Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Skupnost mi je pokazala, kako je Bog resnično prisoten v vsakdanjem življenju”

Maja Krevs

Fotografija je last Maje Krevs

Urška Kolenc - objavljeno 01/02/23

Ženska ženski – žena, mama, pevka, učiteljica in psihologinja Maja Krevs

Želja, da bi se ukvarjala z glasbo, je v Maji rasla že od otroštva, solo je prvič zapela ob prejemu prvega svetega obhajila. V nadaljnjih letih je bila aktivna v otroškem in nato župnijskem zboru v domači župniji, v srednji šoli pa je začela s solo petjem na glasbeni šoli. Po končani gimnaziji se je odločila za študij psihologije, nadaljevala pa še s študijem petja na Akademiji za glasbo, kjer je za svoje zaključno delo prejela študentsko Prešernovo nagrado za izjemne dosežke na koncertnih in opernih odrih.

Pri 14 letih se je pridružila skupnosti Mladi odrasli za Kristusa, kjer je pred nekaj leti spoznala tudi svojega moža. Kot mama majhnega otroka ima trenutno bolj malo prostega časa, tako da ga pogosto porabi za spanje, molitev ali kakšne druge nujne opravke. “Sicer pa rada vrtnarim, berem, pojem, preživljam čas z družino, kaj ustvarjam ali pa se dobim na kakšni kavi,” še dodaja.  

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Vesela sem, če se zbudim naspana, in to se včasih tudi zgodi. Drugače pa nimam samo ene variante. Všeč mi je, če se zbudim sama in imam nekaj miru in tišine, da spijem kavo, kaj zmolim in se pripravim za dan, ki je pred mano. Zelo lepa so tudi jutra ob vikendih, ko se zbudimo skupaj, se malo pocrkljamo, skupaj pozajtrkujemo …

2. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Se boljše počutim.

Maja Krevs

3. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Se mi zdi, da je res zapisana v moje telo. Otrok mi da neko notranjo izpolnitev. Je pa res, da je bila pred tem zame še večja izpolnitev poroka oz. poročeno življenje. Materinstvo potem izhaja iz tega. Čeprav delam tudi druge stvari, ki me močno izpolnjujejo (in me ohranjajo pri pameti in v ravnovesju med kupom plenic in smrklja), je zakon in materinstvo še nekje globlje.

4. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu? Kaj vam pomeni vajin odnos?
S pogovorom, zaupanjem in Božjo pomočjo. 🙂 Obiskujeva zakonsko skupino, trudiva se, da greva enkrat na mesec na zmenek. Ampak to so samo dodatki k vsakodnevnemu trudu za odnos. Najin odnos je na prvem mestu, takoj za Bogom. S tem v mislih tudi oba delujeva, se poslušava, si pomagava. Velikokrat kaj lepega narediva drug za drugega ali pa se potrudiva v “skupnih stvareh” narediti nekaj, da drugemu potem ni treba.

5. Velik del življenja ste bili aktivni v skupnosti Mladi za Kristusa. Na kakšne načine je oblikovala vašo vero?
Najprej Mladi, potem Mladi odrasli, zdaj Zakonci za Kristusa. Pri 15 letih, ko sem se prvič srečala s skupnostjo, sem bila zelo aktivna v župniji, nisem pa razumela, kaj je osebni odnos z Bogom. Skupnost mi je pokazala predvsem, kaj pomeni osebni odnos in kako je Bog resnično prisoten v vsakdanjem življenju. Še vedno se učim vsega tega.

Maja Krevs

6. Končali ste študij psihologije in se nato povsem posvetili glasbi. Ste že od malih nog vedeli, da se boste nekoč preživljali kot glasbenica? Kaj vam ob raznovrstnem glasbenem urniku predstavlja največji izziv?
Trenutno sem se delno vrnila k psihologiji. Od malega sem si želela postati solo pevka in te sanje sem uresničila. Potem pa pride realnost, ko je od tega težko preživeti in ko pridejo še (majhni) otroci, je to še težje. Samozaposleni nimamo plačane bolniške, nege ali dopusta. V glasbi si plačan na predstavo oziroma nastop, če jo odpoveš npr. zaradi bolezni, to težko nadomestiš. Učitelji v glasbeni šoli delajo pretežno popoldneve, mest je zelo malo … Prav zaradi urnika, razpoložljivosti dela, želje po (večji, če Bog da) družini, sem se odločila za polovično zaposlitev kot psihologinja v šoli. Tudi to delo me zelo izpolnjuje in ga rada opravljam. Polovično pa še vedno pojem, ustvarjam, učim … Kam me bo naprej peljal Bog, bomo pa videli.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Mogoče ravno te karierne spremembe in nihanja, ki me še vedno učijo zaupanja Bogu.

8. Za tednik Družina ste pred časom spregovorili o posebnem prijateljstvu s svetniško kandidatko Cvetano Priol. Zakaj ste se začeli zatekati prav k njej in kako vas njeno življenje nagovarja v vsakdanu?  
Z njo me je seznanil takrat še moj fant, ki mi je prinesel njeno podobico s kratkim življenjepisom. Bila sem v obdobju bolezni in dvoma v svojo glasbeno kariero. Na podobici je pisalo, da je bila Cvetana glasbenica in veliko bolna. Rekel je: “Pa to je direkt zate.” Začela sem se ji sem in tja priporočati okoli glasbenih stvari. Ko sva izgubila prvega otroka, sem se med nosečnostjo z drugim začela bolj zatekati k njej in tudi prebrala njen življenjepis.

Posebej sva jo prosila za pomoč, ko sem v drugi nosečnosti začela krvaveti. In sedaj imava zdravega sina. Ne vem, kaj bi se zgodilo, če se ne bi obrnila nanjo. Mogoče bi bilo enako, mogoče ne. Na moje prijateljstvo z njo pa je zelo ugodno vplivalo. 🙂

Maja Krevs

Nagovarja me, ker je tako “običajna”. Nikoli mi niso bili blizu svetniki, ki so doživljali “velike čudeže”, ker se meni ne dogajajo. Cvetana pa je živela tiho, skrito življenje, odpovedala se je veliki ljubezni – karieri v petju in glasbi, ker se je življenje pač tako obrnilo. To je sprejela in darovala, čeprav ji je bilo zelo težko, kar v svojem dnevniku tudi večkrat pove. Kljub temu je delovala na področju glasbe – učila organistke, igrala pri mašah, skladala, učila klavir in glasbo v šoli … Vzela je vsak dan tak, kot je bil, in iz njega naredila, kar je lahko za Boga. To mi je všeč pri njej – prizna, da je težko, a gre kljub temu naprej in daruje Bogu.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
“To bo minilo” ali pa “Vse zmorem v Njem, ki mi daje moč.”

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Imamo tako neverjetno velik potencial za lepšanje tega sveta.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.