Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po življenju na ulici je s pomočjo neznanega dekleta spoznal Jezusa

ANDRZEJ SOWA "KOGUT"

YouTube

Veronika Snoj - objavljeno 20/08/23

Nekdanjemu vokalistu poljske punk rock skupine in odvisniku od trdih drog je v najtemnejšem trenutku njegovega življenja roko podalo neznano dekle

Čeprav je bil 52-letni Poljak Andrzej vzgojen v verni družini, se ga to v mladih letih ni dotaknilo. “Hodil sem v cerkev, a nisem prepoznal Božje besede. Čeprav sem prejel zakramente, bi bilo bolje reči, da sem jih le odkljukal,” se spominja.

Odvisnost od drog

V prvem letniku srednje šole je začel kaditi marihuano, leto dni pozneje jo je začel gojiti na domačem vrtu. Ko je za to izvedel oče, ga je vrgel iz hiše. 

Sprva ga očetova gesta ni tako prizadela, saj je bil med vrstniki priljubljen kot vokalist v punk rock skupini, s katero so nastopali na koncertih in festivalih. Imel je številna dekleta. 

V takšnem nespodbudnem okolju so se v njegov vsakdan prikradle trše droge. Pri 19 letih je postal odvisnik od heroina, ki ga je sčasoma začel jemati v življenjsko nevarnih dozah. “Za normalno delovanje sem potreboval dozo, ki bi druge lahko ubila,” se spominja. Za to, da bi lahko kupoval droge, je začel krasti po trgovinah in početi druga kriminalna dejanja. Pristal je na cesti, spal na stopniščih in klopeh.

“Tehtal sem 49 kilogramov, nisem se mogel več drogirati, saj se mi žile niso več videle. Moje telo je bilo že tako šibko, da se ni bilo zmožno spopadati z okužbami. Gnojile so se mi rane, smrdel sem,” se spominja. Nekega jutra se je zbudil in čutil, kako mu podgana liže rane na telesu. “Truplo sem,” ga je tedaj prešinilo. “To je pekel.”

Andrzejevo pričevanje (v poljščini):

Marzena in vabilo na “zabavo”

Ko je bil v najbolj grozljivem stanju, je prek Marzene v njegovo življenje vstopil Jezus.

“Srečala sem ga v bližini železniške postaje, videti je bil kot truplo. V roki je držal kruh in ta kruh me je spomnil na babičine besede: bodi dober kot kruh. Ko sem ga pogledala, si nisem mogla predstavljati, da mu ne bi pomagala,” se spominja Marzena

Nekega dne ga je povabila na zabavo, vendar mu je nato na poti priznala, da ga v resnici pelje na duhovne vaje. Andrzejev prvotni odpor je nadomestil šok ob odprtosti udeležencev. Bil je že navajen, da so ljudje ob pogledu nanj občutili odpor in prečkali cesto. Ustrašil se je te sprejetosti in zbežal, vendar se je zaradi februarskega mraza vrnil nazaj. Spovedal se je in prisluhnil pričevanjem mladih in o tem, kako jim je Bog pomagal prebroditi njihove življenjske težave. 

Še najbolj se ga je dotaknilo pričevanje 23-letnega dekleta, ki je izkusilo spolno zlorabo v družini, saj je njega na takšen način izkoristil sosed. Hkrati je bil sumničav; verjel je, da si pričevalci te zgodbe izmišljajo, da bi ga potegnili v “kult katolištva”. 

Molitev, ki mu je spremenila življenje

Na duhovnih vajah je kmalu začutil, da potrebuje novo dozo drog, zato je prosil duhovnika, ali bi mu posodil denar, da si kupi vozovnico za vlak. Duhovnik se je strinjal, a le pod pogojem, da udeleženci duhovnih vaj zanj zmolijo poslovilno molitev. Ker ni imel denarja, je privolil v ta pogoj.

Med molitvijo pa se je začelo dogajati nekaj nenavadnega. Začutil je neizmerno lakoto in pojedel cel krožnik peciva, ki ga posameznik, ki bi prej stradal toliko kot on, fizično ne bi zmogel pojesti. Izginili so tudi vsi simptomi abstinence in druge zdravstvene težave, ki so se pojavile zaradi čezmernega uživanja drog. “Vera teh ljudi in Jezusova kri sta me ozdravila,” trdi Andrzej. 

“Bog me je rešil”

Naslednji dan je pri jutranji maši prejel obhajilo. “Nisem še videla tako srečnega človeka po obhajilu,” se spominja Marzena.

“Zgodil se je čudež. Bog me je rešil. Ozdravel sem in začel verjeti Bogu,” pravi Andrzej. “Bog je zame opravil to nalogo. Jaz sem mu zgolj dovolil, da je to storil,” dodaja. 

Zdaj je Andrzej srečno poročen in oče treh otrok. “Počnem, kar si želim, in si ne morem predstavljati boljšega scenarija za svoje življenje,” poudarja.

Pristopiti k pomoči potrebnemu

Z Marzeno se po tistih duhovnih vajah nista videla več kot 15 let. Marzena je iz pripovedovanj znancev, ki so ji povedali, da je Andrzej postal pravi “verski fanatik”, vedela, da je še živ. 

Nato je nekega dne slišala za dogodek, kjer naj bi pričeval, in se odločila, da se ga udeleži. Ko je ob koncu pričevanja v roke vzela mikrofon, jo je Andrzej ves srečen prepoznal.

“Ne bojmo se približati človeku, ki je pod vplivom drog, spi na klopci, nima doma, in ga vprašati, kako mu pomagati, da bi se v tem trenutku počutil bolje,” spodbuja Marzena. 

Tags:
odvisnostspreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.