Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 lastnosti, ki jih Sveto pismo pripisuje dobremu možu oziroma ženi

COUPLE

SHUTTERSTOCK

Catholic Link - objavljeno 23/04/21

Prvo pismo apostola Pavla Timoteju nakazuje lastnosti, ki jih je treba iskati pri dobrem možu oziroma ženi

Izbira življenjskega sopotnika se v današnjem času morda zdi nemogoče poslanstvo. Pri iskanju vam lahko pomaga nekaj lastnosti, ki naj bi jih imel vaš bodoči mož oziroma žena. Seveda pa je pomembno, da se tudi sami trudimo približati tem lastnostim.

1naj bo zvest

Sveto pismo piše “mož ene žene”. To pomeni, da mora partner v vas prepoznati zase primernega partnerja in da se je svobodno pripravljen boriti iz dneva v dan, da bo ljubezen v vaju rasla, da vaju bo za vedno združila, ne da bi morali iskati drugje.

2naj ima samokontrolo

Sveto pismo pravi, da mora zakonec biti čeden, gospodar sebe in lepih manir. Samoobvladovanje je eden od devetih sadov Svetega Duha in je prepoznan kot vrlina, ki nam omogoča, da obvladujemo svoje strasti, da kot zvesti Božji otroci pričamo o ljubezni.

Globoko je povezana s čistostjo, zaradi katere ljubimo svojega partnerja, kot je Kristus sam ljubil Cerkev. Ne pozabite, da so tisti, ki se obvladujejo, resnično svobodni in niso sužnji svojih strasti.

3naj ima ugled

Moja mama je vedno govorila: “Vsak človek je svet zase” in imela je prav. Celotne zgodbe našega partnerja skorajda ne bomo mogli spoznati, nedvomno pa nam lahko komentarji njegovih najbližjih dajo informacije o njegovem značaju in njegovih stališčih.

Ko sem šla ven s fantom in me je predstavil svojim prijateljem, sem veliko pozornosti posvetila načinu medsebojnega pogovora in temam, ki so se jih lotili. To mi je velikokrat pomagalo ugotoviti, ali se s to osebo počutim zares udobno ali ne.

4naj bo prijazen z drugimi

To je ena mojih najljubših točk. Če partner ni prijazen do drugih, kako lahko upate, da bo prijazen do vas?

Sveto pismo pravega zakonca opisuje kot prijatelja miru, saj se bo človek, ki si prizadeva za dobro počutje, želel prepričati, da je tudi vam dobro in da sta oba dobro.

5ne sme biti nasilen

Sveto pismo pravi, da partner ne sme biti niti pijanec niti prepirljiv. Zavedati se moramo, da tovrstne lastnosti ne morejo prinesti dobre zveze, še posebej, če se ta dejanja ponavljajo ali vodijo do izgube nadzora nad samim seboj.

6znati mora poskrbeti za svoj dom

Biblija moža opisuje kot osebo, ki družino zbira v svojem domu in skrbi za svoje otroke. Če razmišljamo o zakonu kot poklicanosti, zagotovo razmišljamo tudi o otrocih. Zato moramo razmisliti o značilnostih, za katere bi radi, da bi jih imela oče ali mati naših otrok.

Lahko tudi začnete pogovor (ali več pogovorov) na to temo, da bi ugotovili, kako bi on/ona vzgajal/vzgajala otroke. Prav ti govori pomagajo razlikovati, ali ste v zvezi z dobrim bodočim očetom/mamo.

7zna se podrediti božji volji

Izvrševanje Božje volje je popolnoma svobodna izbira osebe, ki bo delovala na podlagi Božjih načrtov in bo svojo voljo predala Očetovi volji.

Ni lahko, vendar deluje. Lahko vam zagotovim, da ni boljše odločitve, da bi skupaj začeli pot k svetosti, kot pa se podrediti Božji volji. Ponavljam, ni boljše odločitve od te.

Avtorica prispevka je Myriam Ponce.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.