Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 pogledi na prijateljstvo, kot ga je doživljala Marija

friends.jpg

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 12/06/20

Jezusova mati je gotovo poznala številne stiske, s kakršnimi se soočamo danes

Prijateljstvo je ključnega pomena, da se ljudje počutimo izpolnjene in človeške ter da smo bolj ali manj zadovoljni sami s seboj. Če nimamo vsaj dveh oseb, na kateri se lahko zanesemo in opremo, je naše življenje lahko zelo pusto in prazno. Dobrih prijateljev ni mogoče najti z danes na jutri. To je lahko dolgotrajen proces, ki zahteva veliko časa, energije, preizkušenj in napak – in naše ranljivosti. Toda poznam nekoga, ki bi morda znal razumeti, kaj preživljate … to je Marija, Jezusova mati.


WOMAN, SHOPPING, DRESS

Preberite še:
Marija, svetovalka pri nakupih

Marija je v svojem življenju doživela ogromno preizkušenj, tudi na čustvenem področju, še posebej glede prijateljstev. Morda se zdi nenavadno, da se sprašujemo, ali je Božja mati imela težave s prijatelji in sprejetostjo, toda vse skupaj niti ni tako neobičajno, če pomislimo, kakšni izredni dejavniki so posegli v njeno življenje in koliko ljudi je zavračalo njenega sina.

Ko govorimo o prijateljstvu, obstajajo trije izzivi, ki jih je najverjetneje izkusila tudi Marija. Zato je najprimernejša, da nam pri tem pomaga.


DRUŽINA ŽEMVA IN GAŠPER KOČAN

Preberite še:
Dar posebnega prijateljstva

POMOC
Flotsam | Shutterstock

Prijatelji so daleč stran

Morda ste se pred kratkim preselili. Morda so se nekateri prijatelji oddaljili od vas. Če ste imeli težave z iskanjem dobrih prijateljev ali ohranjanjem prijateljskih stikov že preden so vam naročili, da se naslednjih nekaj tednov ali mesecev ne smete družiti z nikomer, se zdaj morda počutite zelo osamljeni. Če imate prijatelje ob sebi vsak dan, običajno ni težko najti skupnih točk, o katerih se lahko pogovarjate in vzdržujete stike. Če pa ob sebi nimate nikogar, s komer bi lahko poklepetali ali v miru spili kavo in se sprostili, je res težko.

Mislim, da Marija zelo dobro pozna te občutke. Z Jožefom je morala nepričakovano pobegniti v Egipt, da je dete Jezusa rešila pred Herodovim morilskim pohodom. Lahko si predstavljam, da v tujem kraju in drugačni kulturi ni bilo preprosto najti novih prijateljev. Pa ne le to, Marija se je ob tem še navajala skrbeti za novorojeno dete. Okoli sebe ni imela družine ali mreže prijateljev, ki bi ji pri tem pomagali, in je morala urejati vse težave, ki jih s seboj prinaša selitev.

Marija, ti veš, kako je, če se človek počuti osamljeno. Prosim, pomagaj mi, da se bom znal povezati z ljudmi in se v tem življenjskem obdobju ne bom počutil tako osamljenega.

SHY

Preberite še:
Kako premagati sramežljivost in sklepati prijateljstva?

Občutek, da te prijatelji, ki jih imaš, v resnici ne poznajo

Ali ste se že kdaj znašli v družbi znancev in se počutili veliko bolj osamljeno, kot če bi bili dejansko sami? Ali pa je prijatelj, s katerim se družite že dlje časa, izrekel pripombo, ki vam je dala vedeti, da vas ta oseba sploh ne razume? Takšni trenutki so boleči, kajti v resnici si želimo le, da bi nas ljudje, ki so nam blizu, resnično poznali in razumeli.

Mislim, da se je tako počutila tudi Marija, saj je živela tako zelo običajno kot tudi izjemno neobičajno življenje. Marija je vzgajala Odrešenika. Katera druga mamica bi se še lahko poistovetila s to izkušnjo? Pomislite na začetek Marijinega zakonskega življenja. Zaradi prehitre nosečnosti ga je zaznamovalo nemalo sramote in četudi je v Nazaretu imela prijatelje, ti gotovo niso zmogli razumeti razsežnosti poslanstva njenega sina ali njene vloge v njegovem življenju. Poleg tega je bila Marija poštena ženska (brez greha!).


friends talking

Preberite še:
7 nasvetov za ohranjanje prijateljstva na daljavo

Če nas ljudje morda kdaj zavračajo ali se nas izogibajo, ker poskušamo živeti moralno, si predstavljajte, kako so se šele izogibali Marije in o njej širili najrazličnejše govorice! Po Jožefovi smrti Marija ni imela nikogar, ki bi jo v celoti podpiral ali jo razumel na pravi način.

Marija, ti veš, kako je, če te ljudje ne razumejo. Prosim te, pomagaj mi najti prijatelje, ki me bodo resnično spoznali in me sprejeli takšnega, kakršen sem.
FRIENDS, FRIENDSHIP,
Giulio_Fornasar | Shutterstock

Ne veš, ali ti bodo prijatelji v stiski stali ob strani

Želimo si ljudi, ki nam bodo pomagali, ko se bomo v življenju znašli v stiski. Morda so vas prijatelji nekoč že razočarali, ko ste preživljali težavno obdobje, in vam niso stali ob strani. Če je tako, nam Marija kaže, kako ravna resničen prijatelj – povsem nesebično.

Ali se spomnite oznanjenja, ko Marija izve, da bo postala Jezusova mati? Angel ji še pove, da je noseča tudi njena sorodnica Elizabeta. In kaj Marija nemudoma stori? Odpravi se na obisk k Elizabeti in ostane pri njej do rojstva njenega sina Janeza. To počnejo dobri prijatelji.

Marija, ti veš, kaj pomeni biti dober prijatelj. Prosim te, pomagaj mi, da bom nesebično ljubil svoje prijatelje, in pomagaj mi najti prijatelje, ki bodo nesebično ljubili mene.

Če je imela največja svetnica vseh časov težave s prijatelji, mi v svojih gotovo nismo sami. Sveta Marija, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


NIE CHCĘ BYĆ W ZWIĄZKU

Preberite še:
Frustracije samskega življenja


TADEJA PANCE

Preberite še:
“Preizkušenj že od nekdaj ne maram, ker vem, kaj bodo prinesle”


UPSET WOMAN

Preberite še:
Zakaj je samopomilovanje smrtonosen strup in 3 zdravila zanj

Tags:
Marijaprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.