Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 stvari, ki bi jih moral pred poroko izkusiti vsak par

WEDDING

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Cecilia Zinicola - objavljeno 10/05/18

Kako bosta ravnala v pripravi na poroko, je temeljnega pomena

Ni dovolj, da se v določeno osebo zgolj zaljubimo. Če želimo uživati srečen zakon, moramo biti pripravljeni, da s to osebo delimo svoje življenje. Preden se sprehodimo proti oltarju, moramo temeljito preveriti, do kolikšne mere je mogoče – ali nemogoče – zgraditi skupno življenje z našo boljšo polovico.

Tu predstavljamo nekaj stvari, ki bi jih moral izkusiti vsak par, še preden se odloči za sklenitev zakonske zveze …

1. Izberita si skupno prostočasno dejavnost

Za pare je pomembno, da so prijatelji, ki skupaj uživajo v določeni prostočasni dejavnosti. Nekateri psihologi pravijo, da veliko zakonov zaide v krizo, ko pari ustvarijo več neprijetnih kot lepih spominov. Zato morata biti partnerja prijatelja, saj jima bo to nudilo trdnost, lepe skupne spomine in načrte za prihodnost.


COUPLE

Preberite še:
Molitev za rešitev težav v zakonu




Preberite še:
Vidiki zakonske (ne)zvestobe, na katere morda še niste pomislili

MONEY
ALETEIA

2. Imejta skupni proračun

Denar je še eden izmed pogostih virov nesoglasij v zakonu. Ne glede na to, ali imajo pari dovolj sredstev ali pa zelo omejen proračun, se bodo mnogi soočali s pogostimi spori. Ključ za premagovanje teh sporov je skupni proračun in sodelovanje pri reševanju finančnih problemov. Pogovarjajta se o svojih skrbeh, potrebah in prednostnih izdatkih, da bosta lahko skupaj sprejela pravilno odločitev.


DIVORCE

Preberite še:
4 načini komunikacije, ki lahko zakon pripeljejo do ločitve


Couple Fighting

Preberite še:
Ali naj se ločim, ker v zakonu ne občutim ljubezni?

3. Skupaj preživita krizo

Kriza je priložnost za spremembo in rast. Vsako razmerje doživlja krize, toda če jih pravilno preživita, bosta iz njih izšla močnejša in še bolj povezana.

V času zveze nam krize pomagajo bolje spoznati partnerjeve kreposti in šibke točke. Medsebojno sprejemanje je ključ za uspešen odnos. In če eden izmed vaju ne bo zmogel preživeti s partnerjevimi pomanjkljivostmi do konca življenja ali pa če so razlike med vama prevelike in se dotikajo vaših temeljnih vrednot, je najbolje, da razmerje prekineta. Številni zakoni so se končali, ker je eden od partnerjev naivno verjel, kako bo lahko spremenil svojega izbranca ali izbranko.


COUPLE

Preberite še:
4 nasveti, da se bo v zakonu vedno iskrilo

4. Naučita se čakati

Popolna telesna predaja partnerju ustvari zelo močno čustveno vez, ki lahko vpliva na našo svobodo pri odločitvi, ali si s to osebo resnično želimo preživeti vse svoje življenje. Prehiter skok v spolnost lahko privede tudi do tega, da se preveč osredinjamo na telesno plat, ob tem pa spregledamo druge partnerjeve vidike: njegovo osebnost, darove, vrednote, strahove, skrbi in radosti.

MARRIAGE
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Če gremo z nekom v posteljo, tega ne smemo enačiti s testno vožnjo z avtomobilom. Nobenega zagotovila ni, da se bomo v prihodnosti ujeli v spolnosti, če imamo z njo dobre izkušnje v predhodnem obdobju. V enačbo za ujemanje v spolnosti pozneje vstopi veliko drugih dejavnikov in sčasoma se lahko stvari korenito spremenijo.

