Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Bil je 40-kilogramski odvisnik, zdaj pa si želi splezati na Everest

THOMAS DELANEY

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/01/21

Nekdanji odvisnik je smisel življenja našel v tem, da ruši tabuje o odvisnosti

“Ko prihodnjič zagledaš odvisnika, zasvojenca, ‘džankija’ poskusi namesto tega v njem raje videti človeško bitje. Presenečen bi bil, kako zelo lahko nekomu takemu pomaga malo sočutja,” pravi 34-letni Irec Thomas Delaney. On zagotovo dobro ve, saj je bil dolgo časa sam v tej koži.

Z drogo začel, da bi ublažil duševno bolečino

Novembra letos je na svojem Facebook profilu s ponosom naznanil, da je že dve leti trezen, torej brez drog. Za hudega odvisnika, kakršen je bil tudi sam, je to neverjeten dosežek. Na dan, ko se je odločil prenehati jemati droge, se je tako rekoč ponovno rodil.


KLEMEN PLEJIČ

Preberite še:
Po sedmih letih je izstopil iz sveta drog: “Zdaj vem, da je takrat Bog posegel v moje življenje”

Thomas je imel težko in travmatično otroštvo, zaradi alkoholizma pri starših pa je njihova družina razpadla. Pri 15 letih se je sprva tudi sam začel zatekati v alkoholno omamo, a je hitro odnehal, ker je bilo preveč boleče jemati nekaj, kar je povzročilo boleč razpad njihove družine.

Zato je začel iskati kaj drugega, s čimer bi ublažil duševno bolečino. Pri 18 je odkril kokain. Najprej je šlo za “rekreativno” drogiranje, ki ni imelo posebnih negativnih posledic, kot se radi izrazijo nekateri odvisniki, ki si nočejo priznati svoje odvisnosti. Thomas pripoveduje: “Drogo sem vzel takrat, ko sem šel ven ali ko je bil pred mano kakšen družaben dogodek.” Nato se je jemanju kokaina pridružilo tudi jemanje drugih prepovedanih drog, še zlasti MDMA (bolj znanega kot ekstazi ali “molly”) in ketamina.


WEB 3 MITJA RUDOLF

Preberite še:
“Zadeval sem se z vsem, kar je bilo pri roki”

Mislil je, da obvlada drogo, a ga je skoraj ubila

“Navzven je sicer izgledalo, kot da je moje življenje srečno, bil sem zaposlen v izobraževalnem sektorju na področju poslovnega razvoja. A navznoter sem razpadal. Kot pri vsaki stvari je obdobju ‘medenih tednov’, ko sem mislil, da drogo obvladam, prišel padec na realna tla. Začelo se je obdobje, ko me je moja odvisnost skoraj ubila.”

Ker te droge povzročajo okvare organov, ketamin še posebej mehurja, je bil Thomas zaradi odvisnosti od njega “dolga leta nenehno v grozljivih bolečinah”. Njegovo stanje je bilo zelo slabo, stalno je bil v bolnišnicah. Poleg ostalih zdravstvenih težav in izgube telesne teže je začel doživljati tudi mentalne stiske, bil je nagnjen k samomoru.

Pravzaprav je izgubil čisto vse. Službo, stanovanje, avto, vse, za kar je leta trdo delal, da si je prislužil, je šlo v nekaj mesecih. Ko je nazadnje pred dvema letoma ležal v bolnišnični postelji in tehtal le še slabih 40 kilogramov, so mu povedali, da ima pred sabo le še en mesec življenja, če bo drogiranje nadaljeval. Zdravniki so ga seznanili s tem, da mu bodo morali operirati mehur in ga rekonstruirati, saj je njegov popolnoma odpovedal. Prav tako mu je grozilo, da bo moral zaradi odpovedi črevesja vse življenje uporabljati stomalno vrečko.


TONI KOČEVAR

Preberite še:
“Heroin je bil zame filter, vzporedni svet, v katerega sem se lahko zatekal”

Blagoslov streznitve in okrevanja

To ga je streznilo. Odločil se je, da ne bo dopustil, da bo odvisnost od droge postala njegov morilec. “Dovolj sem trpel, prav tako moji prijatelji in družina. Pripravljen sem bil narediti čisto vse, kar bi bilo potrebno, da samemu sebi zagotovim boljše življenje.”

Svoje odločitve se je trdno držal in trdo delal, da se je rešil odvisnosti. Pri tem sta mu zelo pomagali dobrodelni društvi za pomoč odvisnikom. Thomas je hvaležen za ozdravitev: “Odkar sem stopil na pot ozdravitve, se počutim resnično blagoslovljenega. Zdaj se s slabimi dnevi soočam drugače, predvsem pa brez drog ali alkohola.”


THE ILLUSTRATED MONK

Preberite še:
25 let zlorabe drog, spolnih ekscesov in ločitvenih postopkov. Potem pa v samostan!

Odkrito govoriti o drogi je njegovo poslanstvo

Thomas je našel svoj smisel življenja v tem, da odkrito govori o drogah in odvisnosti, saj bi s tem rad porušil tabuje v družbi in tudi druge odvisnike opogumil, da se zavejo svoje slabe poti in se odločijo za spremembo, za življenje. Mlade spodbuja v videih, v oddajah in intervjujih, na dogodkih, kamor je vabljen kot motivacijski govorec.

Thomas pravi: “Večkrat v življenju sem se zavedel, da bi bilo bolje prenehati, pa sem vedno našel razlog, zakaj bi se še naprej zadeval in zakaj je droga močnejša od mene. Zelo sem hvaležen, da sem zdaj na mestu, kjer sem, da lahko pričujem o svoji izkušnji in da svojo negativno izkušnjo lahko obrnem v pozitivno. Moja naslednja želja je, da bi prišel na Everest. Rad bi tistim, ki so v primežu droge, pokazal, da je sprememba mogoča in da se resnično da ozdraveti.”


DRINK

Preberite še:
Je zasvojenosti med karanteno več?


KOBIETA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Ženske odvisnice od alkohola za svojo zasvojenost plačajo najvišjo ceno
Preberite še:
Zasvojenost s pornografijo: “Brutalna iskrenost je edina pot”

Tags:
zasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.