Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 osupljivih in resnično čudežnih nosečnosti v Svetem pismu

The visitation of Mary to Elizabeth painting by Rogier van der Weyden

Museum der bildenden Künste | Public Domain

Visitation by Roger van der Weyden, c. 1445

Cerith Gardiner - objavljeno 07/08/23

Zdi se, da so ta neverjetna rojstva kljubovala naravi ter dokazovala Božjo moč in ljubezen do Njegovega ljudstva

Zdi se, da se dogaja nekaj neobičajnega. V zadnjih mesecih sta hollywoodska zvezdnika, 83-letni Al Pacino in 79-letni Robert de Niro, postala očeta v starosti, ko je večina moških že zadovoljnih upokojencev in uživajo s svojimi vnuki. Nato je še Naomi Campbell oznanila, da je s pomočjo nadomestne matere pri 53 letih dobila drugega otroka.

Cerkev jasno izraža svoje nasprotovanje nadomestnemu materinstvu in ga dejansko obravnava kot hudo kršitev človekovega dostojanstva. Toda novice o vseh teh presenetljivih rojstvih so nas spomnile na številne izjemne nosečnosti, ki so se zgodile v Svetem pismu. Ta rojstva niso le neobičajna, temveč čudežna. Vključujejo namreč nebeško posredovanje na način, ki jasno izkazuje Božjo ljubezen do vernikov.

Sara

Ta svetopisemska matriarhinja je dejansko rodila pri rosnih 90 letih! Da, žena očaka Abrahama, ki je bil sam star komaj 99 let, je rodila in dojila svojega sina Izaka, potem ko je Bog “očetu mnogih narodov” zagotovil, da bo imel sina.

Rojstvo Izaka, ki je pozneje postal stari oče 12 izraelskih plemen, je pokazalo, da Bogu ni nič nemogoče in da vedno izpolni svoje obljube.

Rebeka

Izakova žena sprva ni mogla zanositi, nato pa je vendarle zanosila s pomočjo molitve in nebeškega posredovanja. Medtem ko lahko danes z ultrazvočnimi preiskavami ugotovimo, da ženska pričakuje dvojčka, je Rebeka sama čutila, da nosi otroka, ki že v maternici tekmujeta med seboj.

Ko je Boga spraševala o svoji nosečnosti, ji je ta sporočil: “Dva naroda sta v tvojem telesu, dve ljudstvi se bosta ločili iz tvojega naročja. Eno bo močnejše od drugega in starejše bo služilo mlajšemu.” (1 Mz 25,23)

Rebeka je res rodila dva dečka, Jakoba in Ezava. Njun bratski odnos pa je že druga zgodba!

Samsonova mati

Čeprav v Svetem pismu ne izvemo imena Samsonove matere, pa je zapisano, da ni mogla imeti otrok s svojim možem Manoahom. V knjigi Sodnikov (13,6-7) pa je zapisano:

“Božji mož je prišel k meni. Njegovo obličje je bilo kakor obličje Božjega angela, nadvse častitljivo. Nisem ga vprašala, od kod je, in tudi mi ni sporočil svojega imena. Rekel mi je: ‘Glej, spočela boš in rodila sina. Zdaj ne pij vina ali opojne pijače ter ne uživaj nič nečistega, kajti deček bo Božji nazirec od materinega telesa do dneva svoje smrti.'”

Ta deček je postal neustrašni starozavezni junak Samson, ki je odigral ključno vlogo v bitki proti Filistejcem.

Elizabeta

Pravična Elizabeta in njen mož, duhovnik po imenu Zaharija, sta bila ostarela in brez otrok. Za duhovnika je bilo to še posebej težko breme, saj so takrat ljudje menili, da je neplodnost znak Božjega nezadovoljstva z zakonskim parom.

Toda Zaharija je po molitvi k Bogu prejel odgovor:

“Ne boj se, Zaharija, kajti uslišana je tvoja molitev! Tvoja žena Elizabeta ti bo rodila sina. Daj mu ime Janez. V veselje in radost ti bo in mnogi se bodo veselili njegovega rojstva, ker bo velik pred Gospodom. Vina in opojne pijače ne bo pil in že v materinem telesu bo napolnjen s Svetim Duhom.” (Lk 1,13-15)

Zaharija, navdan z veseljem, je v času ženine nosečnosti dobesedno ostal brez besed. In ko je Elizabetina sestrična, Devica Marija, prišla in sporočila novico o svoji nosečnosti, je Elizabetin otrok poskočil v njenem telesu in Elizabeta je bila napolnjena s Svetim Duhom.

Elizabetin otrok je bil seveda Janez Krstnik, ki je utrl pot Kristusu Odrešeniku.

Božja Mati Marija

Najboljše smo prihranili za konec! Najosupljivejšo nosečnost je doživela Mati Jezusa Kristusa.

Vse v zvezi z Marijino nosečnostjo in tem, kar ji je sledilo, je čudež, vključno z deviškim spočetjem, Marijino neomajno vero, zaradi katere je lahko izrekla svoj da Gospodu, Jožefovo pripravljenostjo, da sprejme in vzgoji Božjega Sina, ter rojstvom, življenjem in vstajenjem samega Jezusa.

Ob spominu na te zares čudežne zgodbe lahko razumemo, da je vsako življenje resnično dar, ki prihaja od Boga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
nosečnostSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.