Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako usklajevati različna mnenja pri načrtovanju vajine poroke

Wedding to do list top view

Prostock-studio | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 19/08/23

Sprejemanje odločitev za tako pomemben dan morda ne bo tako zahtevna naloga, če bomo upoštevali nekaj nasvetov

“Koliko ljudi želijo tvoji starši povabiti na poroko?”

Gostje so bili le ena stvar na dolgem seznamu, ki sva jih morala še enkrat dobro premisliti med načrtovanjem poroke. Najini starši so imeli namreč o tem, koga si želijo videti na poroki, različne predstave, ki povrh vsega niso bile blizu najinim.

Poleg tega sva oba najstarejša otroka in prva, ki sva se poročila v obeh družinah. Slišala sva veliko mnenj, vendar sva se nazadnje le izurila v tem, kako najbolje načrtovati obred in slavje.

Ključno je timsko delo

Prva stvar, ki sva se jo naučila, je bila, da se iz načrtovanja poroke ne bo izcimilo nič dobrega, če ne bova delovala kot ekipa.

Morala sva biti enotna glede tega, kar sva si želela kot par. V nasprotnem primeru so se mnenja drugih hitro znašla v najinem procesu odločanja in otežila najino nestrinjanje. Zato sva se morala naučiti, kako določiti prioritete in skupaj dobro  razpravljati o stvareh.

Ugotovila sva tudi, da sva se skupaj veliko lažje soočila z družino in prijatelji, ki so nama finančno pomagali pri organizaciji slavja ali pa so si želeli, da bi v najino poroko vključila kakšno posebno tradicijo.

Opazila sva še, da ima tudi tisti, ki trdi, da mu je za kaj vseeno, kljub temu močno predstavo o tem, kaj bi bilo najboljše.

4 nasveti, ki so vam lahko v pomoč pri sprejemanju različnih mnenj pri načrtovanju poroke:

1DOLOČITA PRIORITETE

Če oba vesta, kaj je za vaju tisti dan najpomembnejše, bosta lažje poskrbela, da bodo te stvari res dobro organizirane.

Tako bosta lahko drugim pustila več manevrskega prostora za podrobnosti, ki se vama ne zdijo tako pomembne.

2DAN MORA USTREZATI VAMA IN BOGU

Če nista prepričana, ali bi morala izvesti določeno idejo, hkrati pa sta nagnjena k pretirani ustrežljivosti, o tem vidiku še enkrat dobro premislita.

Duhovnik, ki naju je poročil, nama je dal nasvet, h kateremu se še danes obračava v številnih različnih situacijah: “Če se ti, tvoj zakonec in Bog strinjate, to tudi naredita.”

3BODITA PRIJAZNA, TODA ISKRENA

Prijazno in samozavestno se odzovite na vse predloge, tudi če ne ustrezajo vam in vašemu zaročencu. Resnično prisluhnita vsaki ideji.

Pazita pa, da komu ne odgovorita z “morda” ali pa “bova razmislila”, če tega ne mislita iskreno. Veliko bolje je že tedaj odstraniti boleč obliž in reči: “Mislim, da to ne deluje za naju”, namesto da odlašata z neprijetnim odgovorom.

4VKLJUČITA SVOJI DRUŽINI

Poskrbita, da bosta vajini družini vključeni v vajino poroko, tudi če ne moreta ali ne želita sprejeti vseh njihovih predlogov za veliki dan. Med družinske člane razporedita naloge, s katerimi jim pokažeta, da cenita njihov vpliv na vajino življenje.

Zapomnita si še:

Želim si, da bi prej ozavestila, da poročni dan in s tem celotno načrtovanje poroke ni tako pomembno, kot sem si predstavljala. Čeprav je bil dan poseben, zakrament pa življenjsko pomemben, barva rož in jedilni listi niso bili. Vprašanja, za katere sem mislila, da so življenjskega pomena (Potrebujeva snemalca? Kakšni govori so primerni? Te rože predstavljajo najin značaj?), so se izkazala za precej nepomembna, ko govorimo o zakonski zvezi, ki traja vse življenje.

Torej, ko načrtujeta in sanjata skupaj, ne pozabita, da bo ta dan hitro minil in da odločitve, ki jih bosta prejela za ta dan, ne bodo drastično soustvarjale ali pa uničile vajinega zakona.

Sveti Jožef, zavetnik zakona, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosiporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.