Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 8. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Je to najširša gotska katedrala na svetu?

View of Girona Cathedral. Catalonia. Spain.

zebra0209 | Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 17/08/23

Katedrala v Gironi je dokaz bogate kulturne in verske dediščine na španskem območju

Katedrala v Gironi, ki stoji v stari četrti tega mesta v Kataloniji v Španiji, je dokaz bogate kulturne in verske dediščine tega območja. Stolnica s svojo mogočno pojavnostjo velja za najširšo gotsko katedralo na svetu, kar še prispeva k njeni privlačnosti za zgodovinske navdušence in ljubitelje arhitekturnih čudes.

Mesto je v svoji zgodovini prestalo 25 obleganj in bilo zavzeto najmanj sedemkrat. Vsa ta obleganja in vdori so pomagali ustvariti epsko zgodovino Girone, čeprav je pogosto zelo zahtevno ločiti legendo od resnice. Veliko skrbi je bilo namenjene ohranjanju bogate mestne dediščine in mesto je bilo večkrat smiselno na novo pozidano.

In ker je bil večji del Stare četrti oz. Barri Vell pravilno ohranjen, so ga filmske produkcije že večkrat izbrale za prizorišče snemanj različnih filmov. Ljubitelji Igre prestolov bodo z veseljem prebrali, da je velik del “Kraljevega pristanka” prav srednjeveško mesto Girona.

Gradnja katedrale v Gironi se je začela v 11. stoletju in se je nadaljevala več stoletij – kar se je pri tovrstnih gradnjah precej pogosto dogajalo. Rezultat tega dolgotrajnega procesa je očarljivo zlitje arhitekturnih slogov: po vsej cerkvi je mogoče opaziti elemente romanike, gotike in baroka – osupljivo vizualno predstavitev razvoja arhitekturnih smernic skozi zgodovino.

Občudovanja vredna posebnost, ki obiskovalce očara ob prihodu, so veličastne stopnice, znane kot Veliko gironsko stopnišče. Ta mogočni vhod vodi do glavnega pročelja stolnice, okrašene z natančno izklesanimi kamnitimi reliefi in skulpturami.

Ob vstopu v katedralo obiskovalce pozdravi dih jemajoča notranjost, okrašena z visokimi oboki, umetelnimi kapelicami in veličastnimi vitraji. Ladja z visokimi obokanimi stropi in masivnimi, toda elegantnimi stebri je resničen dokaz arhitekturne odličnosti.

Katedrala hrani tudi osupljivo zbirko verskih artefaktov in umetniških del, vključno z znamenito Tapiserijo stvarjenja – to je bil sprva baldahin za oltar Svetega križa v katedrali (nekateri menijo, da je bila morda uporabljena tudi kot zavesa ali celo kot preproga).

Tapiserija je romanska vezenina iz 11. stoletja, natančno izvezena z vrsto teoloških prizorov, ki prikazujejo svetopisemske upodobitve stvarjenja in (do določene mere) zveličanja.

K mogočnosti katedrale v Gironi prispeva tudi visok zvonik, znan kot Torre de les Ànimes ali Stolp duš. Visok je 69 metrov in ponuja panoramski razgled na mesto in širšo okolico. Vzpon po ozkem spiralnem stopnišču stolpa je nepozabno doživetje, ki obiskovalce nagradi z osupljivo panoramo Girone in njenega slikovitega podeželja.

Girona, Spain - September 27, 2017 - In the old part of the city. Stairs leading to the Cathedral ( Catedral de Santa Maria).

Danes je katedrala v Gironi še vedno dejaven kraj češčenja. Zaradi svojega kulturnega in zgodovinskega pomena, povezanega z osupljivo arhitekturo, in slovesom najširše gotske katedrale na svetu velja za sestavni del krščanske evropske dediščine.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.