Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

9 točk na seznamu vsake mame, ki se znova pripravlja na porod

shutterstock_1045911115.jpg

Di Dejan Dundjerski|Shutterstock

Edifa - objavljeno 29/03/21

Nekaj nasvetov, da česa ne pozabite, preden odidete v porodnišnico

Se bo vaš otrok kmalu rodil? Čas je, da poskrbite, da bo vaša družina čim lažje prenesla vašo odsotnost od doma. Tukaj je seznam nujnih stvari, ki jih lahko pripravite vnaprej in mirno odidete v porodnišnico.

1vsakemu članu družine določite nekaj nalog

Pripravite natančna navodila za vlogo vsakega člana med vašo odsotnostjo, da se bodo znašli tudi, ko vas ne bo. Odvisno od značaja vsakega posameznika je, kako bodo to sprejeli, zato je dobro razčistiti, kaj so zadolžitve enega in drugega.

Starejši člani naj dobijo več zadolžitev. Vsak član naj ima nalogo, primerno svoji starosti: priprava mize, pospravljanje postelje, skrb za mlajše člane, molitev …

2otrokom napišite urnik

Poskrbite, da je urnik otrokovih aktivnosti točen in aktualen. Na urnik dopišite kontakte organizacij, če bo otrok želel javiti svojo odsotnost. Če je mogoče, je dobro, če otroci med vašo odsotnostjo ostanejo doma, saj bodo tako morda doživljali manjšo stisko.

3Koledar, ki bo mlajšim članom pomagal dočakati dan, ko se vrnete

Za najmlajše pripravite koledar, na katerega vsak dan nalepijo eno nalepko. To jim bo pomagalo razumeti, kdaj se vrnete. Starejši otroci bodo verjetno veseli prvih slik novega bratca ali sestrice. To je lahko dober način, da tudi oni ohranijo potrpežljivost.

4V mislih imejte tudi družinsko molitev

Napišite nekaj idej za otroško molitev: pesem, nekaj besed za priporočitev dojenčka Bogu, svečo, pobarvanke …

5Kuhinja: razmislite v naprej

Zmrzovalnik in hladilnik napolnite z jedmi, ki so že pripravljene ali so lahke za pripravo: enolončnice, testenine z omako, meso in zelenjava, sendviči, jogurti. Pripravite seznam vseh živil in jedi. Po želji lahko pripravite tudi primer nakupovalnega listka, da ga bodo ostali člani po potrebi uporabili.

6vse organizirajte z mislijo na to, da se lahko dojenček rodi tudi ponoči

V primeru, da morate oditi sredi noči, imejte pripravljeno torbo z vsemi potrebščinami za otroke, ki bodo ostali doma. Pripravite tudi navodila za osebo, ki bo zanje skrbela med vašo odsotnostjo.

Dobro je, da ste dogovorjeni z nekaj osebami, ki lahko pridejo k vam, če boste morali hitro oditi. Otrokom morate razložiti, naj ostanejo mirni, če pride do nepričakovanega odhoda. Zelo dobro je, če osebo, ki bo zanje skrbela, poznajo. Pomagajte jim tako, da jim vse to razložite že prej.

7Imate pripravljeno svojo torbo za v porodnišnico?

Da se izognete paniki v zadnjem trenutku, si svojo torbo in vse potrebne dokumente pripravite že prej.

8vnaprej pripravite obvestila o rojstvu

Če imate čas, že prej pripravite kuverte z naslovi vseh tistih, ki jih želite po pošti obvestiti o rojstvu otroka.

9in ne pozabite na torbo za dojenčka

Pripravite vse, kar bo dojenček potreboval, ko se boste vrnili domov. Dobro je, da že vnaprej pripravite sobo za novega otroka, da vam na to ne bo treba misliti, ko se boste vrnili iz porodnišnice.

Avtor prispevka je Dominique David.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
materinstvonosečnostporod
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.