Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kakšno je bilo poslanstvo Janeza Krstnika?

Saint John THE BAPTIST

Adam Jan Figel | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 24/06/21

V bogoslužnem letu praznujemo rojstvo le treh oseb: Jezusa, našega Odrešenika (25. 12), Device Marije (8. 9.) in Janeza Krstnika (24. 6.)

Janez Krstnik je edini svetnik, katerega rojstni in smrtni dan Cerkev praznuje s posebnim praznikom. Njegovega rojstva se spominjamo 24. junija, njegove smrti oz. mučeništva pa 29. avgusta.

Zaharija in Elizabeta

Podobno kot z Jezusovim rojstvom je bilo tudi rojstvo Janeza Krstnika nekaj posebnega. Njegovi starši, Zaharija in Elizabeta, so bili stari in brez otrok, dokler ni Zaharija v templju doživel videnja, ko mu je nadangel Gabrijel razodel, da bo Elizabeta rodila sina, ki bo naznanil Jezusov prihod, ki bo Kristusov predhodnik.

Zaharija je bil zaradi nevere kaznovan tako, da je onemel, dokler ni svojemu sinu dal ime Janez, kar v hebrejščini pomeni Bog je milostljiv, se je usmilil. V tem pa se že kaže poslanstvo Janeza Krstnika, da bo pokazal na Njega, ki bo oznanil Božje usmiljenje.

Ko je bil sin obrezan in prejel ime v skladu z angelovim naročilom, se je Zahariju razvezal jezik in je proslavil Boga s himno Slavljen (Benedictus), ki jo Cerkev še danes moli pri jutranji molitvi hvalnic (Lk 1,67-80).

Ko se je šest mesecev pozneje Mariji prikazal nadangel Gabrijel, je Marija takoj odšla k Elizabeti in ostala pri njej tri mesece, dokler se ni njen otrok rodil. Zato rojstvo Janeza Krstnika praznujemo tri mesece po prazniku Gospodovega oznanjenja Mariji.

Predhodnik

Pripraviti pot ima močan pomen. V antiki so vladarji in pomembni kraljevi uslužbenci poslali pred seboj glasnike, da so naznanili njihov prihod in pripravili dostojen sprejem, da so tudi pot, po kateri je vladar potoval, pripravili zanj.

Naloga Janeza Krstnika je bila, da pripravi izvoljeno ljudstvo na Jezusov prihod, da naredi ljudstvo bolj odprto za Jezusovo oznanilo (Lk 1,17). V ta namen je Janez stal ob Jordanu in klical h krstu pokore. Stal je na kraju, kjer je nekoč Jozue ljudstvo popeljal v obljubljeno deželo ter klical k novemu exodusu (gr. izhod) iz človeške grešnosti, k spreobrnjenju (gr. metanoia – spremeniti pot, smer).

Novi Elija

Elija je med Judi veljal za največjega med preroki, saj ne le da ni umrl, ampak je bil vzet v nebo na ognjenem vozu (2 Kr 2,1-12). Prepričani so bili, da se bo Elija vrnil in naznanil prihod obljubljenega Mesija.

Tudi ta napoved se je uresničila. Janez Krstnik je bil oblečen kakor Elija (kamelja dlaka, usnjen pas … primerjajte Mt 3,4 in 2 Kr 1,8). Nadangel Gabrijel je o Krstniku napovedal: “In on sam bo hodil pred njim z Elijevim duhom in močjo, da obrne srca očetov k otrokom, nepokorne k modrosti pravičnih in ustvari za Gospoda pripravljeno ljudstvo.” (Lk 1,17) Janez Krstnik je tako stičišče med staro in novo zavezo.

“Resnično, povem vam: Med rojenimi od žená ni bil obujen večji od Janeza Krstnika, vendar je najmanjši v nebeškem kraljestvu večji od njega.” (Mt 11,11)

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.