Ne gre za to, da zavračamo spolni nagon, ampak da se naučimo, kako ga iz ljubezni premakniti v prihodnost. Končni cilj je, da se partnerju v celoti predamo, v zvestobi in zaupanju, ter da z njim doživljamo telesne užitke v miru in duhovni radosti.


MOTHER AND DAUGHTER

Preberite še:
Kako lahko mame hčeram pomagajo do zdrave samopodobe

5. Delita skupne trenutke s prijatelji in družinskimi člani

Medsebojno spoznavanje in razumevanje pomeni, da spremljamo ne le to, kaj naš partner govori, ampak tudi kaj počne: kako ravna s člani svoje družine, kolegi na delovnem mestu in z vami. Ugotoviti moramo, kako se znajde v različnih življenjskih razmerah.

Vsakdanje interakcije nam pomagajo spoznati, ali si resnično želimo, da bo oseba, v katero smo se zaljubili, nekega dne zgled našim otrokom. Ugotoviti moramo, ali si z njo zares želimo preživeti preostanek svojega življenja.

Ko izberemo določeno osebo, izberemo tudi njeno zgodovino: njeno družino, kakšno prednost daje svojim domačim, kako si sami predstavljamo svojo prihodnjo družino in kaj si o vsem tem mislijo naši prijatelji.


PARENTS SHOUTING AT THEIR CHILD

Preberite še:
Ne dopustite jezi, da uniči vašo družino

HUSBAND
Photo by Anthony Tran on Unsplash

6. Vzpostavita zaupno, globoko komunikacijo

Zaupnost je ključni vidik za skupno rast para; na ta način spoznamo partnerjev notranji svet, njegovo počutje, čustva, občutke, mnenja, odločitve in podobno.

V času, ko hodimo, nam globoki pogovori lahko pomagajo partnerja spoznati dosti bolje kakor zabave. Seveda v tem času o njem ne bomo izvedeli vsega, lahko pa izvemo dovolj, da se odločimo, ali si z njim želimo ustvariti skupno življenje.

Bolj ko se moški in ženska pogovarjata, bolj med njima raste in se bogati skupni ”midva”


BOY DOING HOMEWORK

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo uspešni

7. Obiskujta tečaj priprave na zakon

Mnogi spori izvirajo iz nevednosti: pogosto ne razumemo razlik med moškim in žensko, ki vplivajo na naše bivanje, razmišljanje in življenje, prav tako pa tudi ne lastnosti, zaradi katerih smo enkratni in neponovljivi posamezniki. Spoznavanje teh temeljnih razlik – in številnih drugih – lahko mnogim parom pomaga premagati ovire in razumeti drug drugega … ter se še bolj ljubiti.

Brez težav razumemo potrebo po akademski izobrazbi, po razvoju kritičnega razmišljanja in določenih spretnosti. Toda na podoben način moramo izuriti svojo dovzetnost za čustva in čutenje in tega ne bomo zmogli storiti sami. Pari si morajo vzeti čas in se poučiti o ljubezni, komunikaciji in medsebojnem dopolnjevanju. Spolnost in ženski mesečni cikel sta del teh ugank.

WEDDING
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Na koncu gre za to, da ugotovimo, kako sprejemati in ljubiti partnerja v vsem njegovem bogastvu in kompleksnosti, obenem pa se marsičesa naučiti tudi o samem sebi.

Nismo vsi enaki in naša dovzetnost za čustva in čutenje je močno odvisna od spola, družinskega ozadja in osebnosti. Učenje vseh teh razlik nas lahko opremi s potrebnim orodjem, da bomo znali razlike v paru uravnavati spretno in potrpežljivo, kar nam bo v prihodnosti lahko prihranilo marsikatero krizo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


BAJA CALIFORNIA

Preberite še:
To je bil prvi Slovenec v Ameriki


MIKI MUSTER

Preberite še:
Njegovi junaki so zlo premagovali z bistroumnostjo, ne s pištolo


SINGING PRIESTS AND NUN

Preberite še:
Kar dva pojoča duhovnika in redovnica, ki je zmagala v italijanskem šovu

Tags:
družinazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.