Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Napovedali so mu 15 odstotkov možnosti za preživetje, danes je zdrav in radoveden prvošolec

PIERWSZY DZIEŃ W SZKOLE

Sharomka | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 20/01/22

Leta 2013 je Sami Bates prestala operacijo odstranitve predrakavih celic materničnega vratu. Tri leta pozneje je izvedela, da je noseča. Zdravniki so ji kar petkrat predlagali splav. Njen sinček Davey je danes zdrav in radoveden prvošolec

Septembra je šel Davey Bates prvič v šolo. Zanj in za njegove starše je bil to še posebej pomemben trenutek, ki se, če bi poslušali zdravnike, nikoli ne bi zgodil.

Še preden se je fant rodil, so mu diagnosticirali redko prirojeno motnjo. Zdravniki mu niso pripisovali možnosti za preživetje in so staršem petkrat svetovali prekinitev nosečnosti. Vedno znova sta njihov predlog zavrnila in molila za čudež.

Invalidnost in resne težave z organi

Vse se je zgodilo leta 2016, ko je Sami izvedela, da je noseča. Z možem nista več načrtovala otrok. Tri leta prej je Sami prestala operacijo za odstranitev predrakavih celic iz materničnega vratu.

“Po rojstvu najinega sina Benjija leta 2013 so zdravniki odkrili predrakave celice na materničnem vratu, kar je pomenilo operacijo in odstranitev precejšnjega dela materničnega vratu. S Paulom sva se počutila popolnoma blagoslovljena z dvojico srečnih, zdravih otrok, zato se nisva trudila za naslednjega otroka,” pove Sami v pogovoru za The Sun.

“Ko sva izvedela, da pričakujeva otroka, so nama povedali, da lahko moj skrajšan maternični vrat vpliva na nosečnost. Obvestili so me, da bo potrebna operacija, ki bo povečala možnost, da se otrok rodi ob pravem času,” se spominja Batesova.

Do načrtovanega posega ni prišlo, Sami je namreč začela krvaveti. Zdravniki so ji rekli, da je njena nosečnost ogrožena in da mora ostati v postelji. “Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi upoštevala zdravnike, toda z dvema majhnima otrokoma, za katera je bilo potrebno poskrbeti, ni bilo lahko,” je povedala za revijo The Sun.

15 odstotkov možnosti za preživetje

Najslabša novica pa je bila še pred njo. Med ultrazvočnim pregledom so pri 20 tednov starem otroku zdravniki odkrili resne težave, povezane z njegovimi notranjimi organi. Osem tednov pozneje so mu diagnosticirali prirojeno kilo trebušne prepone, ki lahko po mnenju zdravnikov povzroči, da črevesje in želodec zaideta v prsni koš. Malemu Daveyju so prisodili le 15 odstotkov možnosti za preživetje, Sami in njenega moža Paula pa so nagovarjali k splavu. Zavrnila sta jih.

“Rock zvezda”

Samijina nosečnost je zahtevala stalen nadzor. Vsake tri tedne je morala na ultrazvok. Zdravniki so ob skoraj vsakem obisku predlagali splav. “Šlo je za najbolj resen primer kile trebušne prepone, kar so jih kdaj videli. Zdelo se je preprosto nemogoče, da bi otrok lahko preživel zunaj mojega trebuha, toda ne bi mogla živeti s sabo, če mu ne bi dala vsaj priložnosti,” je mama poudarila za angleški medij Dailymail.

Sami in Paul sta molila za čudež. Davey se je rodil 18. julija 2017. Tehtal je le 2,7 kilograma. Po rojstvu so ga priključili na respirator in že po nekaj urah se je znašel na operacijski mizi. Otrok je prestal zapleteno štiriurno operacijo. Zdravniki so njegove možnosti za preživetje ocenili na 50 odstotkov. Davey se je še naprej boril.

“Skrit je bil za ogromnim snopom cevk, ki so bile povezane z njegovim telesom, videti je bil tako nemočen. To nama je paralo srce,” se spominja Sami.

Toda njegovo stanje se je iz dneva v dan izboljševalo. Kirurgi, ki so zanj skrbeli, so bili presenečeni, da gre dečku tako dobro.

Prvi dan v šoli

Po manj kot treh tednih bivanja v bolnišnici sta Sami in Paul otroka lahko odpeljala domov. Pri dveh letih je moral Davey prestati dodatne operacije, tokrat zaradi črevesne obstrukcije in dimeljske kile.

Zdaj je deček poln življenja in energije, pogosto se smeji, njegova mama pa je najbolj ponosna na to, da je pred kratkim prvič prestopil vrata šole v angleškem Mirfieldu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.