Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Imajo (skriti) negativni simboli lahko posledice za človeka?

Brass golden color pentagram necklace on wooden background

Marben | Shutterstock

Družina - objavljeno 22/07/23

"Enako kot lahko dobro, ljubezen in samega sebe kot osebo izražamo v polnosti le prek simbola, lahko s simbolno govorico izražamo in posredujemo tudi zlo"

Vprašanje bralca:

Nekatere ideologije dajo veliko na simboliko in znake. Nam je po večini vseeno ali pa tega področja ne poznamo. Zato nam ga ponujajo na raznih področjih. Pojavljajo se recimo številke 666, veliko negativne simbolike naj bi bilo tudi na energijskih pijačah, kot sta recimo Dark in Monster, ter seveda še na mnogih drugih različnih vrstah izdelkov. Bojim se, da ima ta (skrita) negativna simbolika zelo negativne posledice za človeka, še posebej za mlade. Kako so dejansko nevarne takšne stvari in kako se lahko pred tem zavarujemo?

Niko

Odgovarja msgr. dr. Marjan Turnšek, upokojeni mariborski nadškof:

Pismo se dotika izredno aktualne tematike, ki jo močno naglaša tudi papež Frančišek v svojem apostolskem pismu o bogoslužju Srčno sem želel. V njem izpostavlja pomen simbolne govorice, ki je izredno pomembna za obhajanje bogoslužja, saj so vsa bogoslužna dejanja simbolna.

Simbolna govorica prodre globlje od diskurzivne, nagovarja tudi onkraj razuma in je sposobna prodreti najgloblje v človeka, zato jo je uporabil tudi Bog, da se je razodel človeku; in naj bi jo uporabil tudi človek za odgovor Bogu.

Za simbol je značilno, za razliko od znamenja, da kar izraža, tudi udejanji in nas v to dogajanje pritegne, da postanemo del izražene resničnosti. Samo s simboli lahko izražamo pristno ljubezen drug drugemu in jo s tem udejanjimo ter vanjo pritegnemo drugega.

A enako kot lahko dobro, ljubezen in samega sebe kot osebo izražamo v polnosti le prek simbola, lahko s simbolno govorico izražamo in posredujemo tudi zlo, ki gre prav tako onkraj razuma in lahko človeka vplete v zlo resničnost ter ga počasi osvaja. Zato je simbolno izražanje zla, negativnega, slabega izredno nevarno dogajanje.

Dolgotrajno nošenje majic ali uporaba predmetov, pogosto gledanje videov, igranje igric … z negativnimi sporočili lahko počasi, nezavedno prepoji osebo z negativnostjo, ki se nato prične izražati tudi prek njenih misli, besed in dejanj. Seveda redka uporaba takšnega simbola še ni usodna.

Če pa se nekdo veliko časa giblje v takšnem okolju in se pri tem “hrani” s temi simboli ter se jim predaja, pa se gotovo ne more otresti vpliva zla, ki postopno prodira v njegovo notranjost. Ne vedno, lahko pa v kakšnem primeru pripelje do stanja, v katerem lahko prične hudobni duh delovati tudi na izreden način.

Seveda se vplivu in delovanju zla ter tudi hudobnega duha, ki te simbole spretno uporabi kot vstopno mesto, v tem svetu ne moremo povsem izogniti. Lahko pa omejimo njun vpliv. Najmočnejše orožje je gotovo vera v Jezusa Kristusa, ki je edini odrešenik iz vsakega zla. Če smo z vero močno zasidrani v njem, če imamo z njim močan osebni odnos, potem bomo napade zla zmogli premagati.

Najpomembnejše pri tem je redno vsakdanje krščansko življenje: redna dnevna molitvena povezanost z Bogom, redno obhajanje zakramentov, zlasti maše in svete sprave, opravljanje dobrih del in tesna povezanost z občestvom Cerkve, kar konkretno pomeni z župnijskim občestvom, ter redno srečevanje z duhovnim spremljevalcem.

Ob uporabi teh pripomočkov se nam ni treba bati negativnih vplivov. Kajti vse to nas bo že samo po sebi v notranjosti tako vzpostavilo, da bomo zlo takoj zaznali in se mu že od daleč izognili.

Veliko težavo pa vidim v tem, da je redno krščansko življenje danes vse bolj redko. V tem vidim tudi vzrok, da je toliko negativnih reklam, saj so očitno učinkovite, torej privlačijo ljudi, ki notranje niso zaščiteni z bogoljubnim življenjem.

Na tem področju nam kristjanom ne bo zmanjkalo dela, saj smo prav zato poslani v ta svet, da bi se ob nas in z nami razkrinkavalo zlo ter bi ga v Božjem imenu premagovali.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 72, številka 28.

Tags:
hudič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.