenje v njegovem življenju, se je domislil izvirnega načina: skrivaj si je “izposodil” njen mobilni telefon in spremenil sliko ozadja.

Tako sta čudovito jadrnico na zaslonu materinega mobilnega telefona nadomestila slinček in otroška steklenička. Da je bilo vse skupaj še malce bolj pestro, je to opravil tik preden je zapustil njeno hišo. Pet minut pozneje jo je poklical, da je pogledala na svoj telefon … in ji pripravil čudovito slikovno presenečenje!

9Pismo

V določenih primerih, kot je zemljepisna oddaljenost v kombinaciji s starejšimi generacijami, ki niso najbolje tehnično podkovane, je lahko ročno napisano pismo lep način, kako staršem sporočiti, da bodo kmalu postali srečni stari starši!

10Božično ali velikonočno darilo

Za božič, takoj ko so vsi skupaj odprli darila, je Marta družinskemu praznovanju dodala čudovit dar: napovedala je prihod tretjega otroka, ki naj bi se rodil v začetku poletja.

Druga mamica, Anita, je napoved opravila tako, da je v lepo darilno embalažo zavila par volnenih otroških copatk in jih postavila pod drevesce skupaj z drugimi darili.

Katja pa je drevo okrasila s personaliziranimi okraski z imeni celotne družine in dodala zlato zvezdo z napisom “junij 2023”. Kako čudovito oznanilo za novo rojstvo!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.