Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

O katerih stvareh se morata pogovoriti pred poroko?

Couple talking

Jacob Lund | Shutterstock

María Álvarez de las Asturias - objavljeno 02/11/22

Pogovor o pomembnih vprašanjih pred poroko nam bo pomagal pri soočanju s krizami v prihodnosti

Ko razmišljamo o skupnem življenjskem projektu, so stvari odvisne od obeh strani: kakšen odnos si želimo? Če želimo razmerje, ki se bo gradilo na zvestobi, rodovitnosti in večni ljubezni, je skrb, spoštovanje in izpolnjevanje teh prvin odvisno od nas samih.

Obstajajo pa še drugi elementi skupnega življenjskega projekta, ki pa niso popolnoma odvisni od nas, kot so število otrok, služba, zdravje, in katerim se je treba prilagoditi.

Imejta jasno osnovo

Sta se ustalila v enem mestu, pa so enemu ponudili službo drugje? Sta se odločila, da bo eden od vaju ostal doma in skrbel za otroke, potem pa se bo zgodilo, da bodo še prehitro zrasli in postali bolj samostojni? Kako bo odločitev, sprememba vplivala na vajino družino?

Če je osnova, torej tisto, kar je popolnoma odvisno od nas, trdna, se bomo spreminjajočim se življenjskim okoliščinam lažje prilagodili.

Zakaj bi o tem govorili v času zaroke?

Zakaj se o teh stvareh splača pogovoriti med zaroko, če niso popolnoma odvisne od nas?

Z nekim temeljem lahko lažje izognete resnim težavam v zakonu in se skupaj prilagodili temu, kar vam prinaša življenje. Prav tako vam pogovor o takšnih odločitvah pomaga razumeti, ali ima vaša druga polovica določeno vizijo za vajin družinski projekt, ki bi jo vi sami težko sprejeli. Recimo, če ima že otroke iz svojega prejšnjega zakona ali pa sorodnika, ki mu je zelo blizu.

Nujno je razmišljati o …

Nekaj vprašanj, ki si jih je vredno postaviti pred poroko:

  • Kakšen odnos imava do najinih družin? Kje so v mojem življenju in kako to vpliva na najin odnos? Ali se bom dobro spopadel s spremembami, ki jih prinaša zakonsko življenje, ali obstajajo drugi odnosi, ki jih želim postaviti pred svoj zakon?
  • Si želiva otroke in koliko? Kako bova živela spolnost, odgovorno starševstvo? Kaj si misliva o vzgoji otrok, najboljšem načinu šolanja?
  • Kaj nama pomeni duhovnost in kako jo živeti? Si prepričanja deliva ali imava v temeljnih vidikih nezdružljiva merila?
  • Kakšno mesto zavzema delo, kariera? Ali je pomembnejša od družine? Kako si želiva usklajevati poklicno in družinsko življenje?
  • Družinske finance: skupni ali ločeni računi? Če eden od naju ostane doma, kako bo dejstvo, da nima lastnih prihodkov, vplivalo nanj?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.