Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Slovenka, ki je prek svojega dela izražala ljubezen do Boga in bližnjega

Cvetana Priol

Nadškofijski arhiv Maribor

Urška Kolenc - objavljeno 11/08/23

Spominjamo se 50. obletnice smrti Cvetane Priol

Če je Cvetana Priol (1922–1973) v mladih letih še dvomila in se spraševala o obstoju Boga, je po babičini smrti začela dozorevati na duhovnem področju in se dejavno vključevati v življenje Cerkve.

Leta 1933 je doživela globoko osebno srečanje z Bogom in tako prejela moč in spodbudo za vse nadaljnje življenje. Želela je postati misijonarka, hkrati pa si ustvariti glasbeno kariero.

CVETANA PRIOL

Popolnoma se je posvetila duhovnemu življenju

Po grozotah druge svetovne vojne in prisilnem delu v tovarni tankov se je vpisala na glasbeno akademijo v Ljubljani, kjer je študirala klavir in solopetje. Toda kmalu po tem so jo začele pestiti zdravstvene težave, zato je veliko časa preživela po bolnišnicah in v zdraviliščih.

Odpovedala se je vsem načrtom, tudi glasbi, in se popolnoma posvetila duhovnemu življenju. Svoje življenje je v polnosti darovala Bogu, za kar je navduševala tudi ženske okrog sebe. Moč za svoje duhovno življenje in delovanje je prejemala iz evharistije in zakramentov. Bolne in trpeče je spodbujala, naj svojo preizkušnjo obračajo v dobro in naj se oprejo na Kristusa.

Postopek za njeno beatifikacijo se je začel leta 2004. Več o življenju slovenske svetniške kandidatke lahko spoznate z branjem knjige Cvetana Priol na poti svetosti, ki je leta 2017 v sodelovanju s Slomškovo založbo izšla pri založbi Ognjišče, na spletu pa si lahko ogledate dokumentarni film z naslovom Cvetana Priol.

Vsestranska umetnica je prek svojega dela izražala ljubezen do Boga in bližnjega. O tem pričujejo tudi njeni številni zapisi, nekaj misli lahko preberete v fotogaleriji.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.