Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Čudež je, da sem še živa, in sem zelo hvaležna za to darilo”

Emily Whitehead

Emily Whitehead Foundation | YouTube, Facebook

#image_title

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 22/07/23

Emily Whitehead iz Pensilvanije je pri petih letih zbolela za akutno limfoblastno levkemijo. Starši in zdravniki so storili vse, da bi ji rešili življenje

Emily ima čudovite rjave lase, rada bere, v šoli ima zelo dober učni uspeh. Uživa v pogovorih s prijatelji in sprehodih s psom. Skupaj s starši se udeležuje dobrodelnih dogodkov, na katerih zbirajo sredstva za raziskave rakavih obolenj.

Danes je zdrava deklica, toda pred nekaj leti so se vsi spraševali, ali bo preživela.

Akutna limfoblastna levkemija

Leta 2010 je takrat petletna Emily zbolela za akutno limfoblastno levkemijo, najpogostejšim krvnim rakom pri otrocih.

Ko je imela v vrtcu sistematski zdravniški pregled, so bili njeni parametri odlični, se spominja mama Kari. Le teden dni pozneje pa je na hčerinem trebuhu in hrbtu začela opažati modrice. Kmalu so ji začele krvaveti še dlesni.

Starši so jo odpeljali k zdravniku in čez nekaj dni so Emily diagnosticirali akutno limfoblastno levkemijo. Zdravniki so ji predpisali 26-mesečno kemoterapijo.

Boj za življenje

V prvih nekaj tednih zdravljenja je imela Emily nevarno visoko vročino in redko okužbo, zaradi katere so zdravniki razmišljali o amputaciji obeh nog. K sreči se je čez mesec dni dekličino stanje nekoliko izboljšalo.

“Kaj, če se rak vrne?” je Emily marca 2011 po končani kemoterapiji vprašala svojo mamo. “Še naprej se bomo borili z njim,” ji je odgovorila Kari. “Toda morda bom nekega dne tako šibka, da bom želela oditi. Hočem, da bi bilo vsega konec, da ne bi več ničesar čutila,” ji je odvrnila deklica.

Na žalost se je bolezen vrnila in Emily je imela le 30-odstotno možnost preživetja. “Ta novica je bila za nas bolj uničujoča kot prva diagnoza,” se spominja njen oče. Zdravniki so se tedaj odločili, da Emily izpostavijo eksperimentalni imunoterapiji.

“Bog, če si tam, takoj potrebujemo pomoč”

1. aprila 2012 se je dekličino bolno telo zelo burno odzvalo na zdravljenje. “Samo molil sem: ‘Bog, če si tam, takoj potrebujemo pomoč,'” se spominja Emilyjin oče. Molitev mu je tedaj vlila upanje in mir in čutil je, da si bo hči opomogla.

Po nekaj urah se je dekličino stanje stabiliziralo in na svoj sedmi rojstni dan je končno prišla k zavesti. Vse rakave celice so bile uničene in od tedaj se bolezen ni ponovila.

“Čudež je, da sem še živa”

Emily je prvi otrok, ki je premagal levkemijo s pomočjo eksperimentalne terapije. “Vem, da so me starši poskušali nasmejati vsak dan,” se danes spominja najstnica.

Pred kratkim je uspešno opravila vozniško dovoljenje in se pripravlja na začetek svojega sanjskega študija. Skupaj z družino je ustanovila fundacijo Emily Whitehead Foundation, prek katere poskuša širiti zavest o inovativnih zdravilih za rakava obolenja pri otrocih in biti v pomoč drugim družinam, ki se borijo s to boleznijo. “Širjenje novic o terapijah je zame zelo pomembno,” pravi Emily. “Čudež je, da sem še živa, in sem zelo hvaležna za to darilo,” dodaja najstnica.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
rak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.